Σε διαδικασία έγκρισης από τον ΕΜΑ άλλο ένα εμβόλιο κατά της Covid-19

Ο EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) ανακοίνωσε (2/12) την έναρξη ταχείας αξιολόγησης του εμβολίου κατά της Covid της γαλλοαυστριακής φαρμακευτικής startup εταιρείας Valneva. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογράψει συμβόλαιο για την προμήθεια των «27» της ΕΕ με 27 εκατομμύρια δόσεις το 2022 και συνολικά 60 εκατομμύρια μέχρι το 2023, με την προσθήκη των νέων εμβολίων που θα ανταποκρίνονται στην παραλλαγή «Ο».

«Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA ξεκίνησε κυλιόμενη αξιολόγοση του VLA2001, εμβολίου κατά της Covid-19 που ανέπτυξε η Valneva», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί ακόμη να κάνει εκτίμηση το πότε θα ληφθεί η τελική απόφαση για την έγκριση του εμβολίου.

Η κυλιόμενη αξιολόγηση συνιστά έναν επιταχυμένο τρόπο αξιολόγησης νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων με την άμεση πρόσβαση του ΕΜΑ στα δεδομένα τρέχουσων ερευνών που δημοσιεύονται από τις παρασκευαστικές εταιρείες. Με την αξιολόγηση επαρκών δεδομένων η εταιρεία δύναται να κάνει επίσημο αίτημα στον ΕΜΑ για έκτακτη εμπορική κυκλοφορία.

Η έγκριση του εμβολίου της Valneva θα ενισχύσει με ένα ακόμη εμβόλιο το οπλοστάσιο που έχουν στη διάθεσή τους οι ευρωπαϊκές χώρες στη μάχη με τον κορονοϊό σε μία περίοδο που όλες οι δυνάμεις ρίχνονται στον καθολικό εμβολιασμό ενώ καλπάζει το τέταρτο κύμα στην Αλβιόνα. Αρκετές χώρες -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- θα προχωρήσουν στη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά 5 έως 11 ετών.

Παράλληλα, ο ΕΜΑ πραγματοποιεί ταχεία αξιολόγηση για τέσσερα ακόμη εμβόλια, μεταξύ των οποίων το ρωσικό Sputnik-V και το κινεζικό Sinovac.

Στο μεταξύ, η Βρετανία ακύρωσε το Σεπτέμβριο τη συμφωνία που είχε συνάψει με τη Valneva για την προμήθεια του εμβολίου της κατά του κορονοϊού, εν μέρει διότι αναμενόταν να μην λάβει το «πράσινο φως» από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων, ανέφερε ο Γραμματέας Υγείας της Βρετανίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί