Εφιάλτης χωρίς τέλος στην Εύβοια: Οργισμένοι οι κάτοικοι για τους τραγικούς χειρισμούς του «επιτελικού κράτους» με άπνοια

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις και στη Πελοπόννησο – Σε Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία τα ανοιχτά μέτωπα

Ακόμη μια νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι στην Εύβοια, όπου η μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται.

Η φωτιά έχει κατεύθυνση από τα Αβγαριά στα Καμάρια, όπου σχηματίστηκε ανθρώπινη αλυσίδα για να ανακοπεί η πορεία του πύρινου μετώπου.

Οι κάτοικοι και οι πυροσβέστες έδωσαν πολύ μεγάλη μάχη για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στα Αβγαριάκαι τελικά αν και η πύρινη λαίλαπα η οποία συνεχίζει να κατακαίει το νησί πέρασε από την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει περιμετρικά του χωριού, τελικά κατάφεραν  να μην καούν τα σπίτια τους.

Στη συνέχεια και όταν έσπασε η αντιπυρική ζώνη, εθελοντές, κάτοικοι, έλληνες και ξένοι πυροσβέστες δημιούργησαν νέα στα Καμάρια.

Επίσης έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες στις Καματριάδες ενώ στην Καστανιώτισσα έχει συγκεντρωθεί μεγάλη δύναμη πυροσβεστικών δυνάμεων στην προσπάθεια να μην φτάσει η φωτιά στην Ιστιαία.

Στα Ελληνικά και το Ψαροπούλι κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά σε χαράδρα. Τη νύχτα οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς, με κυριότερες εκείνες στις Γούβες, στις Γαλατσαδες, στο Ψαροπούλι και στο Καστρί.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της κοινότητας Καματριάδων, τόνισε πως «με το πρώτο φως της ημέρας, μας έχουν υποσχεθεί ότι θα έρθουν αεροπλάνα. Έχουμε πολλά οχήματα της Πυροσβεστικής. Αν περάσει από εδώ, πάει στην Καστανιώτισσα και από εκεί στην Αιδηψό. Δεν έχει πολύ καπνό. Νομίζω ότι θα μπορέσουν να πετάξουν».

Παράλληλα, οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, με κυριότερες εκείνες στις Γούβες, στις Γαλατσαδες, στο Ψαροπούλι και στο Καστρί. Την ίδια ωρα, χωματουργικά μηχανήματα δουλεύουν ασταμάτητα έξω από διάφορα χωριά, όπως τα Βασιλικά, τις Γούβες, το Πευκί και το Καστρί, προκειμένου να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

«Οι νέοι μας οργανώνονται δυναμικά. Επιχειρούν σε μικροεστίες και απελευθερώνουν δυνάμεις για την κυρίως πυρόσβεση» αναφέρει ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπληρώνει: «σε τούτο εδώ τον τόπο, αυτό που δεν έχει όρια είναι ψυχή μας. Μπράβο παιδιά».

«Μας ξέχασαν στην Εύβοια και μας κορόιδευαν»

Οργισμένοι οι κάτοικοι των χωριών από τον Ευβοϊκό έως το Αιγαίο για τους τραγικούς χειρισμούς του «επιτελικού κράτους» με άπνοια

«Mας έχουν ξεχάσει» λένε όλοι οι κάτοικοι των χωριών της βόρειας Εύβοιας που από την αρχή της εβδομάδας ζουν υπό την απειλή μιας ανεξέλεγκτης φωτιάς με μέτωπο πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων. Οι εκκλήσεις για εναέρια μέσα δεν εισακούστηκαν και όταν εμφανίστηκαν ακόμη και τα λιγοστά ήταν πια ανώφελο. Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη εδώ και πολλά 24ωρα καίγοντας χιλιάδες στρέμματα δάσους στο πέρασμά της.

Κάτοικοι χωριών που τα τυλίγουν παρθένα δάση προσπαθούν από την Τρίτη να καταλάβουν γιατί δεν ήρθαν στην ώρα τους τα εναέρια μέσα για να χτυπήσουν τη φωτιά προτού πάρει αυτές τις τραγικές διαστάσεις. Πλέον είναι αργά και το γνωρίζουν όλοι.

Καταστράφηκαν ζωές που ζούσαν από το δάσος

«Τα εναέρια μέσα μάς κορόιδευαν. Εστελναν ένα ελικόπτερο, έριχνε δυο φορές, έφευγε. Ερχονταν τρία αεροπλάνα, έριχναν δυο φορές, έφευγαν. Με 45°C καύσωνα, παρόλο που δεν φύσαγε, εάν έρχονταν πολλά αεροπορικά μέσα και έριχναν στοχευμένα για κάποια συγκεκριμένη ώρα, θα μπορούσαν να είχαν θέσει τη φωτιά υπό έλεγχο. Με τη μάνικα δεν μπορεί να σταματήσεις μια πύρινη λαίλαπα που μπορεί να έχει 300 μέτρα ακτίνα και 45 μέτρα ύψος. Αυτό θέλει μόνο εναέρια μέσα. Ολες είναι δύσβατες περιοχές» εξηγεί ο Γιάννης Τριανταφύλλου, πρόεδρος της κοινότητας Λίμνης. Μέλος του Σωματείου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Ελύμνιων (ΣΕΔΔΕ), ο ίδιος εδώ και πολλά χρόνια έχει έρθει αντιμέτωπος με την απειλή της φωτιάς πολλές φορές.

Η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και θα φανεί όταν πλέον η φωτιά σβήσει. Τα πευκόφυτα δάση που προσφέρουν ζωή στους κατοίκους έχουν μετατραπεί σε σκελετούς δέντρων και έχουν γίνει στάχτη. Κάηκαν περιουσίες, καταστράφηκαν ζωές ανθρώπων που ζούσαν από το δάσος. Και όσο γράφονταν αυτές οι γραμμές η φωτιά συνέχιζε να κατακαίει ό,τι έβρισκε μπροστά της.

«Από αύριο θα είμαστε όλοι μετανάστες» λέει στο Documento o Γιάννης Σεφέρης, ιερέας της ενορίας Δάφνης όπου ξέσπασε η φωτιά την Τρίτη. Εκείνος μαζί με τους κατοίκους όλων των χωριών πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Προσπάθησαν με υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν τις περιουσίες τους. Εγιναν όλοι μια γροθιά και μετακινούνταν από χωριό σε χωριό για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν διαχειρίζονταν την κρίση μόνοι τους, πολλές περιουσίες θα είχαν γίνει στάχτη.

«Ευτυχώς που μείναμε και σώσαμε σπίτια»

«Μείναμε τρία άτομα στη γειτονιά και σώσαμε τα σπίτια. Τα πυροσβεστικά ήταν παραταγμένα δεξιά και αριστερά και ήρθαν όταν πήραν φωτιά τα σπίτια. Αεροπλάνα δεν είχε καθόλου. Ευτυχώς που μείναμε. Ο πατέρας μου έσωσε γύρω στα 20 σπίτια με κλαριά, με τα πόδια και με τα χέρια. Ηταν μια κόλαση» περιγράφει στο Documento o Ανδρέας Καλλίτσης, κάτοικος Ροβιών.

Ο ίδιος μαζί με τον πατέρα του και άλλους κατοίκους των γύρω χωριών έμειναν για να σώσουν ό,τι μπορούσαν. «Συνάντησα έναν άνθρωπο το πρωί, έκλαιγε. Μου είπε ότι έμειναν πέντε άνθρωποι με τα λάστιχα και έσωσαν τα σπίτια τους. Κάηκαν όλα. Οι στάβλοι τους, τα ζώα τους, η ρετσίνη τους. Ρήμαξε ο τόπος» συμπληρώνει.

Από τις αρχές της εβδομάδας ζουν την απόγνωση. «Εδώ, να ξέρεις, τα κάναμε όλα μόνοι μας» λέει ο ίδιος στο Documento και συνεχίζει: «Ο πατέρας μου έκοψε 2.000 πεύκα με το αλυσοπρίονο για να φτιάξει ζώνη και κάθονταν και τον κοίταζαν. Αν δεν έπαιρνε το τρακτέρ μισή ώρα πριν έρθει η φωτιά να οργώσει ό,τι χωράφι υπήρχε γύρω από τα σπίτια μας, θα είχε γίνει καταστροφή. Εκατό μέτρα πιο πάνω κάηκαν δέκα σπίτια».

«Τι θέλετε; Φωτογραφίες; Ελικόπτερα θέλουμε!» φώναζαν σε απευθείας μετάδοση κάτοικοι των Κεχριών στον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό όταν τον αντίκρισαν. Βλέποντας την έκρυθμη κατάσταση, εκείνος έστρεψε τα νώτα και απομακρύνθηκε. Είναι μια σκηνή που δεν θα την περίμενε όταν την 1η Ιουνίου δήλωνε για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έχοντας στο κάδρο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα: «Σε κάθε περιστατικό δεν περιμένουμε άπραγοι τους από μηχανής θεούς! Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και ο υποστηρικτικός μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι αξιόμαχος και προετοιμάζεται για να αντεπεξέλθει και στη φετινή αντιπυρική περίοδο. […] Συνεργαζόμαστε για ένα ήσυχο καλοκαίρι χωρίς κινδύνους για τον άνθρωπο και το δάσος»!

Ανυπολόγιστη η οικονομική καταστροφή

«Κλαίει όλη η βόρεια Εύβοια. Τα πεύκα που εκμεταλλεύονταν για τη ρητίνη αυτοί οι άνθρωποι δεν υπάρχουν και για να δημιουργηθεί ξανά το δάσος θέλει 35 με 40 χρόνια. Αρα αυτοί οι άνθρωποι αυτομάτως δεν έχουν δουλειές. Παράλληλα άδειασαν όλα τα ξενοδοχεία. Δεν υπάρχει κόσμος στα εστιατόρια και στις καφετέριες. Γονατίσαμε. Εναν Αύγουστο περιμέναμε να δουλέψουμε» λέει στο Documento o Γ. Τριανταφύλλου και καταλήγει: «Πέρα από το κακό που έγινε στη φύση, έγινε και πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά».

«Με αέρα κοπανιστό δεν ζει ο κόσμος, πρέπει κάτι να φάει» λέει ο ιερέας Γ. Σεφέρης. «Θα πάρει ο κάθε οικογενειάρχης αύριο την κουρελού του και θα ψάξει να βρει ένα κατάλυμα για να έχει εργασία και να ζήσει» σημειώνει, περιγράφοντας και την οικονομική καταστροφή που έχουν υποστεί οι κάτοικοι από τη φωτιά.
«Ο κόσμος δεν έχει πού να πάει» εξηγεί ο ιερέας, «γι’ αυτό ακούτε ότι δεν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Αυτά τα σπίτια φτιάχτηκαν με δάνεια».

«Τα εναέρια μέσα μάς κορόιδευαν. Εστελναν ένα ελικόπτερο, έριχνε δυο φορές, έφευγε. Ερχονταν τρία αεροπλάνα, έριχναν δυο φορές, έφευγαν. Με 45°C καύσωνα, παρόλο που δεν φύσαγε, εάν έρχονταν πολλά αεροπορικά μέσα και έριχναν στοχευμένα για κάποια συγκεκριμένη ώρα θα μπορούσαν να είχαν θέσει τη φωτιά υπό έλεγχο. Ολες είναι δύσβατες περιοχές»
Γιάννης Τριανταφύλλου
Πρόεδρος της κοινότητας Λίμνης, εθελοντής δασοπυροσβέστης

«Από αύριο θα είμαστε όλοι μετανάστες… Με αέρα κοπανιστό δεν ζει ο κόσμος, πρέπει κάτι να φάει… Θα πάρει ο κάθε οικογενειάρχης αύριο την κουρελού του και θα ψάξει να βρει ένα κατάλυμα για να έχει εργασία και να ζήσει… Αυτά τα σπίτια φτιάχτηκαν με δάνεια»
Γιάννης Σεφέρης
Ιερέας της ενορίας Δάφνης

«Μείναμε τρία άτομα στη γειτονιά και σώσαμε τα σπίτια. Τα πυροσβεστικά ήταν παραταγμένα δεξιά και αριστερά και ήρθαν όταν πήραν φωτιά τα σπίτια. Αεροπλάνα δεν είχε καθόλου. Ευτυχώς που μείναμε. Ο πατέρας μου έσωσε γύρω στα 20 σπίτια με κλαριά, με τα πόδια και με τα χέρια. Εκοψε 2.000 πεύκα με το αλυσοπρίονο για να φτιάξει ζώνη και κάθονταν και τον κοίταζαν. Αν δεν έπαιρνε το τρακτέρ μισή ώρα πριν έρθει η φωτιά να οργώσει ό,τι χωράφι υπήρχε γύρω από τα σπίτια μας, θα είχε γίνει καταστροφή. Εκατό μέτρα πιο πάνω κάηκαν δέκα σπίτια»
Ανδρέας Καλλίτσης
Κάτοικος Ροβιών

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις και στη Πελοπόννησο

Σημαντικές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν όλη την νύχτα και συνεχίζουν να επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας, όπου σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις στις περιοχές Ίσαρης και Χρούσα.

Παράλληλα, πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και στη γειτονική περιοχή Μέλπεια της Μεσσηνίας, απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά και στη συνέχεια πέρασε στη Μεγαλόπολη.

Ειδικότερα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν και στις δύο περιοχές αποτελούνται από 66 πυροσβέστες με 23 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν συνεχώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Αναζοπυρώσεις και έλεγχος των μετώπων σε Ηλεία και Γορτυνία

Σε θέση μάχης για τις αναζωπυρώσεις που εκδηλώνονται σε σημεία απ’ όπου έχει περάσει η φωτιά, κυρίως σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ηλεία.

Μάλιστα, όπως έχει καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες, οι περισσότερες από τις αναζωπυρώσεις γίνονται κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας.

Επίσης, ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και εξακολουθούν να επιχειρούν στη γειτονική ορεινή περιοχή της Γορτυνίας, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που καίει σε δασική έκταση κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Πάντως, με το πρώτο φως της ημέρας έχουν ξεκινήσει τις ρίψεις νερού στην Ηλεία και τη Γορτυνία δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην περιοχή αποτελούνται από 313 πυροσβέστες με 101 οχήματα και 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Τσεχία και 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Σε δύο σημεία στην Ανατολική Μάνη, στην ευρύτερη περιοχή του Κρυονερίου, επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Σε δύο σημεία του Δήμου της Ανατολικής Μάνης, συγκεκριμένα στη δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας και στην περιοχή κοντά στη Μονή Τσίγκου, ανάμεσα στην Αρεόπολη και το Γύθειο, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Κρυονερίου, επιχειρούν συνεχώς ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις.

Ειδικότερα, οι δυνάμεις που επιχειρούν αποτελούνται από 62 πυροσβέστες με 23 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

Παράλληλα, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί