Μάριο Βίττι: Πέθανε ο κορυφαίος νεοελληνιστής και συγγραφέας

Σε ηλικία 96 ετών πέθανε o κορυφαίος νεοελληνιστής Μάριο Βίττι χθες, στην Ρώμη, μετά από μία πλούσια πορεία έρευνας και αγάπης για τα νεοελληνικά γράμματα. Όπως μεταφέρει ο Θόδωρος Ανδρεάδης – Συγγελάκης ήταν διαυγέστατος μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του. 

Ο Βίττι γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έμαθε τόσο ιταλικά όσο και ελληνικά λόγω της καταγωγής της μητέρας του. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετακόμισε στην Ιταλία και σπούδασε στην αιώνια πόλη.

Από το 1957 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης “L’Orientale”, το 1968 διορίστηκε στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, δίδαξε για πολλά χρόνια νέα ελληνικά στο πανεπιστήμιο της Τούσια, ενώ υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Παρισιού, Γενεύης και Θεσσαλονίκης.

Πρόσφατα δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Τοσκάνης, ενώ η έδρα νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Ρώμης τού αφιέρωσε το Παρατηρητήριο του Εργαστηρίου για την ελληνική γλώσσα.

Η ελληνική λογοτεχνία χρωστά στον Βίττι τη δεύτερη γέννηση του παλαιότερου κειμένου του σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου (ο διάλογος του Νικολάου Σοφιανού), του θρησκευτικού δράματος Ευγένα – (Βενετία 1646) του Θεόδωρου Μοντσελέζε από τη Ζάκυνθο και 2 τόμων κειμένων του Ανδρέα Κάλβου. Ο Βίττι ανακάλυψε και έκανε γνωστό το βιβλίο ενός ανώνυμου Έλληνα συγγραφέα, που δημοσιεύθηκε στη Βραΐλα της Ρουμανίας το 1870, με τίτλο “Η Στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι”).

O σπουδαίος καθηγητής μελέτησε τα έργα των Γιώργου Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη. Ήταν άλλωστε στενός φίλος του τελευταίου, όπως επίσης του Μίκη Θεοδωράκη και πολλών άλλων λογοτεχνών και καλλιτεχνών της χώρας μας.

Στην γειτονική χώρα είχε δημοσιεύσει το πολυμεταφρασμένο έργο του Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Είχε διατελέσει πρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης των Νέων Ελληνικών Σπουδών (Associazione Nazionale di Studi Neogreci).

Η ελληνίστρια Μινούτσι για τον Βίτι

“Θα μας λείψει το αποστασιοποιημένο βλέμμα του, η τόσο έξυπνη, μοναδική ειρωνεία και ο αυτοσαρκασμός του”, είπε με αναφορά στην είδηση του θανάτου του Μάτιο Βίτι η ελληνίστρια Πάολα Μαρία Μινούτσι, επί δεκαετίες καθηγήτρια νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης.

“Τον γνώρισα όταν ήμουν 28 ετών, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και δημιουργήθηκε μια αμοιβαία σχέση εκτίμησης και φιλίας. Έπαιξε σημαντικό ρόλο, με την προσέγγιση και τα βιβλία του, σε όλη μου την επαγγελματική σταδιοδρομία”, πρόσθεσε η Ιταλίδα καθηγήτρια, μιλώντας στο ΑΜΠΕ.

“Θα μας λείψει πολύ σε όλους, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία. Ένας σπουδαίος άνθρωπος και επιστήμονας, η αξία του οποίου αναγνωρίσθηκε ευρύτατα, όπως του έπρεπε”, κατέληξε η Πάολα Μαρία Μινούτσι.

Ο Βίτι είχε τιμηθεί από τα πανεπιστήμια του Παρισιού, της Θεσσαλονίκης και της Κύπρου, όπως επίσης από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί