ΣΥΡΙΖΑ: «Φιέστες» του Αυγενάκη μετά από 3 χρόνια απραξίας

Ο υφυπουργός αθλητισμού Λ. Αυγενάκης διοργανώνει συνέδριο στην Πάτρα για τη συνδιαμόρφωση «Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Αθλητισμό – Συμπαίκτες στο Μέλλον του» και σε ανακοίνωση του το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «όλο το έργο του κ. Αυγενάκη αποτελεί απλώς μια προσπάθεια ικανοποίησης αιτημάτων, υπαρκτών και ανύπαρκτων, υποσχέσεων ατάκτως ερριμένων, τακτοποίησης ημετέρων και κυρίως, αντιδημοκρατικών παρεμβάσεων στα καταστατικά των Ομοσπονδιών, με αποκλειστικό σκοπό τη χειραγώγηση και την εγκαθίδρυση κομματικού κράτους στον αθλητισμό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Από την Πάτρα (8-10 Απριλίου) ξεκινά ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης μια σειρά συνεδρίων «φιέστας» με τον βαρύγδουπο τίτλο «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό». Η ΝΔ βαδίζοντας γοργά προς το τέλος της θητείας της και διαβλέποντας την έξοδο της από τη κυβερνητική εξουσία, μετά από 3 χρόνια διακυβέρνησης θυμήθηκε να εξαγγείλει σχέδιο για τον αθλητισμό. Δηλαδή, επί τρία χρόνια το υφυπουργείο Αθλητισμού βρίσκονταν στον αυτόματο πιλότο, χωρίς κανένα στρατηγικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Όλο το έργο του κ. Αυγενάκη αποτελεί απλώς μια προσπάθεια ικανοποίησης αιτημάτων, υπαρκτών και ανύπαρκτων, υποσχέσεων ατάκτως ερριμένων, τακτοποίησης ημετέρων και κυρίως, αντιδημοκρατικών παρεμβάσεων στα καταστατικά των Ομοσπονδιών, με αποκλειστικό σκοπό τη χειραγώγηση και την εγκαθίδρυση κομματικού κράτους στον αθλητισμό.

Το έργο της κυβέρνησης στον αθλητισμό χαρακτηρίζεται, από νομοθετικές διατάξεις που οδηγούν τον αθλητισμό στην απόλυτη ιδιωτικοποίηση, στην απεμπόληση του δημόσιου – κοινωνικού χαρακτήρα του, εκτός των ορίων της έννομης συνταγματικής τάξης. Κυρίαρχο στοιχείο των παρεμβάσεων «Αυγενάκη» είναι η ένταση του αυταρχισμού, η αστυνομοκρατία και η ακραία ποινικοποίηση του θεσμικού πλαισίου.

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να διαχειριστεί την πανδημία και έβαλε λουκέτο στον αθλητισμό. Οδήγησε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό σε κατάρρευση, διέλυσε τον μαζικό αθλητισμό, κατέστρεψε οικονομικά χιλιάδες επαγγελματίες του αθλητισμού. Τα ψίχουλα που μοίρασε ο κ. Αυγενάκης δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ισοσκελίσουν το μαρασμό του αθλητισμού, ενώ η χρηματοδότηση από τη φορολόγηση των κερδών του στοιχήματος, ευνόησε τον επαγγελματικό αθλητισμό και όχι τη μεγάλη πλειοψηφία των ερασιτεχνικών σωματείων. Αυτό επιβεβαιώνεται περίτρανα από τα επίσημα στοιχεία, που δείχνουν ότι από τα 35 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν, τα 31,5 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των ΠΑΕ!

Ο υφυπουργός αθλητισμού Λ. Αυγενάκης μετέτρεψε το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, από εργαλείο χρηστής διοίκησης σε γραφειοκρατικό μηχανισμό παρέμβασης και ελέγχου του συνόλου του αθλητικού κινήματος της χώρας.

Στα 3 χρόνια διακυβέρνησης η ΝΔ δεν έχει να επιδείξει κανένα στρατηγικό σχέδιο στον αθλητισμό, που να αφορά την ανάπτυξη, τη κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, τη συντήρηση των υπαρχόντων, το  μαζικό αθλητισμό, τις αθλητικές υποδομές των σχολείων. Αντί αυτού, κατάργησε τη χρηματοδότηση στα προγράμματα «Άθλησης για Όλους» που εκτελούσαν οι δήμοι, έβαλε στο ψυγείο 400 και πλέον αθλητικά  έργα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατάργησε το πρωτοποριακό πρόγραμμα κολύμβησης στα δημοτικά σχολεία της χώρας.

Με την ευκαιρία της έναρξης των συνεδρίων «φιέστα» από την Πάτρα και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οφείλουμε να πούμε τα παρακάτω:

Η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε το 2015 τη διακυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ, με την Περιφέρεια Δυτικής  Ελλάδας να βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ 13 περιφερειών της χώρας, όσον αφορά στην αναλογία αθλητικού χώρου ανά κάτοικο (μόλις 4,19 τμ.). Τη τριετία 2012-2014 τα αθλητικά έργα, ενταγμένα στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΓΓΑ, των τριών νομών της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας), ήταν μόλις τρία (3). Μέσα σε μια τριετία, της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τα έργα αθλητικών υποδομών στη Δυτική Ελλάδα έφτασαν τα δέκα οκτώ (18) και αποτελούσαν το 10% των συνολικών πανελλαδικών πόρων του ΠΔΕ. Επί ηγεσίας «Αυγενάκη» επιστρέψαμε πάλι στις παλιές «πελατειακές», νεοδημοκρατικές εποχές, όταν ο κάθε υφυπουργός έπαιρνε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της χώρας στην εκλογική του περιφέρεια. Τη τριετία της διακυβέρνησης της Νέας δημοκρατίας 2019-2021 μόλις τρία νέα έργα που αφορούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουν ενταχθεί στο ΠΔΕ της ΓΓΑ, για «τα μάτια του κόσμου» κι αυτά χωρίς καμία διαθέσιμη πίστωση. Προς το παρόν είναι γράμμα κενό…

Ο Λ. Αυγενάκης έκλεισε περισσότερα από 110 τμήματα Προγραμμάτων «Άθλησης για Όλους» των Δήμων της Δυτικής Ελλάδας, στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 2500 δημότες. Έκλεισε τουλάχιστον 24 ειδικά τμήματα για ΑμεΑ και Ρομά. Σφράγισε το πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης στο οποίο λάμβαναν μέρος τρεις χιλιάδες (3.000) παιδιά των δημοτικών σχολείων από την Αιτωλοακαρνανία, την Ηλείας και την Αχαΐα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει την επικοινωνιακή φιέστα της  Νέας Δημοκρατίας, και την προσωπική «παράτα» του υφυπουργού αθλητισμού Λ. Αυγενάκη στη Πάτρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφουγκράζεται τις ανησυχίες, παρακολουθεί το έργο όλων των αθλητικών Ομοσπονδιών και τιμά τις προσπάθειες για να αναπτύξουν και να κρατήσουν τον Ελληνικό Αθλητισμό σε ανταγωνιστικό επίπεδο παγκοσμίως, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει μια σειρά από μέτρα και έχει καταθέσει τις προτάσεις του και αφορούν ένα σχέδιο: *Ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, οικονομική στήριξη των αθλητικών σωματείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

*Ευρείας συντήρησης, εκσυγχρονισμού και ενεργειακής αναβάθμισης όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας.

*Δημιουργίας νέων αθλητικών εγκαταστάσεων αναπτυξιακού προσανατολισμού.

*Δημιουργίας ενός νέου εθνικού και ενιαίου συστήματος άθλησης για όλους.

*Συντήρησης, ανακατασκευής και εξωραϊσμού των κλειστών και ανοικτών σχολικών αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας.

Ότι και να εξαγγείλουν  από τη Πάτρα οι υπουργοί της ΝΔ δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από προεκλογικές υποσχέσεις αφού, χωρίς προϋπολογισμούς, δέσμευση ποσών και  μελέτες, δεν παρέχουν καμία εγγύηση υλοποίησης. Πρόκειται για τις γνωστές υποσχέσεις που έδωσε και συνεχίζει δίνει η ΝΔ χωρίς κόστος, ισοδυναμώντας πολύ απλά, με αέρα κοπανιστό!

Ξέρουν ότι φεύγουν, δεν έχουν να παρουσιάσουν τίποτα απτό κι αρχίζουν την προεκλογική παροχολογία.  Όσο λοιπόν γρηγορότερα φύγουν, τόσο καλύτερα για τον αθλητισμό και τον  Ελληνικό λαό».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί