Αλέξης Τσίπρας: Ποια πρωτόκολλα δεν επιβάλουν τη διάσωση – Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν

Για ευθύνες στην ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θέτοντας ερωτήματα για τις συνθήκες του ναυαγίου στην Πύλο
Μεγάλες ευθύνες στην ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου που ακολουθείται εδώ και χρόνια απέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Καλαμάτα θέτοντας ωστόσο καίρια ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

«Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας διότι αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει» τόνισε για τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ο πρόεδρος τους ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζοντας ότι «είναι αυτονόητο και επιβάλλεται, να φυλάσσουμε τα εθνικά και α ευρωπαϊκά σύνορα. Επιβάλλεται από τη λογική. Επιβάλλεται όμως και από τις αξίες μας και από το διεθνές δίκαιο την ίδια στιγμή να έχουμε ως προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορείς να κάνες το ένα δίχως το άλλο. Πρέπει ταυτόχρονα να κάνουμε και τα δύο. Και την προστασία των συνόρων και την προστασίας της ανθρώπινης ζωής».

Ο ίδιος υπγοραμμίζοντας ότι απαιτείται αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, έκανε λόγο για ανάγκη νέου συμφώνου Ασύλου, αναθεώρησης του Δουβλίνο ΙΙ, «νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου το οποίο θα μοιράζει την ευθύνη σε όλα τα κράτη – μέλη, όχι μόνο στις χώρες υποδοχής και θα έχει νόμιμες οδούς μετανάστευσης. Όχι μόνο τύχη».

Θέτοντας τα καίρια ερωτήματα που έχουν προκύψει για τις συνθήκες της βύθισης του αλιευτικού σκάφους ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

«Γιατί όταν βλέπουν οι αρχές και ένα υπέρφορτο πλοίο με 700 και πλέον ανθρώπους έτοιμο να βυθιστεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ποια είναι τα πρωτόκολλα (της Frontex και των ελληνικών αρχών) που δεν επιβάλουν τη διάσωση του αλλά το αφήνουν να συνεχίσει την πορεία του. Αρκεί η διαβεβαίωση, αν έγινε, από την πλευρά του υποτιθέμενου καπετάνιου, προφανώς διακινητή, ο οποίος προφανώς και θα αρνηθεί διάσωση διότι ξέρει ότι εάν επέμβουν οι αρχές θα συλληφθεί».

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην φωτογραφία που κάνει το γύρω του διαδικτύου η οποία δείχνει τους ανθρώπους στο πλοίο λίγο πριν αυτό βυθιστεί αναφέροντας:

Η φωτογραφία από το ελικόπτερο του ελληνικού λιμενικού που την πήρε μέρα μεσημέρι είναι συγκλονιστική. «Δείχνει ανθρώπους με ανοιχτά τα χέρια που ζητούσαν βοήθεια. Το ίδιο συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες που μας είπα ότι ζητούσαν βοήθεια. Κρίσιμο ερώτημα ποια είναι τα πρωτόκολλα ποια είναι η προτεραιότητα μας. Είναι η ανθρώπινη ζωή ή δεν είναι».

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν επιρρίπτει καμία ευθύνη στους άνδρες και στις γυναίκες του λιμενικού, «ίσα ίσα είναι αυτοί που έσωσαν ανθρώπους και έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες είναι εδώ νύχτα – μέρα» και τόνισε ότι «θέλω να θέσω καίρια ερωτήματα για το ποια είναι τα πρωτόκολλα και ποια πολιτική που ακολουθείται. Είναι ερωτήματα που οφείλουμε να απαντήσουμε απέναντι στον πολιτισμό μας και στον ανθρωπισμό μας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί