Συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα και εργαζομένων Ηρακλείου: Δυναμική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα και εργαζομένων Ηρακλείου, σχετικά με την απεργιακή κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Με μαζικότητα και επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ανεξάρτητη και από τα κάτω απεργιακή συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά, αλλά και ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, την Πέμπτη 6 Μάη στο άγαλμα του Βενιζέλου, στο Ηράκλειο. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εργαζόμενοι και σωματεία του ιδιωτικού και του δημοσίου φορέα, εργατικές συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις. Τη συγκέντρωση ακολούθησε μία ακόμα πιο μαζική πορεία, όπου πάνω από 1000 άτομα από διάφορα σημεία της πόλης διαδήλωσαν από κοινού στους δρόμους της πόλης

Σήμερα το εργατικό κίνημα του Ηρακλείου, αλλά και πανελλαδικά, έδωσε μία πρώτη μαζική και δυναμική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Δεν πρέπει όμως να παραμείνουμε σε αυτό. Η ανάγκη κλιμάκωσης με επόμενο βήμα προειδοποιητική απεργία σε πανελλαδικό επίπεδο και νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και δράσεις είναι επιτακτική. 

Κυβέρνηση και εργοδότες μας καλούν να πληρώσουμε το κόστος της αποτυχημένης πολιτικής τους για την αντιμετώπιση του COVID-19 φορτώνοντας το βάρος της νέας κρίσης πάνω μας, ενώ αξιοποιούν το λοκντάουν για να επιβάλουν αντεργατικά και αυταρχικά μέτρα, σε συνέχεια με αυτά που είχαν φέρει οι μνημονιακές πολιτικές όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το αντεργατικό αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο που επιχειρεί και πάλι να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ, σύμφωνα με τις επιταγές του ΣΕΒ, με την πλήρη στήριξη των εξαγορασμένων ΜΜΕ και ευρύτατη κοινοβουλευτική συναίνεση, αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δόσεων από το ταμείο ανάκαμψης, που προορίζονται για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο επιχειρούν τρία καίρια -ιστορικής σημασίας- πλήγματα στις ζωές μας:

  1. Θεσμική κατάργηση του 8ωρου και νομιμοποίηση για πρώτη φορά στα χρονικά της απλήρωτης εργασίας (έως 10 ώρες εργασίας καθημερινά με απλήρωτες υπερωρίες).
  2. Νομιμοποίηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και απληστίας όπως την ζήσαμε τόσα χρόνια.
  3. Απόπειρα αφαίρεσης κάθε θεσμικής δυνατότητάς να αντιπαλέψουμε τα παραπάνω: στοχοποίηση και ασφυκτικός περιορισμός της απεργίας και των ριζοσπαστικών πρακτικών διεκδίκησης και ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων. Τίθενται ουσιαστικά εκτός νόμου τα μαχητικά πρωτοβάθμια σωματεία και οι εργατικές συλλογικότητες κι απομένουμε με μόνους εκπροσώπους μας τις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ, η οποία βρίσκεται σε άμεση σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική, τους βιομήχανους και τα αφεντικά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων και αποτελεί ξεκάθαρο εχθρό μας, καταδικάζει τους αγώνες μας σε ήττα! Καταγγέλλουμε την απεργοσπαστική κοροϊδία της ΓΣΕΕ που μαζί με την κυβέρνηση θέλουν να μετατρέψουν την ταξική πρωτομαγιά σε παράταση του τριημέρου του Πάσχα. Είναι ξεκάθαρο ότι για την παραμικρή διεκδίκηση χρειάζεται η ενιαία και από τα κάτω δράση σωματείων και εργαζομένων όλων των κλάδων.

Ο συντονισμός σωματείων και εργαζομένων, κόντρα στις λογικές συναίνεσης, αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν οι αγώνες να είναι νικηφόροι στο σήμερα. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα με πυρήνα τον από τα κάτω και οριζόντιο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων, επιτροπών αγώνα και κάθε άλλης μορφής οργάνωσης εργαζομένων που η ίδια η δράση των εργαζόμενων γεννά. Ανεξάρτητο από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, ενάντια σε λογικές συντεχνιασμού, που θα χτίζεται στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων, στη βάση της ισοτιμίας, του αλληλοσεβασμού και της ταξικής αλληλεγγύης και θα βρίσκεται ενάντια στον κυβερνητικό και υποταγμένο εργοδοτικό συνδικαλισμό, θα ξεπερνάει τα όρια που βάζουν στην πάλη των εργαζομένων και θα πρωτοστατεί σε πραγματικές μάχες ανυπακοής και ανατροπής. Στη συνολική επίθεση και ανατροπή κεκτημένων και δικαιωμάτων μας πρέπει να αντιταχθούμε εξίσου συνολικά. Η απόσυρση του νομοσχεδίου θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την αγωνιστική δράση με γενίκευση και κλιμάκωση των αγώνων για την ανατροπή της επίθεσης. 

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ! ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ!

  • Όχι στην κατάργηση του οκταώρου. Καμία ανοχή στην απλήρωτη εργασία. Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων, διατάξεων και ΠΝΠ. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο.
  • Απαγόρευση απολύσεων. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών συμβάσεων με ριζική μείωση του χρόνου εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. 
  • Κάτω τα χέρια από την απεργία. Κάτω τα χέρια από τους αγώνες μας και την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των σωματείων. Όχι στην αστυνομοκρατία. Να καταργηθεί ο νόμος απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Να αποσυρθεί κάθε κατηγορία στους συλληφθέντες και να παρθούν πίσω όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις, με πλήρη ασφαλιστικά και υγειονομικά δικαιώματα. Πλήρης κάλυψη των απωλειών της πανδημίας για όλους τους εργαζόμενους.
  • Επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων, άμεσες προσλήψεις και ενίσχυση του ΕΣΥ, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλους. Να σταματήσει το αίσχος του στοιβάγματος των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τήρηση όλων των κανόνων υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας με έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.
  • Αύξηση των δαπανών σε υγεία, παιδεία, πολιτισμό, κοινωνικές υπηρεσίες. Όχι στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα και τις δαπάνες για την αστυνομοκρατία. Να καταργηθεί το αντιδραστικός νόμος της Κεραμέως. Καμία σκέψη για αστυνομία στα Πανεπιστήμια. Δημόσια και δωρεάν παιδεία ενάντια στους ταξικούς φραγμούς. 
  • Διαγραφή των λαϊκών χρεών στις τράπεζες και την εφορία. Απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά. 

Η οργάνωση μας είναι η δύναμη μας! Καταγγέλλουμε στα σωματεία και τον συντονισμό μας κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας, κάθε απειλή ή απόπειρα περιορισμού των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ – ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ
ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί