Δεν παίρνουν πιστοποιητικό όσοι έχουν εμβολιαστεί με Sputnik και κινεζικά εμβόλια

Σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με όσους Έλληνες έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό Sputnik ή κάποιο από τα δύο κινεζικά εμβόλια, καθώς κανένα από τα τρία δεν αναγνωρίζεται στη χώρα μας.

Πρόκειται για Έλληνες που είτε εργάζονταν σε κάποιες από τις χώρες όπου πραγματοποιούνται/επιλέγονται αυτά τα εμβόλια, είτε επέλεξαν να ταξιδέψουν στην Ρωσία για να κάνουν το εμβόλιο Sputnik V. Κάποιοι το έκαναν γιατί το θεωρούσαν πιο ασφαλές ή αποτελσματικότερο και κάποιοι άλλοι θέλησαν να εμβολιαστούν-θωρακιστούν έγκαιρα πιστεύοντας ότι ο αργός, μέχρι κάποια φάση, ρυθμός εμβολιασμού στη χώρα μας θα τους άφηνε πολύ πίσω.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του newsbeast.gr ο Μάριος Θεμιστοκλέους Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας είπε πως «από τη στιγμή που αυτά τα εμβόλια δεν αναγνωρίζονται από τον ΕΜΑ για τους Ευρωπαίους πολίτες δεν είναι δυνατόν και δεν θα αναγνωριστούν και στη χώρα μας».

Επιπλέον πρόβλημα είναι ότι οι Έλληνες που έχουν κάνει άλλα εμβόλια από αυτά που έχει εγκρίνει ο ΕΜΑ είναι και το τι πρέπει να πράξουν από ιατρικής άποψης. Να εμβολιαστούν εκ νέου;

Μιλώντας στο Newsbeast η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου παραδέχτηκε ότι υπάρχει κενό στο συγκεκριμένο θέμα το οποίο θα πρέπει να ρυθμιστεί κατ΄αρχάς με μια οδηγία που θα έρθει για το τι πρέπει να πράξουν από ιατρικής άποψης αυτοί οι πολίτες. «Αυτό που με βεβαιότητα συστήνουμε για την ώρα ως ασφαλή και βέλτιστη λύση είναι να εμβολιαστούν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson and Johnson έτσι ώστε να μπορούν να πάρουν άμεσα και το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Είναι ασφαλές να κάνουν αυτό το εμβόλιο 4 εβδομάδες μετά το πέρας τη β’ δόσης του Sputnik».

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί