Μόσιαλος: Χρειάζονταν θετικά μέτρα εμβολιασμού 2-3 μήνες πριν

Θα τεθούν πολύ μεγάλα διλήμματα – Είμαστε μπροστά σε επιλογή ασθενών – Πιο δύσκολα αποδεκτό πλέον το να είναι ψυχολογικά ανεκτό πρόστιμο των 100 ευρώ

Η επιβολή του μηνιαίου προστίμου των 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών «θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν είχαν ακολουθηθεί άλλα» μέτρα και αν ήταν συναινετική η κοινωνία, διαφορετικό το πολιτικό σύστημα, αν μπορούσαν να τα βρουν μεταξύ τους. «εγώ θα προτιμούσα περισσότερα θετικά μέτρα. Δεν έγινε, έπρεπε να έχει γίνει 2-3 μήνες πριν», τόνισε στο ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς σε σχέση με την πανδημία Ηλίας Μόσιαλος.

«Θα έπρεπε να ακολουθηθούν άλλα μέτρα», τόνισε, «αλλά εδώ που φτάσαμε, Δεκέμβριο, που θα αρχίσει να πιέζεται πάρα πολύ το σύστημα Υγείας, αν δεν γίνει ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων τα ηθικά διλήμματα θα είναι πολύ μεγαλύτερα από τα 100 ευρώ, θα είναι ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Τα ζήσανε άλλες χώρες».

Σε άλλο σημείο επανέλαβε ότι υπήρχαν «θετικά μέτρα, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και τη μείωση συμμετοχής στα φάρμακα για τους συνταξιούχους (πρόταση που είχε κάνει και παλαιότερα ο κ. Μόσιαλος ως κίνητρο εμβολιασμού) … αν όλα αυτά γίνονταν, ψυχολογικά η αποδοχή του μέτρου θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, γιατί τα άλλα θα είχαν δοκιμαστεί στην πορεία. Αν είχαν αποτύχει, προφανώς θα έπρεπε να πάμε σε πολύ πιο αυστηρά μέτρα».

Μάλιστα, προχώρησε περαιτέρω τονίζοντας ότι πλέον «τα μέτρα της υποχρεωτικότητας δεν μπορούν να μείνουν μόνο στους άνω των 60. Τι θα γίνει με την εστίαση; Μπορεί να μπαίνουν οι εμβολιασμένοι, αλλά όσοι εργάζονται στο χώρο της εστίασης ή οι καταστηματάρχες να είναι ανεμβολίαστοι; Είναι θέμα υγειονομικού χώρου».

«Εδώ που φτάσαμε», είπε σε άλλο σημείο, «θα μπουν πολύ μεγάλα διλήμματα. Έχουν φορτωθεί οι ΜΕΘ. Έχει μπει ο Δεκέμβριος. Αν γεμίσουν οι ΜΕΘ, αν έχουμε 1.000 άτομα στις ΜΕΘ και δεν έχουμε άλλες δυνατότητες να νοσηλεύσουμε συμπατριώτες μας -και δεν είναι θέμα κρεβατιών, θα μπορούσαμε να έχουμε 2.000 κρεβάτια ΜΕΘ, είναι θέμα γιατρών και νοσηλευτών. Γιατρούς και νοσηλευτές ΜΕΘ δεν μπορείς να βγάλεις σε 1-2 χρόνια, όλοι τους αναζητούν, παγκοσμίως. Το δίλημμα που θα μπει στην ιατρική κοινότητα και θα είναι δυσβάσταχτο, θα είναι τι θα συμβεί αν θέλει πρόσβαση σε κρεβάτι ένας 70χρονος ανεμβολίαστος και ταυτόχρονα ένας 40άρης ανοσοκατεσταλμένος που έχει κάνει τις δύο δόσεις, αλλά δεν τον έχει πιάσει το εμβόλιο;». 

Προειδοποίησε παράλληλα ότι η αποτυχία εμβολιασμού των μεγάλων ηλικιών φέρνει προ των πυλών δραματικές καταστάσεις στα νοσοκομεία, με «επιλογή ασθενών, όπως στην Ιταλία, στο Μπέργκαμο όπου το κάνανε (σ.τ.σ. στο ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020). Έγινε εκτεταμένα στην Αγγλία στην πρώτη φάση της πανδημίας, που είχαμε 125.000 νεκρούς. Τώρα με τα εμβόλια, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, γιατί είναι εξαιρετικά ασφαλή».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί