Πάνω από 23.000 αστυνομικοί στην Ισπανία για την απεργία φορτηγατζήδων

Η ισπανική κυβέρνηση έκανε σήμερα γνωστό ότι κινητοποιεί περισσότερους από 23.000 αστυνομικούς απέναντι στους απεργούς οδηγούς φορτηγών που κατηγορούνται για επιθέσεις σε συναδέλφους τους που δεν συμμετείχαν στην απεργία κατά των υψηλών τιμών στα καύσιμα.

Η υπουργός Μεταφορών Ρακέλ Σάντσεθ υποστήριξε ότι «μια ομάδα εξτρεμιστών αποφασισμένη να εκβιάσει αυτή τη χώρα» βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, λέγοντας ότι συνδέονται με ακροδεξιές ομάδες, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει στοιχεία για τον ισχυρισμό της.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, διαδηλωτές φέρεται να επιτέθηκαν αυτή την εβδομάδα σε άλλους οδηγούς με πέτρες αλλά και να έσκισαν μουσαμάδες και να τρύπησαν λάστιχα φορτηγών, ενώ κάποιοι οδηγοί δέχθηκαν και απειλές.

«Αυτή η βίαιη συμπεριφορά δεν είναι αντιπροσωπευτική του τομέα των μεταφορών», είπε η Σάντσεθ.

«Είμαστε ευαίσθητοι (στις δυσκολίες σχετικά με τις τιμές των καυσίμων), αλλά δεν θα ενδώσουμε σε αυτόν τον εκβιασμό».

Η αστυνομία σε όλη την Ισπανία έχει εντολές για να διασφαλίσει την παράδοση βασικών αγαθών, τη διατήρηση των βασικών υπηρεσιών και ότι όσοι οδηγοί φορτηγών θέλουν να εργαστούν μπορούν, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Βίντεο της αστυνομίας έδειχναν αστυνομικούς να συνοδεύουν δεκάδες φορτηγά κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων και περιπολικά σε βασικούς κόμβους.

Η απεργία αορίστου χρόνου, που ξεκίνησε τη Δευτέρα, δεν υποστηρίζεται από τα κύρια συνδικάτα μεταφορών της Ισπανίας ούτε από τις ομοσπονδίες οδικών μεταφορών.

Η κυβέρνηση λέει ότι οι απεργοί, ορισμένοι από τους οποίους λένε ότι είναι αυτοαπασχολούμενοι, είναι μια μειοψηφία των φορτηγατζήδων της χώρας.

Ακόμα κι έτσι, η απεργία τους προκαλεί ανησυχία για τις εθνικές αλυσίδες εφοδιασμού, με ορισμένες επιχειρήσεις να αναφέρουν ελλείψεις φρέσκων προϊόντων, όπως το γάλα και τα ψάρια. Η εφημερίδα El Pais ανέφερε ότι ορισμένα εργοστάσια έχουν κλείσει.

Οι απεργοί διαμαρτυρήθηκαν επίσης οδηγώντας αργά σε αυτοκινητοπομπές, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί