Ακόμη 7 παιδιά με στρεπτόκοκκο, εν αναμονή των αποτελεσμάτων για 18

Σε εξετάσεις για στρεπτόκοκκο έχουν υποβληθεί 25 παιδιά, που είχαν έρθει σε επαφή με τον 7χρονο από τη Νάουσα, που έχασε τη ζωή του. Ήδη επτά παιδιά έχουν βγει θετικά στο βακτήριο αυτό, τα τρία από το περιβάλλον του άτυχου παιδιού, όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

Η ιατροδικαστική εξέταση στον άτυχο 7χρονο, επιβεβαίωσε ότι πέθανε από λοίμωξη του αναπνευστικού η οποία προκλήθηκε από τον στρεπτόκοκκο. Το παιδί εξέτασε ο καθηγητής ιατροδικαστικής του ΑΠΘ, Φώτης Χατζηνικολάου, και αποφάνθηκε ότι ο θάνατος του παιδιού προήλθε «από λοίμωξη του αναπνευστικού που συνάδει με τα κλινικά ευρήματα». Θα ακολουθήσουν περαιτέρω κλινικές εξετάσεις.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένεται να γίνουν γνωστά εντός της ημέρας. Στα παιδιά που βρέθηκαν θετικά χορηγήθηκε αντιβίωση και πήγαν σπίτι τους, καθώς κάποια δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και κάποια απλώς ήπια.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγινε γνωστό, στο νοσοκομείο Γεννηματάς έχει διακομιστεί με συμπτώματα ο 9χρονος ξάδελφος του 7χρονου. Το παιδί, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι σε σταθερή και καλή κατάσταση.

«Οι γιατροί τον παρακολουθούν, του δίνουν θεραπεία. Νοσηλεύεται μόνος του σε θάλαμο και ελπίζουμε όλα να πάνε καλά», δήλωσε ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρος Κετικίδης, στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

Η υπόθεση έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, καθώς από την αρχή της χρονιάς στην Ελλάδα έχουν χάσει τη ζωή τους από στρεπτόκοκκο έξι παιδιά. Επίσης, έχει ήδη διαταχθεί εισαγγελική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε ιατρική αμέλεια, η οποία οδήγησε στον θάνατο του 7χρονου. Τα αδικήματα που ερευνώνται είναι η τυχόν τέλεση των αδικημάτων της ανθρωποκτονίας από αμέλεια ή της έκθεσης του ανηλίκου σε κίνδυνο από τον οποίο επήλθε ο θάνατος.

Οι προειδοποιήσεις των γιατρών

Οι γιατροί δίνουν οδηγίες στους γονείς τι πρέπει να προσέχουν, ώστε να κινητοποιηθούν στην περίπτωση που ένα παιδί νοσήσει από στρεπτόκοκκο.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, που μίλησε στην ΕΡΤ, επέστησε την προσοχή των γονέων για συγκεκριμένα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νόσησης, εξηγώντας ότι ο στρεπτόκοκκος είναι αντιμετωπίσιμος τα δύο πρώτα 24ωρα και ότι είναι σπάνιο να χάσει κάποιος τη ζωή του. Ωστόσο, είπε, απαιτείται προσοχή στα μικρά παιδάκια μέχρι 8 – 10 ετών και στους πολύ μεγάλους σε ηλικία που έχουν υποκείμενα νοσήματα.

«Όταν ένα παιδάκι έχει πολύ υψηλό πυρετό που επιμένει, έχει δυνατό πονόλαιμο και σας λέει αμέσως “δεν μπορώ να καταπιώ” και αρχίζει να λέει ότι πονάνε οι μύες του, να ξέρετε ότι θα πρέπει να έχετε άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο και το παιδί θα πρέπει να ξεκινήσει να κάνει τις εξετάσεις και να ξεκινήσει αγωγή» τόνισε, ενώ επισήμανε ότι ο στρεπτόκοκκος «μεταδίδεται με τα σταγονίδια. Μεταδίδεται με τις επιφάνειες. Δηλαδή αν κάποιος έχει ένα τραύμα και έρθει σε επαφή με το περιστατικό, λογικό είναι να μεταδοθεί. Δεν μεταδίδεται τόσο γρήγορα όπως μεταδίδονται άλλα βακτήρια». 

«Ξεκινάει με μία φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα αρκετές φορές, που κι αυτό δημιουργεί την ανησυχία στο γονέα ότι αμέσως θα έρθει σε επικοινωνία με τον παιδίατρο. Ο παιδίατρος δίνει τις οδηγίες και ξεκινάει από κει και πέρα η αντιμετώπιση. Αυτό που έχει σημασία είναι να πούμε το εξής: Γρήγορα αυτό το βακτήριο μπορεί να σου κάνει επιπλοκές στα όργανα και ιδιαίτερα σε νεφρούς και καρδιά και να κάνει και σηψαιμία», είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Και πρόσθεσε ότι βασικός τρόπος πρόληψης είναι «τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Θα λέμε στα παιδάκια πώς θα πλένουν τα χέρια τους στο σχολείο, στο σπίτι. Απλά πράγματα τα οποία πολλές φορές ξεχνάμε αλλά είναι αναγκαία, είναι απαραίτητα».

Τα συμπτώματα

Συνήθως, έξαρση του ιού παρατηρείται τους χειμερινούς μήνες. Τα συμπτώματα που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς είναι τα εξής:

  • Πόνος στον λαιμό που συνήθως εκδηλώνεται απροειδοποίητα
  • Έντονος πόνος κατά την κατάποση
  • Κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, μερικές φορές με λευκές κηλίδες ή ραβδώσεις με πύον
  • Μικροσκοπικές κόκκινες κηλίδες στην περιοχή στο πίσω μέρος της οροφής του στόματος (στη μαλακή, ή στη σκληρή υπερώα)
  • Πρήξιμο των λεμφαδένων στον λαιμό
  • Πυρετός που συνοδεύεται από πονοκέφαλο
  • Στα μικρά παιδιά παρατηρούνται ναυτία ή εμετός
  • https://player.glomex.com/integration/1.968.1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-ctbflnfjpu7t&origin=glomex-player&playlistIndex=0&pageUrl=https%3A%2F%2Fwww.efsyn.gr%2Fellada%2Fygeia%2F393563_akomi-7-paidia-me-streptokokko-en-anamoni-ton-apotelesmaton-gia-18 

Πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό αν παρατηρηθούν (σε παιδιά ή ενηλίκους) τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Πονόλαιμος μαζί με πρησμένους λεμφαδένες
  • Πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο από 2 μέρες
  • Υψηλός πυρετός (πάνω από 38,5°C) σε μεγαλύτερα παιδιά, ή πυρετός που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες
  • Πονόλαιμος μαζί με εξάνθημα
  • Αναπνευστικά προβλήματα

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση του στρεπτόκοκκου γίνεται με το γνωστό «στρεπ τεστ», μια ανώδυνη και ολιγόλεπτη διαδικασία όπου ο γιατρός θα λάβει φαρυγγικό επίχρισμα από το λαιμό (απλά ανοίγοντας το στόμα). Ο γιατρός θα ενημερώσει για τη φαρμακευτική αγωγή, τη διάρκειά της, την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την πρόληψη των επιπλοκών. 

Αυτό που επισημαίνουν  όλοι οι ειδικοί είναι το γεγονός πως θα πρέπει να εξαντλήσετε όλη την φαρμακευτική αγωγή, ακόμα και αν διαπιστώσετε βελτίωση καθώς η διακοπή της αγωγής ενδέχεται να οδηγήσει σε υποτροπές και σοβαρές επιπλοκές, όπως ρευματικό πυρετό, ή φλεγμονή των νεφρών.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τη Δευτέρα, 12 Ιουνίου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώθηκε από νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας σχετικά με περιστατικό διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου (iGAS) από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (Streptococcus pyogenes) σε αγοράκι ηλικίας επτά ετών, που κατέληξε στη ΜΕΘ με κλινική εικόνα σηπτικής καταπληξίας. Πρόκειται για το έκτο μεμονωμένο περιστατικό θανάτου από iGAS σε παιδί στην Ελλάδα, κατά το έτος 2023.

Στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνταν μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Ο ΕΟΔΥ απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σχετικά με την αναγκαιότητα να δηλώνονται στον ΕΟΔΥ όλα τα περιστατικά της διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Εστάλησαν οδηγίες στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας σχετικά με τη διαχείριση κρουσμάτων iGAS στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον και ενημερώθηκε η επιστημονική κοινότητα.

Ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ECDC και συμμετέχει ενεργά στο Κοινό Δίκτυο Επιδημιολογικής Επιτήρησης του νοσήματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και σε περίπτωση επικαιροποίησης των οδηγιών προς τις Αρχές Δημόσιας Υγείας θα ενημερώσει άμεσα το κοινό και την ιατρική κοινότητα.

Σύμφωνα με αναφορές Διεθνών και Ευρωπαϊκών φορέων Δημόσιας Υγείας (WHO, ECDC) καταγράφεται αύξηση των περιπτώσεων iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, από το Σεπτέμβριο του 2022 έως σήμερα. Κατά την ίδια περίοδο, αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία). Μέχρι σήμερα δεν προκύπτει εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους στρεπτοκόκκου. Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ευαίσθητος στα συνήθη αντιμικροβιακά.

Ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ο GAS μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη iGAS.
 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί