Συναγερμός για σκάφος με 50 μετανάστες στα νότια της Κρήτης – Ανάμεσά τους παιδιά (φωτο)

Συναγερμός έχει σημάνει στο λιμενικό από χθες Σάββατο 25 Μαρτίου, για σκάφος που μεταφέρει μετανάστες και βρίσκεται στα νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ιστιοφόρο επιβαίνουν περίπου 50 μετανάστες διάφορων εθνικοτήτων ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και παιδιά.

Μέχρι στιγμής δεν έχει μεταφερθεί κανένας από τους επιβαίνοντες στη στεριά, ενώ το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται σε επιφυλακή.

Τα ξημερώματα η ΜΚΟ Aegean Boat Report έκανε μια ανάρτηση στο Facebook για το περιστατικό:

“Νωρίτερα σήμερα το Alarm Phone δημοσίευσε στο Twitter για ιστιοφόρο σε κίνδυνο νότια της Κρήτης που μεταφέρει περίπου 50 άτομα.
Οι επιβάτες στο πλοίο είναι μικτών εθνικοτήτων, κυρίως κουρδικών οικογενειών, υπάρχει μια μεγάλη ομάδα παιδιών μεταξύ αυτών.
Το ιστιοφόρο ρυμουλκήθηκε από σωσίβια λέμβο Lambro Halmatic 60, που ανήκε στην Ελληνική ακτοφυλακή που σταθμεύει στην Κρήτη, προς ξηρά στις νότιες ακτές του νησιού, χωρίς όμως να τα φέρει στην ακτή.
Το ιστιοφόρο αφέθηκε στη θάλασσα ανατολικά του χωριού Καλοί Λιμένες, ενώ από απόσταση παρατηρεί σκάφος της Ελληνικής ακτοφυλακής.
Κανένας από τους επιβάτες του ιστιοφόρου δεν έχει μεταφερθεί σε ασφάλεια στη στεριά, ούτε έχει λάβει φαγητό, νερό ή ιατρική περίθαλψη. Το γιατί η ακτοφυλακή δεν τους έχει πάει στο λιμάνι είναι άγνωστο, οι άνθρωποι στο πλοίο ανησυχούν ότι θα τους μεταφέρουν πίσω στην Τουρκία.
Σύμφωνα με το Alarm Phone, το JRCC Πειραιώς αρνείται να επιβεβαιώσει αν φέρνουν ανθρώπους σε ασφάλεια, αλλά αν αυτή ήταν η πρόθεσή τους, αυτό θα γινόταν μέρα, μετά τη δύση του ηλίου οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να εγκλωβίζονται στο ιστιοφόρο.
Φοβόμαστε ότι οι άνθρωποι στο πλοίο θα πέσουν θύματα μιας ακόμη pushback. Στο σκοτάδι οι άνθρωποι στο πλοίο μπορούν να δουν φώτα από αρκετά σκάφη που έχουν φτάσει μετά τη δύση του ηλίου, πιθανότατα σκάφη της ακτοφυλακής αλλά αδύνατο να το καταλάβουν στο σκοτάδι.
Θα προσπαθήσουμε να παρακολουθήσουμε αυτή την υπόθεση όλη τη νύχτα, ή όσο έχουμε επαφή με τους επιβάτες. Φοβόμαστε ότι σύντομα θα χαθεί η επαφή, και με το πρώτο φως αύριο το πρωί δεν θα υπάρχει ίχνος του σκάφους ούτε των επιβιβαζόμενων.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε τοποθεσία, και γνωρίζουν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στα ελληνικά ύδατα. Υποχρεώνονται από το διεθνές ναυτιλιακό δίκαιο, το προσφυγικό δίκαιο και το δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να φέρουν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στο πλησιέστερο λιμάνι ασφαλείας, από προηγούμενες παρόμοιες περιπτώσεις αυτό φαίνεται να μην αφορά τις ελληνικές αρχές”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί