Στου Αϊβαλιώτη, ίσως στο πιο παλιό καφενείο του Ηρακλείου και σίγουρα στο πιο ονομαστό – Η ιστορία του

Η φωτογραφία είναι από την περιοχή της Αγίας Τριάδας του Ηρακλείου και αποτυπώνει το καφενείο Αϊβαλιώτη στην “Ξύλινη Τάμπια” (Τασλή Τάμπια) γύρω στα 1975. Η φωτογραφία ανήκει στην οικογένεια της αείμνηστης Στέλλας Πασπαλάκη, μια από τις πιο παλιές και γνωστές οικογένειες της περιοχής.

Στεγάζεται σε ένα υπέροχο διατηρητέο κτίριο, που αναφέρεται ως το παλιότερο καφενείο του Ηρακλείου, καθώς μαρτυρίες λένε ότι λειτουργούσε και επί Τουρκοκρατίας.

Το καφενείο ανήκε στον Νικόλαο Λάμπρου ή Αιβαλιώτη, καθώς είχε καταγωγή από το Αιβαλί της Μικράς Ασίας. Και σήμερα η πλατεία κι όχι μόνο το καφενείο, έχει ονομασία “πλατεία Αϊβαλιώτη”. Δίπλα ήταν το ψιλικατζίδικο της κυρίας Πόπης και του κυρίου Στέλιου και πιο κει το ραφείο του Γιάννη του Πακέ, του γνωστού κομμουνιστή της πλατείας.

Εδώ σύχναζαν “εξέχοντα” μέλη της Ηρακλειώτικης κοινωνίας, όπως γιατροί και δικηγόροι, οι οποίοι ερχόντουσαν να πιούν τον καφέ τους. Αλλά εδώ σύχναζαν επίσης καλλιτέχνες, ρεμπέτες και μερακλήδες καθώς και οι εργάτες της εργατογειτονιάς της Αγίας Τριάδας. Ήταν δηλαδή το σημείο συνάντησης κάθε κοινωνικής ομάδας.

Ήταν ακόμα το σημείο συνάντησης των παλιών Μικρασιατών, που έβαζαν τις Κυριακές τα καλά τους και συζητούσαν, μαζί με τον καφέ, για τα περασμένα ή την πολιτική.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί