Με Λαμπρινό και Κουράκη η υπουργός Πολιτισμού

Συναντήσεις με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννη Κουράκη, είχε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Με τον δήμαρχο

Σε συμφωνία για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η αξιοποίηση των Νεωρίων και των Ενετικών Τειχών, κατέληξαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε συνάντηση που είχαν το πρωί του Σαββάτου 12 Ιουνίου 2021, παρουσία και του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε αρχικά στα Νεώρια και εν συνεχεία μεταφέρθηκε στη Λότζια, όπου παρευρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. 

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε την Υπουργό για όλες τις κινήσεις που έχει κάνει ο Δήμος Ηρακλείου, σε συνεργασία με την Τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, σχετικά με την προστασία και την ανάδειξη των Ενετικών Τειχών, από την προηγούμενη επίσκεψή της στο Ηράκλειο, τον Οκτώβριο του 2019, μέχρι σήμερα. 

Μεταξύ άλλων ανέφερε: 

  • την  επιτυχημένη συντήρηση του μνημείου με την δημιουργία νέας περιπατητικής διαδρομής 
  • την ανακαίνιση μεγάλου μέρους της Τάφρου με την δημιουργία νέων χώρων αναψυχής,  
  • την μελέτη, την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και την δημοπράτηση της δεύτερης φάσης της διαμόρφωσης του ισόπεδου τμήματος των Τειχών, 
  • την μελέτη για την στερέωση του παράκτιου τείχους και την υποβολή της προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, 
  • την μελέτη και την υποβολή προς χρηματοδότηση της διαμόρφωσης στην Στοά Μακάσι του «Μουσείου Πόλης και Εθνικής Αντίστασης». 

Παράλληλα ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στην άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, όσον αφορά στις δύο μελέτες στερέωσης του τμήματος των Τειχών κατά μήκος της οδού Μποφώρ που εκπόνησε ο Δήμος και προωθεί το Υπουργείο προς χρηματοδότηση και υλοποίηση. 

Η κ. Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της για την δουλειά που έχει γίνει, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Master Plan των Τειχών ενώ τόσο η ίδια όσο και ο Δήμαρχος τόνισαν ότι πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να ολοκληρωθεί η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στον Δήμο Ηρακλείου, το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κρήτης.  

Η σύμβαση θα καθορίζει τις  αρμοδιότητες κάθε πλευράς σε σχέση με τα Ενετικά Τείχη και τα επόμενα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν. Κομμάτι της θα είναι και τα Νεώρια,  με βασική προτεραιότητα τη μελέτη αποκατάστασής τους και την απόδοση χρήσεων συμβατών με το μνημείο. 

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος δήλωσε: «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με την κ. Υπουργό όπου θέσαμε και πάλι όλα τα ανοιχτά θέματα σε σχέση με τα μνημεία της πόλης και συγκεκριμένα,  τα Ενετικά Τείχη και τα Νεώρια. 

Ως Δήμος Ηρακλείου και πάντα σε συνεργασία με την Αρχαιολογία,  έχουμε  υλοποιήσει μια σειρά έργων και μελετών για την προστασία και την ανάδειξη των Τειχών, ως μέρος του σχετικού Master Plan.  Χάρις σε αυτά, τα Τείχη έχουν γίνει εκ νέου προσιτά και αγαπητά στους κατοίκους της πόλης και στους επισκέπτες. 

Ευελπιστούμε ότι στο επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί και η προγραμματική σύμβαση του Δήμου με το Υπουργείο και την Περιφέρεια, ώστε να λυθεί και αυτή η εκκρεμότητα και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα στα απαιτούμενα έργα, για την περαιτέρω ανάδειξη των Ενετικών Τειχών. 

Τα Νεώρια, ένα μνημείο που παραμένει αναξιοποίητο επί σειρά ετών, θα συμπεριληφθούν στην προγραμματική, με την έμφαση σε πρώτη φάση να δίδεται στην στερέωση και στην αποκατάστασή τους και στην συνέχεια στην αξιοποίησή τους, στη βάση εξειδικευμένης προσέγγισης».

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Σενετάκης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη, στελέχη του Δήμου και της τοπικής ΝΔ. 

Με τον πρόεδρο της ΠΕΔ

Με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Γιάννη Κουράκη συναντήθηκε το Σάββατο 12 Ιουνίου η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, στα γραφεία της ΠΕΔ στο Ηράκλειο, στα πλαίσια της τριήμερης επίσκεψής της στην Κρήτη.

            Στη συνάντηση συμμετείχε ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔ κ. Ν. Κοκκίνης.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα η κ. Μενδώνη ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης για τα έργα  που αφορούν τον Πολιτισμό και εκτελούνται αυτή την περίοδο στην Κρήτη υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και για όσα προγραμματίζονται στο μέλλον.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης αφού καλωσόρισε την κ. Υπουργό και την  ευχαρίστησε για την επίσκεψή της στην ΠΕΔ, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας του πολιτισμού στην Κρήτη, στην ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα που δίνουν οι Δήμοι του νησιού στον τομέα αυτόν αλλά και στις συνεχείς προσπάθειες για την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της Κρήτης σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.

Επίσης ο κ. Κουράκης ανέπτυξε στην κ. Μενδώνη τις εξής προτάσεις:

–          Ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Κνωσού και ένταξη τους στο καλεντάρι της UNESCO.

–          Στήριξη  της ένταξης της Σπιναλόγκας στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

–          Αξιοποίηση Ενετικών Τειχών  και Νεωρίων

–          Ανάδειξη μινωικών ανακτόρων σε όλη την Κρήτη αλλά και δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών όπως της τοπικής γαστρονομίας και άλλων.

–          Υλοποίηση σημαντικών έργων πολιτισμού σε Λασίθι, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά

Η κ. Μενδώνη ευχαρίστησε τον κ. Κουράκη και εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη συνεργασία και τη συνδρομή τόσο της ΠΕΔ όσο και των ΟΤΑ της Κρήτης στο έργο του Υπουργείου.

Ανάδειξη Μινωικών Ανακτόρων

 Έκανε γνωστό ότι προετοιμάζεται η σειριακή εγγραφή έξι μινωικών ανακτόρων της Κρήτης στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και συγκεκριμένα των μινωικών ανακτόρων της Κνωσού, της Φαιστού, της Ζάκρου, των Μαλίων, της Κυδωνίας και της Ζωμύνθου.

Για το ζήτημα της Σπιναλόγκας, η κ. Υπουργός ανέφερε ότι ο φάκελος υποψηφιότητας θα αποσυρθεί, θα συμπληρωθεί και θα επανυποβληθεί.

Τόνισε τέλος ότι το Υπουργείο στοχεύει στην περαιτέρω ανάδειξη των μινωικών ανακτόρων της Κρήτης ώστε να αποτελέσουν μια σημαντική πολιτιστική διαδρομή που θα προβάλει τη μοναδικότητα της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Κρήτης με παράλληλη αξιοποίηση ποιοτικών χαρακτηριστικών της Κρήτης όπως π.χ της τοπικής γαστρονομίας.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Κουράκης δήλωσε:

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να υποδεχτούμε στην ΠΕΔ Κρήτης την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, με την οποία είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνεργασία. 

Με την κ. Μενδώνη έχουμε συνεργαστεί επανειλημμένα κατά το παρελθόν και είμαι σε θέση να γνωρίζω τις γνώσεις και την ευαισθησία της για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τον πολιτισμό.

Έχουμε τονίσει πόσο σημαντικός είναι για την Κρήτη ο τομέας του Πολιτισμού και πόσο αναγκαία είναι η περαιτέρω ανάδειξή του, αφού αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας.

Ως ΠΕΔ Κρήτης έχουμε εργαστεί πολύ αποδοτικά προς αυτή την κατεύθυνση και έχουμε υποβάλει  συγκεκριμένες προτάσεις που θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο την κοινή προσπάθεια. 

Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί η κ. Μενδώνη δηλώνει αποφασισμένη να ενισχύσει τη συνεργασία του ΥΠΠΟ με την Αυτοδιοίκηση της Κρήτης.  »

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί