ΗΠΑ: 100.000 θάνατοι τον χρόνο από υπερβολική δόση ναρκωτικών

Οι ΗΠΑ «έσπασαν» το θλιβερό ρεκόρ των 100,000 θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών το 2021, δείχνοντας ότι η πανδημία έχει και «αόρατες» όψεις.

Η καταγραφή πραγματοποιήθηκε εκ μέρους το αμερικανικό CDC από τον Απρίλιο του 2020 και συμπεριελάμβανε τους μήνες των λοκντάουν και των υγειονομικών περιορισμών, τονίζοντας ότι τα θύματα είναι περισσότερα κατά 29% από το 2020.

Επίσης, στην έκθεση σημειώνεται πως τα τρία τέταρτα των θανάτων προήλθαν από τα οπιοειδή ναρκωτικά που σκότωναν 207 Αμερικανούς την μέρα καθόλη τη διάρκεια της περιόδου. Γεγονός που συνεπάγεται με αύξηση 35%, δηλαδή 54 παραπάνω θανάτους την μέρα ανά έτος.

Ταυτόχρονα, καταγράφηκε αύξηση θανάτων από ένα νέο ναρκωτικό: το fentanyl, το οποίο είναι ένα πολύ ισχυρό χημικό ναρκωτικό. Ενώ αύξηση θανάτων σημειώθηκε από ναρκωτικά όπως η μεθαμεφεταμίνη και η κοκαΐνη.

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν δεκαετίες τώρα μία κρίση ναρκωτικών που έχει αφήσει πίσω της εκατομμύρια νεκρούς και άλλες τόσες κατεστραμμένες ζωές. Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών είναι παταγώδης αποτυχία και πρέπει επειγόντως να αλλάξει η στρατηγική τόσο των ΗΠΑ, όσο και του δυτικού κόσμου συνολικότερα. Η αποτυχία της ανάσχεσης της ροής των ναρκωτικών πέραν των θυμάτων, έχει επίσης δημιουργήσει ένα εκτεταμένο και ισχυρό δίκτυο από μαφίες και καρτέλ που έχουν φτάσει στο σημείο να ελέγχουν πόλεις, αν όχι και κυβερνήσεις (βλ. Κολομβία, Μεξικό, Αλβανία).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί