Cosco: Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι – Η κυβέρνηση τους έστειλε τα ΜΑΤ

Με αποφασιστικότητα απαντούν οι απεργοί της COSCO στην επιχείρηση τρομοκρατίας και καταστολής από την εργοδοσία και την κυβέρνηση, στο λιμάνι του Πειραιά.

Το σωματείο των εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ έχει προκηρύξει για σήμερα, Δευτέρα, 24ωρη προειδοποιητική απεργία με βασικά αιτήματα την υπογραφή ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους, εφαρμογή του νόμου για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν.

Η απεργία, έχει καλυφθεί από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καθώς την περασμένη Πέμπτη, τα δικαστήρια του Πειραιά, με τις γνωστές συνοπτικές διαδικασίες, έκαναν δεκτή τη σχετική αίτηση της εργοδοσίας και αποφάσισαν 5 μέρες πριν την έναρξη της απεργίας ότι αυτή είναι παράνομη, όπως σημειώνει ο 902.gr

Από τις 3 τα ξημερώματα, στο λιμάνι του Πειραιά, τα ΜΑΤ, δυνάμεις του λιμενικού και άλλες κατασταλτικές μονάδες έχουν ζώσει το χώρο.

Οι απεργοί καλούν όλους του εργαζόμενους της Cosco, από όλες τις βάρδιες, και συνολικά όλους τους εργαζόμενους να κατέβουν στο λιμάνι για να βρεθούν στο πλευρό τους Ήδη, πολλοί εργαζόμενοι από άλλους κλάδους βρίσκονται στο λιμάνι, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Ta αιτήματα των απεργών 

Η εργολαβική DPort επιτίθεται στο σωματείο

Η εργολαβική DPort Services, που έχει αναλάβει τη λειτουργία και τη διαχείριση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στις δύο προβλήτες για λογαριασμό της ΣΕΠ Α.Ε. (θυγατρική της Cosco), με ανακοίνωσή της εκφράζει «ανησυχία» για την εύρυθμη λειτουργία του ΣΕΜΠΟ, καθώς, όπως αναφέρει, «ένα εκ των τριών σωματείων εργαζομένων με την επωνυμία ΕΝΕΔΕΠ προκήρυξε ξανά απεργία που κρίθηκε παράνομη από το δικαστήριο, αλλά όπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές (27/10/2021 έως 31/10/2021 και 1/12/2021), η απεργία ενδέχεται να συνεχιστεί σε άλλες ημέρες κατά την προσφιλή τακτική του παραπάνω σωματείου».

Κατηγορεί το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ ότι προβάλλει ως αίτημα τη σύναψη ΣΣΕ «υποκρύπτοντας την αληθινή του βούληση να θεωρηθεί αυτό ως αντιπροσωπευτικό σωματείο, ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αντιπροσωπευτικότερο σωματείο είναι το “Συνδικάτο Εργαζομένων ΣΕΕΔΠ”» και κάνει λόγο για «μεθόδευση που υποκινείται από κομματικούς μηχανισμούς». Καλεί δε σε επέμβαση της αστυνομίας, λέγοντας πως ελπίζει πως “οι αρχές θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα και θα διασφαλίσουν τη νομιμότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία του λιμανιού, η διακοπή λειτουργίας του οποίου θα επιφέρει σημαντική βλάβη τόσο στην εταιρεία όσο και σε χιλιάδες συναλλασσόμενους και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μέσω της λειτουργίας του».

Στην Dport απάντησε η ΕΝΕΔΕΠ, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωσή της «προσβλητική» και «προκλητική», καθώς, σύμφωνα με το σωματείο, επιβεβαιώνει ότι «δεν θέλει να υπογράψει ΣΣΕ παρά μόνο με τα δικά της παιδιά, για να τη φέρει στα δικά της μέτρα».

Αναφέρει επίσης ότι η εργοδοσία, «ακολουθώντας την προσφιλή της τακτική, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, συκοφαντεί τον αγώνα μας που πυροδοτήθηκε από το αίμα του δικού μας εργάτη. Φτάνει στο σημείο να καλεί την κυβέρνηση και τις ναυτιλιακές να κτυπήσουν εμάς, τους εργάτες που φέραμε το λιμάνι στη 1η θέση της Μεσογείου».

Κατά της απεργίας το εργοδοτικό συνδικάτο

«Προσχηματική και αδικαιολόγητη» χαρακτηρίζει την απεργία στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Λιμένα Πειραιώς που προκήρυξε η ΕΝΕΔΕΠ το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Εμπορικού Λιμένα Πειραιά – το οποίο η ΕΝΕΔΕΠ έχει καταγγείλει από καιρό ως εργοδοτικό με πολλαπλές αυθαιρεσίες στις αρχαιρεσίες του.   Το «Συνδικάτο» ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή του ότι είναι εκείνο που «εκπροσωπεί την ισχυρή πλειοψηφία των εργαζομένων, όπως αυτή εκφράστηκε στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Συνδικάτου τον περασμένο Δεκέμβριο (με συμμετοχή περισσοτέρων των 1070 εργαζομένων έναντι 475 της ΕΝΕΔΕΠ)», ενώ επιτίθεται στην ΕΝΕΔΕΠ λέγοντας πως «με τη νέα απεργιακή κινητοποίηση η ΕΝΕΔΕΠ προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα αναταραχής για λόγους που δεν έχουν σχέση με τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων αλλά με πολιτικά παιχνίδια των κομματικών εντολέων της».

 «Η απεργία είναι σε εξέλιξη, αποφασιστικά απαντάμε στους εκβιασμούς, την τρομοκρατία της εργοδοσίας και συμμετέχουμε» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων της ΕΝΕΔΕΠ.

   Για «επιχείρηση τρομοκράτησης των απεργών της COSCO» κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Πανελλήνιας Ενωσης Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών ΠΕΠΡΝ.

Πληροφορίες από 902.gr, Εφημερίδα των Συντακτών – φωτ. από ΠΑΜΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί