Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες στην Μαριούπολη – Το Κίεβο οχυρώνεται και περιμένει

27η ημέρα του πολέμου: Στην Μαριούπολη εστιάζουν οι προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων, με την Ουκρανία να ζητά εκ νέου από την Ρωσία να τους επιτρέψει να εγκαταλείψουν την πόλη – Αύριο Τετάρτη συνεδριάζει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – Στην Πολωνία ο Μπάιντεν την Παρασκευή, θα προηγηθούν συναντήσεις με ηγέτες της ΕΕ – Σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο μέχρι την Τετάρτη το πρωί

Με το βλέμμα στραμμένο στην Μαριούπολη, συνεχίζεται η 27η μέρα της ρωσικής εισβολής, καθώς χθες (21/3) η ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοσή της ως τις 5 το πρωί.  Παράλληλα, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι οι προσπάθειές της για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στη χώρα επικεντρώνονται στην Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα, ενώ ζήτησε σήμερα εκ νέου από την Ρωσία να μεταφερθούν ανθρωπιστικές προμήθειες στην Μαριούπολη και να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη. 

Εδώ και μέρες η Μαριούπολη έχει δεχτεί ισχυρά πλήγματα στις υποδομές της, ενώ παράλληλα είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις και τους ρωσόφωνους αυτονομιστές του Ντονμπάς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν βασικές ελλείψεις: δεν υπάρχει η δυνατότητα ανεφοδιασμού τροφίμων, δεν διαθέτει ηλεκτρισμό ροή φρέσκου νερού και φυσικό αέριο για θέρμανση.

Ένας τοπικός περιφερειάρχης στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα πως ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν στη Μαριούπολη και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι πυροβόλησαν αδιάκριτα κατά κατοικημένων περιοχών και ουκρανικών στρατιωτικών στόχων. Οι Ρώσοι αρνούνται ότι στοχεύουν αμάχους.

Μιλώντας στην εθνική τηλεόραση, ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο δήλωσε ότι άμαχοι δέχονταν ρωσικά πυρά, πέραν των μαχητών της νεοναζιστικής στρατιωτικής μονάδας του Αζόφ.

Στο Κίεβο, σε ισχύ ειναι η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε έως το το πρωί της Τετάρτης ενω οι όποιες προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός προς το παρόν έχουν ναυαγήσει.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στην ανάγκη μιας «συνάντησης», «οποιασδήποτε μορφής», με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «για να σταματήσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποσπάσματα τηλεοπτικής συνέντευξης που μεταδίδει το Interfax. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε πως οποιοσδήποτε συμβιβασμός συμφωνηθεί με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους Ουκρανούς σε δημοψήφισμα. 

Αύριο Τετάρτη πρόκεται να συνεδριάσει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να συζητήσει την κρίση στην Ουκρανία και ενδέχεται να ψηφίσει επί σχεδίου απόφασης με την οποία θα στηλιτεύει τις ανθρωπιστικές συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας. Το κείμενο αυτό αναμένεται να εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία από το σώμα των 193 μελών, στο οποίο κανένα κράτος δεν έχει δικαίωμα βέτο. Είναι πιθανό, αν και όχι σίγουρο, η ψηφοφορία να γίνει αύριο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 141 ψήφοι, όπως στο προηγούμενο ψήφισμα καταδίκης του πολέμου, που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί