Τσαπανίδου στο debate με τον Οικονόμου:   Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ η νίκη, δεν θα χρειαστούν δεύτερες και τρίτες εκλογές (Bίντεο)

“Να φωνάζουμε ο ένας τον άλλον Τσίπρα και Μητσοτάκη γιατί δεν βλέπω debate”, το αιχμηρό σχόλιο της Πόπης Τσαπανίδου στον κυβερνητικό εκπρόσωπο

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συνεργασίας με τη ΝΔ. Μας χωρίζουν χαοτικές διαφορές» τόνισε η Πόπη Τσαπανίδου κατά το πρώτο debate που είχε με τον Γιάννη Οικονόμου και υπογράμμισε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η νίκη στις εκλογές.

«Κυβέρνηση ηττημένων δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να υπάρξει γιατί δεν θα βγαίνουν τα κουκιά. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η νίκη στις εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης εκβιάζει για αυτοδυναμία με δεύτερες και τρίτες εκλογές. Τι σταθερότητα μπορεί να δώσει αυτό στην οικονομία; Δεν θα χρειαστούν δεύτερες και τρίτες εκλογές» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πόπη Τσαπανίδου, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, διασταύρωσαν το βράδυ της Πέμπτης τα ξίφη τους στην πρώτη τηλεμαχία στο δρόμο προς τις εκλογές, με οικοδεσπότη τον Γιώργο Κουβαρά και με τη συμμετοχή των δημοσιογράφων της ΕΡΤ Απόστολου Μαγγηριάδη και Σοφίας Παπαϊωάννου. 

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πολιτικό γεγονός, καθώς η Νέα Δημοκρατία και ως κυβέρνηση αλλά και ως αντιπολίτευση, έχουν κατά συρροή αρνηθεί πεισματικά κάθε πρόκληση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αντιπαράθεση και αντιπαραβολή ιδεών και πολιτικού σχεδίου υπό την μορφή debate. Είχε προηγηθεί η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν είναι αρνητικός σε debate Μητσοτάκη – Τσίπρα, ο Γ. Οικονόμου απάντησε «Όχι βέβαια»!

Πιο αναλυτικά ο Γ. Οικονόμου ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ένα από τα ζητούμενα είναι και η τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών όλων των κομμάτων και ενδεχομένως μεταξύ των δύο κομμάτων που προηγούνται. Αυτό γινόταν και στις προηγούμενες προεκλογικές αναμετρήσεις. Θα υπάρχουν διαβουλεύσεις και συζητήσεις και όταν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος θα μπορούμε να τα δούμε αυτά ακόμη πιο συγκεκριμένα».

Και η ανταπάντηση σε αυτή τη δήλωση της Πόπης Τσαπανίδου, η οποία τον προκάλεσε να «ορίσει σήμερα κιόλας ημερομηνία. Και για εκλογές και για debate. Διότι και το 2019 “ανοιχτό ενδεχόμενο” άφηνε και πήγαμε σε εκλογές με τον ίδιο κρυπτόμενο».

Οι τρεις δημοσιογράφοι της ΕΡΤ έθεσαν τις ερωτήσεις τους σε δύο κύκλους: στον πρώτο, οι θεματικές ήταν Οικονομία, Κοινωνία, Θεσμοί, ενώ στον δεύτερο η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις επερχόμενες εκλογές. Στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας οι δύο πολιτικοί είχαν τη δυνατότητα να κάνουν από ένα σχόλιο και να θέσουν τη δική τους ερώτηση ο ένας στον άλλο.

Οι ερωτήσεις για την οικονομία

Ο Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε για τα επιδόματα της κυβέρνησης, την ώρα που η ΝΔ ως αντιπολίτευση κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ψίχουλα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι σήμερα είναι ειδικές συνθήκες εν μέσω κρίσης.

Η Πόπη Τσαπανίδου σε ερώτηση για τους πλειστηριασμούς τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προστατεύσει την πρώτη κατοικία. Το είχε παραδεχτεί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν παρέτεινε το πλαίσιο προστασίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο πτωχευτικός νόμος της ΝΔ ήρε την προστασία πρώτης κατοικίας. Καλούμε την κυβέρνηση με ΠΝΠ να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας μέχρι τις εκλογές» τόνισε η Πόπη Τσαπανίδου και συμπλήρωσε:

«Η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας και θα δίνει τη δυνατότητα υποχρεωτικής ρύθμισης και δυνατότητα δικαστικής προσφυγής. Θα παρουσιάσουμε το σχέδιο μας αναλυτικά τις επόμενες ημέρες. Ταυτόχρονα έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης».

Οι ερωτήσεις για την κοινωνία

Ο Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε γιατί ένας 17χρονος να ψηφίσει την ΝΔ όταν διαγράφεται ένα αβέβαιο μέλλον για τον ίδιο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι οι πολιτικές της ΝΔ είναι καλύτερες και δίνουν προοπτική για τη νέα γενιά.

Στην ερώτηση για τους ανθρώπους της περιφέρειας που είναι στο περιθώριο, η Πόπη Τσαπανίδου υπογράμμισε ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε μεγάλη προσπάθεια να στηριχθούν οι άνθρωποι των απομακρυσμένων περιοχών. «Με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δομές πρωτοβάθμιες υγείας και το μεταφορικό ισοδύναμο που ήταν μια εμβληματική μεταρρύθμιση του αείμνηστου Νεκτάριου Σαντορινιού. Έχουμε σχέδιο για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, για την ίδρυση παιδικών σταθμών σε περισσότερες περιοχές της χώρες, για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με περισσότερες δομές πρωτοβάθμιας υγείας, με στήριξη των συνταξιούχων».

 

Το σκάνδαλο των υποκλοπών

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς για τις υποκλοπές, επανέλαβε το γνωστό αφήγημα της κυβέρνησης ότι είναι θέμα δικαιοσύνης και ότι η ΝΔ προσπάθησε να ρίξει φως.

Η Πόπη Τσαπανίδου ρωτήθηκε για την αποχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Βουλή, τονίζοντας ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής γιατί δεν είναι απλή υπόθεση αυτό που έγινε με την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε τη μισή Ελλάδα. «Δεν έχουμε πάρει απαντήσεις για τους λόγους που έγιναν αυτές οι παρακολουθήσεις ή αν ακόμη συνεχίζουν να γίνονται. Αποχωρήσαμε από τις ψηφοφορίες ως μια κίνηση συμβολισμού. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου θα είχε πέσει η κυβέρνηση την αμέσως επόμενη ημέρα. Είναι επικίνδυνο να συνηθίσουμε ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν θα λειτουργούν σωστά στη χώρα».

Μάλιστα, απευθυνόμενη στον Γιάννη Οικονόμου είπε: «Αν ήταν ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός και εγώ αντί για εσάς εκπρόσωπος, απαντούσα για τις υποκλοπές όπως εσείς. Θα ήσασταν ικανοποιημένος εσείς από αυτές τις απαντήσεις;».

«Ο πολίτης αναρωτιέται αν θα πάει να πιει καφέ και θα το σκοτώσουν από την Greek Mafia»

Σε άλλο σημείο, η Πόπη Τσαπανίδου υπογράμμισε ότι «βλέπουμε “Πάτσηδες” αντί για ανάπτυξη, βλέπουμε “Νικολάου” που διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα. Πώς αισθάνεστε όταν βλέπετε τον κόσμο στα μάτια που τους έχετε πει μπαταχτσίδες στο παρελθόν που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια τους και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πάρουν χρηματοδότηση;».

«Παραλάβαμε μια χώρα διαλυμένη, με την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας. Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια που έφερε αποτέλεσμα με τις προοδευτικές ιδέες να τίθενται σε εφαρμογή, όπως για παράδειγμα στην υγεία και στην πρόσβαση όλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε ένα πεδίο πάνω στις ιδέες του, που στήριξε όλη την κοινωνία και έδωσε αναπτυξιακή προοπτική. Και σήμερα έχουμε σχέδιο για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, για την μεσαία τάξη».

Σχολιάζοντας την ειδυλλιακή εικόνα για τη χώρα που περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Πόπη Τσαπανίδου είπε: «Λέτε ότι δημιουργήσατε θέσεις εργασίας και άκουγα σαν να περιγράφατε άλλη Ελλάδα. Στις 18 του μήνα δεν βγαίνει ο μήνας. Ο πολίτης αναρωτιέται αν θα πάει να πιει καφέ και θα τον σκοτώσουν από την Greek Mafia. Λέτε ότι πήρατε χρήματα από τα διυλιστήρια ενώ φορολογήσατε μόνο 300 εκ. από τα 2,5-3 δισ. που ήταν τα υπερκέρδη τους».

Να φωνάζουμε ο ένας τον άλλον Τσίπρα και Μητσοτάκη γιατί δεν βλέπω debate

H Πόπη Τσαπανίδου απευθυνόμενη προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είπε: «εάν θέλετε από εδώ και πέρα να φωνάζουμε ο ένας το άλλον, εγώ εσάς Μητσοτάκη και εσείς εμένα Τσίπρα, γιατί σε debate έτσι όπως πάνε τα πράγματα, δεν ξέρω εάν θα καταφέρουν να βρεθούν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, εκτός και εάν θέλετε να ορίστε τώρα μία ημερομηνία για να βάλουμε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς τον έναν δίπλα στον άλλον για να κάνουν μία τέτοια συνομιλία». Η αμηχανία του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν εμφανής, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και πολλά χρόνια αποφεύγει debate με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί