Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, παράρτημα Ηρακλείου για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης

 Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, παράρτημα Ηρακλείου για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης 

Στα 80 χρόνια από τη μάχη της Κρήτης 20 Μάη 1941 αποτίνουμε φόρο τιμής σε όσες και όσους έδωσαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι αντιστεκόμενοι στην κατάληψη του νησιού από τους ναζί αλλά και σε όλες και όλους που έπεσαν στα πεδία των μαχών για τη συντριβή του φασιστικού ιμπεριαλισμού. Η Μάχη της Κρήτης έχει ιδιαίτερη θέση στη λαϊκή αντίσταση ενάντια στο ναζί κατακτητή, γιατί εκείνο που τη χαρακτηρίζει δεν είναι τόσο η δράση των οργανωμένων στρατιωτικών μονάδων, όσο κι αν αυτή ήταν ηρωική, αλλά η μαζική συμμετοχή και ο απαράμιλλος ηρωισμός του λαού της Κρήτης. 

Για πρώτη φορά στην έως τότε πορεία του πολέμου η ναζιστική εισβολή βρήκε απέναντί της μια γενικευμένη ένοπλη λαϊκή εξέγερση. Στις 20 Μάη 1941 -αφού είχε καταληφθεί, ήδη, η υπόλοιπη χώρα- οι Γερμανοί ναζί επιτίθενται στην Κρήτης με ρίψη χιλιάδων αλεξιπτωτιστών προκειμένου να καταλάβουν τα αεροδρόμια και, να αποβιβάσουν στρατεύματά τους στο νησί, για την κατάληψή του. Όμως, ενώ ανέμεναν πως μέσα σε λίγα 24ωρα θα είχαν καταλάβει το νησί, τα σχέδιά τους ανατράπηκαν αντιμετωπίζοντας την παλλαϊκή αντίσταση του λαού της Κρήτης, κάτι που σηματοδότησε και το τέλος της παθητικής αποδοχής της φασιστικής εισβολής και την έναρξη της παλλαϊκής αντίστασης στη χώρα μας. 

Ο λαός της Κρήτης αντιστάθηκε στην επίθεση και εισβολή των ναζί με μαζικό ηρωισμό γράφοντας το δικό τους ΕΠΟΣ κατά των ναζί, παρά το ότι η κυβέρνηση Μεταξά είχε αφοπλίσει το λαό και η κυβέρνηση Τσουδερού μετά την κατάληψη της Ηπειρωτικής χώρας είχε αφήσει χωρίς κανονικό εξοπλισμό το λαό, έχοντας επίσης εμποδίσει την 5η Μεραρχία των Κρητών στρατιωτών και αξιωματικών που είχαν πολεμήσει στο Αλβανικό μέτωπο να μεταφερθούν από την ηπειρωτική Ελλάδα στο νησί για να το υπερασπίσουν από την αναμενόμενη επίθεση των ναζί, μετά την κατάληψη της ηπειρωτικής χώρας

 Η κυβέρνηση Τσουδερού που μετά την παράδοση της χώρας στους Γερμανούς ναζί, μαζί με το βασιλιά έφτασε στην Κρήτη δεν πίστευε πως ο λαός μπορεί να αποκρούσει την Γερμανική εισβολή στο νησί. Έβλεπαν την παλλαϊκή αντίσταση του λαού της Κρήτης, απλώς, σαν μια συμβολική μάχη για την τιμή των όπλων… Παρομοίως οι Άγγλοι, δεν ήθελαν, ουσιαστικά, να πολεμήσουν τους Γερμανούς στην Κρήτη. Το ενδιαφέρον των Άγγλων ήταν στο μέτωπο της Εγγύς Ανατολής και της Β. Αφρικής για τα πετρέλαιά τους. Όσον αφορά την κυβέρνηση Τσουδερού και το Βασιλιά μαζί με τα αποθέματα χρυσού που είχαν πάρει μαζί τους από την Τράπεζα Ελλάδας, εγκατέλειψαν την Κρήτη και έφυγαν για την Αίγυπτο για να είναι κοντά στους συμμάχους τους Άγγλους, εγκαταλείποντας το λαό στο έλεος του κατακτητή ναζί. Αντίθετα, το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή μπήκε μπροστά καλώντας σε παλλαϊκή Αντίσταση ενάντια στους χιτλερικούς.

 Χαρακτηριστικό ήταν το άρθρο – κάλεσμα του Μιλτιάδη Πορφυρογένη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, που είχε αποδράσει από την Κίμωλο, στην εφημερίδα του Ηρακλείου «ΚΡΗΤΙΚΑ ΝΕΑ» στις 16 Μάη 1941, που καλούσε τους κομμουνιστές και τον κρητικό λαό να οργανώσουν την αντίσταση με κάθε τρόπο στην επικείμενη ναζιστική εισβολή στην Κρήτη. Εξίσου σημαντική ήταν η συμβολή στην οργάνωσή της Μάχης της Κρήτης που είχαν οι 9 κομμουνιστές στελέχη του Κόμματος με επικεφαλής το Στέργιο Αναστασιάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ που απέδρασαν από την εξορία στη Φολέγανδρο. Η αντίσταση του λαού της Κρήτης σηματοδοτεί το τέλος της έως τότε παθητικής αποδοχής της φασιστικής εισβολής και την έναρξη της παλλαϊκής αντίστασης. Αυτό ακριβώς το παράδειγμα, που εξέπεμψε ο μαζικός λαϊκός ξεσηκωμός κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης θέλησαν τα ναζιστικά στρατεύματα να κάμψουν, επιστρατεύοντας για πρώτη φορά έως τότε το μέτρο των αντιποίνων: Την αρχή έκαναν με την Κάνδανο και ακολούθησαν δεκάδες χωριά στην Κρήτη και ολόκληρη τη χώρα. 

Η Κρήτη και ο λαός της πλήρωσαν ακριβά την Κατοχή με τεράστιες θυσίες σε ανθρώπινες ζωές, εκτελέσεις, αντιμετωπίζοντας την εγκληματική μανία των Γερμανών ναζί. Κι όμως, 76 χρόνια μετά τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών η πλειοψηφία των παρατάξεων ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια της Κρήτης, με απύθμενο θράσος, έφθασαν στο σημείο να προτείνουν να καθιερωθεί η 10η Μάη (που υπογράφτηκε η κατάπτυστη «συμφωνία της Κνωσού») ως τοπική Επέτειος στην Κρήτη!   

Στις 10 Μάη 1945, στην Κρήτη, οι Αγγλοι συμφώνησαν με τα τμήματα του γερμανικού στρατού κατοχής που είχαν απομείνει, να παραμείνουν στην Κρήτη και μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, να συνεχίσουν τις μάχες τους εναντίον των μονάδων του ΕΛΑΣ Αυτή η συμφωνία των Άγγλων συμμάχων των αστών και του αστικού κόσμου της Κρήτης με τους ναζί, κατάληξε στην απαράδεκτη και ντροπιαστική «συμφωνία της Κνωσού» που είχε στόχο να συνεχίσουν από κοινού τον αγώνα για την εξόντωση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. 

Επίσης, λογής ακροδεξιές φασίζουσες οργανώσεις, όπως κάποια οργάνωση με την επωνυμία «Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών» προγραμμάτιζαν εκδήλωση στα Χανιά της Κρήτης, από τις 17-23 Μάη, με σκοπό να τιμήσουν τη… «γενναιότητα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών που, όπως πρόβαλλαν, πριν 80 χρόνια υλοποίησαν επιτυχώς την πρώτη στην Ιστορία αερομεταφερόμενη επιχείρηση με την ονομασία «Επιχείρηση Ερμής», δηλαδή να τιμήσουν την επίθεση των ναζί στην Κρήτη για την κατάληψη του νησιού! Τέτοιο θράσος! Κάτω όμως από την αντίδραση της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και των Αντιστασιακών αγωνιστών, και, ιδιαίτερα, την αντίδραση του λαού της Κρήτης, τελικά ματαιώθηκε -η εκδήλωση πρόκληση… 

Εβδομηνταέξι  χρόνια μετά, οι κυβερνήσεις της ΟΔ Γερμανίας -παρ’ όλο που στα λόγια αναγνωρίζουν και δηλώνουν υποκριτικά πως αναλαμβάνουν την ηθική ευθύνη για τα εγκλήματα των γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής- αρνούνται να πληρώσουν τις πολεμικές Επανορθώσεις 

Αποζημιώσεις που έχουν αναγνωριστεί σε διεθνείς διασκέψεις υπέρ της χώρας μας. Από την άλλη, οι Ελληνικές αστικές κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ), μέχρι σήμερα, ποτέ δε διεκδίκησαν με συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις, τις πολεμικές αποζημιώσεις από την ΟΔ Γερμανίας, στο όνομα της συμμαχίας και της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα, με τη συμφωνία και συμμετοχή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σε διάφορα Γερμανικής έμπνευσης Ιδρύματα (πχ «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» και «Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας») και Προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Υπ. Εξωτερικών της ΟΔ Γερμανίας (πχ «Μνήμες για την Κατοχή στην Ελλάδα»), επιχειρείται η αναθεώρηση της Ιστορίας του Β’ ΠΠ και της Ιστορίας της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα, με στόχο την άμβλυνση της ιστορικής μνήμης για τα ναζιστικά εγκλήματα που διαπράχτηκαν στη χώρα μας. 

Σκοπός τους είναι να μην διδάσκεται η νεολαία την πραγματική ιστορία για τη ναζιστική κατοχή, την πραγματική στάση των αστικών κομμάτων απέναντι στον κατακτητή και τη λαϊκή Αντιστασιακή -απελευθερωτική πάλη του λαού μας με επικεφαλής το τιμημένο ΚΚΕ. Όλα τα παραπάνω, αντικειμενικά, οδηγούν στην αποδυνάμωση του δίκαιου αιτήματος του Ελληνικού λαού για τις Επανορθώσεις -πολεμικές αποζημιώσεις που αρνείται να πληρώσει η ΟΔ Γερμανίας. Η πείρα -και από τη Μάχη της Κρήτης- επιβεβαιώνει πως τις αστικές κυβερνήσεις εκείνο που τις ενδιαφέρει είναι η διατήρηση της εξουσίας των αστών ενάντια στη θέληση του λαού, φοβούνται το λαό και την οργανωμένη πάλη του. Στην Κρήτη δε δίστασαν μάλιστα, να συνεργαστούν και με το φασίστα κατακτητή για χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα όπως έγινε με τη συμφωνία της Κνωσού.

Με τα συμπεράσματα της μεγάλης δεκαετίας του 1940 -’49, των αντιστασιακών αγώνων του λαού της Κρήτης και όλης της Ελλάδας, αλλά και στη συνέχεια με τους λαϊκούς αγώνες του ΔΣΕ, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, οι φίλοι και απόγονοι της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, παλεύουμε και συμβάλλουμε στον αγώνα για να γίνει ο λαός μας κυρίαρχος στον τόπο μας καταργώντας την εξουσία του κεφαλαίου καταργώντας και τον καπιταλισμό που γεννά και αναπαράγει το φασισμό. 

Ο αγώνας της ΕΑΜικής Αντίστασης, του λαού της Κρήτης και όλης της Ελλάδας κατά των κατακτητών διδάσκουν ότι όσο ισχυρός κι αν φαντάζει ο αντίπαλος των λαών, όπως στην περίοδο της κατοχής, οι συσχετισμοί αλλάζουν και οι λαοί μπορούν να νικήσουν αν συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους και παλέψουν οργανωμένα, σήμερα με ηγέτη και καθοδηγητή το κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, που πάντα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για τα συμφέροντα των εργαζομένων. 

Συνεχίζουμε τους αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές, για την προστασία της Υγείας του λαού και των Υγειονομικών, την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας . Παλεύουμε ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, για καμιά αλλαγή συνόρων που την πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί. Παλεύουμε ενάντια στην μετατροπή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο. Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις των ΑμερικαΝΑΤΟϊκών, να επιστρέψουν οι Έλληνες φαντάροι από τις ξένες χώρες.

Δεν αρκεί να τιμούμε την ιστορία μας, αλλά πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα για τις μάχες του μέλλοντος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί