Περί εκπαιδευτικών ο λόγος στο Λασίθι: Επικίνδυνη και ακριβή μου μετακίνηση

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Εκπαιδευτικών Λασιθίου – ΣΥΝ.Ε.Κ. σχετικά με τα ζωτικά προβλήματα των μετακινήσεων εκπαιδευτικών στο νομό.

Δείτε:

Τρεις εκπαιδευτικοί στην Κρήτη τραυματίες σε τροχαίο ενώ πήγαιναν στο σχολείο- Πόσοι τραυματίζονται ή σκοτώνονται κάθε χρόνο…

Το κείμενο υπογράφουν:

Παρακαλούμε για την Δημοσίευση
Εύη Αλεβιζοπούλου μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Λασιθίου. Εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο της Πρωτοβουλίας Εκπαιδευτικών Λασιθίου
Ιωάννης Κωστάκης μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Λασιθίου. Εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της Πρωτοβουλίας Εκπ. Λασιθίου.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΗ ΜΟΥ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά με πολλά προβλήματα για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αυξητικής δυναμικής της φτωχοποίησης σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, ιδιαίτερα νεοδιόριστοι/ες και αναπληρωτές/τριες, υπηρετούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να διατηρούν δύο σπίτια ή να ξοδεύουν σημαντικά ποσά για την μετακίνησή τους. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί που καλύπτουν ωράριο σε πολλά σχολεία πληρώνουν χιλιάδες ευρώ ετησίως για καύσιμα και συντήρηση των αυτοκινήτων, η τιμή των οποίων έχει πλέον εκτοξευθεί.

 Το πρόβλημα των μετακινήσεων των εκπαιδευτικών κυριολεκτικά εξουθενώνει και τραυματίζει την εκπαιδευτική κοινότητα. Ειδικά στην περιοχή μας με το πολύ κακό και επικίνδυνο οδικό δίκτυο, οι εκπαιδευτικοί βάζουν σε κίνδυνο ανά πάσα στιγμή τη ζωή τους όταν είναι αναγκασμένοι να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις για να φέρουν σε πέρας το εκπαιδευτικό τους έργο. 

Πρόσφατα συνέβη στην περιοχή μας (στην ευθεία μετά τον Πλάτανο Καβουσίου προς Λάστρο) σοβαρό τροχαίο ατύχημα με γκρουπ εκπαιδευτικών από το Ηράκλειο με προορισμό την Σητεία.

Η λύση στο πρόβλημα των μετακινήσεων και κατ’ επέκταση της στέγασης είναι να διαμορφωθούν γενναίες πολιτικές ενίσχυσης για όσους/-ες εκπαιδευτικούς καλούνται να υπηρετήσουν μακριά από τον τόπο τους εκτός πρώτης κατοικίας με την καταβολή επιδόματος ενοικίου. 

Με τα δεδομένα αυτά το 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ αποφάσισε: «Τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και οι τοπικές αρχές, οφείλουν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται άλλωστε στο άρθρο 32 του Ν.4483/2017 για τη στέγαση των εκπαιδευτικών έτσι ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί απερίσπαστοι/ες να επικεντρωθούν στο λειτούργημά τους. Να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν πολιτικές στέγασης των εκπαιδευτικών αντίστοιχες με πολιτικές που υλοποιούνται για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Ωστόσο, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ικανοποιεί τα αυτονόητα αιτήματα του εκπαιδευτικού κλάδου αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών, με ανακοίνωση – οδηγία προς τους Δήμους καταργεί το χρηματικό επίδομα στέγασης – σίτισης που δινόταν σε Δημοσίους υπαλλήλους, ανάμεσα στους οποίους και σε αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικούς, ορίζοντας ότι από δω και στο εξής το επίδομα αυτό θα πρέπει να παρέχεται μόνο σε είδος.

Ζητάμε:

  • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την απαράδεκτη οδηγία για κατάργηση του χρηματικού επιδόματος στέγασης/σίτισης προς τους δημοσίους υπαλλήλους και να επεκταθεί το συγκεκριμένο επίδομα και στους μόνιμους εκπαιδευτικούς.
  • Να θεσμοθετηθεί πάγια έκπτωση σε εισιτήρια για όσους/ες  μετακινούνται εκτός τόπου κατοικίας τους και όχι μόνο για την ανάληψη υπηρεσίας στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί