Κατρούγκαλος: Έλλειψη στόχων και στρατηγικής για τα εθνικά θέματα από την κυβέρνηση

«Εμείς όπως κάνουμε πάντα, λέμε ότι θα “βάλουμε πλάτη” για τα εθνικά θέματα. Αυτό προϋποθέτει όμως μια εθνική στρατηγική που αυτή τη στιγμή απουσιάζει», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συζήτησης στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειψη στόχων και στρατηγικής όσον αφορά τα εθνικά θέματα, εκφράζοντας ανησυχία ειδικά για τα ελληνοτουρκικά θέματα «που ακριβώς αυτή η έλλειψη σχεδιασμού έχει οδηγήσει στην παράδοση της πρωτοβουλίας των κινήσεων στην άλλη πλευρά και στον περιορισμό της δικής μας σε αμυντικές και αντανακλαστικές κινήσεις».

«Είναι σαν η κυβέρνηση να θέλει να κερδίσει χρόνο, χωρίς να μας λέει γιατί, απλώς για να κλωτσήσει το τενεκεδάκι παρακάτω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος.

«Δεν βγήκαμε ιδιαίτερα σοφότεροι. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική ως προς την έλλειψη συγκεκριμένων στόχων για την προώθηση των εθνικών θέσεων», σημείωσε και προσέθεσε:

«Είναι σαν η έλλειψη στρατηγικής που πάντα καταλογίζουμε στην κυβέρνηση να συνδυάζεται από μια έλλειψη φιλοδοξίας για την προώθηση των θέσεων της χώρας. Διότι δεν αρκεί να υπερασπιζόμαστε τις πάγιες θέσεις που έχουμε, πρέπει να υπάρχει και ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός για την προώθησή τους».

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία είπε ακόμα ότι «Δεν υπάρχει ζήτημα κυρώσεων, από ό,τι φαίνεται, στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο ευρωτουρκικός διάλογος για θέματα που μας αφορούν άμεσα, όπως το μεταναστευτικό, συνεχίζεται ερήμην μας». «Εμείς όπως κάνουμε πάντα, λέμε ότι θα “βάλουμε πλάτη” για τα εθνικά θέματα. Αυτό προϋποθέτει όμως μια εθνική στρατηγική που αυτή τη στιγμή απουσιάζει», υπογράμμισε.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως εξέφρασε «ιδιαίτερη ανησυχία» για το ποια είναι η τακτική της κυβέρνησης στο Κυπριακό, «για το οποίο θυμίζω ο πρωθυπουργός υπήρξε ο μόνος Έλληνας πρωθυπουργός που δεν αναφέρθηκε σε αυτό στην ομιλία του στον ΟΗΕ μεταξύ των προτεραιοτήτων της χώρας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί