Με τον Περιφερειάρχη Κρήτης ο Γιώργος Ξυλούρης

«H Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός τόνωσης της ανάπτυξης και ο ρόλος των δύο βαθμών Τ.Α. στον αναπτυξιακό προγραμματισμό πρέπει να ενισχυθεί»

Οι προθέσεις του πολιτικού κόμματος του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, συζητήθηκαν σε πρόσφατη επίσκεψη του υπ. Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργου Ξυλούρη στο γραφείο του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη.

Για να είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργική, ευέλικτη, αποτελεσματική, όπως το Σύνταγμα ορίζει, οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, να ανατεθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες των Υπουργείων σε αυτήν.

Όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις είναι σαφές ότι δεν γίνεται να μη λαμβάνουν υπόψιν την αυτοδιοικητική ανθρωπογεωγραφία και την τοπική ιδιαιτερότητα. Κι ακόμη παραπέρα να ορίσουμε και θεσμικά τη δυνατότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας των Τοπικών αυτοδιοικήσεων.

Το κράτος έχει χρέος να εξασφαλίζει τους απαραίτητους πόρους για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και για να είναι η Αυτοδιοίκηση οικονομικά και διοικητικά ανεξάρτητη όπως το Σύνταγμα ορίζει. Δημοσιονομική Αποκέντρωση και όχι επιπλέον φορολογική επιβάρυνση των δημοτών.

Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να απουσιάζει από το διάλογο για την Παιδεία. Στόχος της παράταξης του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής, είναι τα σχολεία, υπό την αιγίδα της Τ.Α., να μετατραπούν σταδιακά σε κέντρα Δια Βίου Μάθησης, γύρω από τα οποία θα χτίζονται κοινότητες μάθησης.

Στον τομέα της υγείας  θα πρέπει, επίσης, να προχωρήσουμε στην αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων υγείας. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να ασκείται στον Α’ βαθμό Τ.Α. και η δευτεροβάθμια στον Β’ βαθμό Τ.Α.

Πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας έχουν να παίξουν οι Τ.Α. H Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός τόνωσης της ανάπτυξης, της παραγωγής και της τοπικής επιχειρηματικότητας. Όπως δηλώνει ο κ. Ξυλούρης, για να γίνει αυτό, θα πρέπει   να ενισχυθεί ο ρόλος των δύο βαθμών Τ.Α. στον αναπτυξιακό προγραμματισμό. 

Στην Ανάπτυξη του τόπου να δώσουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουν όλες οι δυνατές δυνάμεις. Απαιτείται ενεργοποίηση και συνέργεια της κοινωνικής και ιδιωτικής οικονομίας στην τοπική ανάπτυξη, νέα κοινωνική επιχειρηματικότητα, προώθηση κοινωνικών συμφώνων ανάπτυξης. Ενίσχυση του κλίματος επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο με τη δημιουργία δομών φιλοξενίας, ενίσχυσης και συμβουλευτικής ιδιαίτερα των νεοφυών επιχειρήσεων.

Οι Ο.Τ.Α. να αναλαμβάνουν κάθε αρμοδιότητα που σχετίζεται με την αγροτική ανάπτυξη κ’ τον πρωτογενή τομέα και να ασκείται σε τοπικό επίπεδο. Απαιτείται αναδιάρθρωση του παλαιωμένου παραγωγικού προτύπου με έμφαση σε πρωτοβουλίες και σε επενδύσεις πράσινης ανάπτυξης.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί