Μ. Συντυχάκης: Αντεργατική μεθόδευση της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας και της Τράπεζας Πειραιώς

Ερώτηση του Μ. Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ, «για την απαράδεκτη, αντεργατική μεθόδευση της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας και της Τράπεζας Πειραιώς, σχετικά με τις οφειλές της Ένωσης προς τους πρώην εργαζόμενους».

Το κείμενο της ερώτησης προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

«Τις επόμενες μέρες διεξάγεται στο πολυμελές πρωτοδικείο Λασιθίου η εξ’ αναβολής δίκη, σχετικά με το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΑΣ Σητείας. Στο σχέδιο της εξυγίανσης περιλαμβάνεται η κατάπτυστη, απαράδεκτη, αντεργατική μεθόδευση της διοίκησης της Ένωσης, της Τράπεζας Πειραιώς και των επενδυτών, για τη μη εξόφληση -επί της ουσίας- της οφειλής της Ένωσης προς τους πρώην εργαζόμενους, οφειλή που αγγίζει τα 1.800.000 €. Συγκεκριμένα, προβλέπεται κούρεμα 80% των δεδουλευμένων αποδοχών και απόδοση άτοκα σε 20 ετήσιες δόσεις(έως το 2040!), ενώ οι αποζημιώσεις απόλυσης θα αποδοθούν άτοκα σε 10 ετήσιες δόσεις (έως το 2030!).

Το πρόγραμμα εξυγίανσης που συμφώνησαν «εν κρυπτώ», οι συμβαλλόμενοι ΕΑΣ Σητείας, Τράπεζα Πειραιώς και επενδυτές προβλέπει, επίσης, την προνομιακή μεταχείριση της τράπεζας, στην οποία θα αποδοθούν όλες οι οφειλές της ΕΑΣ. Είναι πρόκληση και αυτή η διευθέτηση θα γίνει σε 15 έτη,  ενώ των εργαζομένων σε 20 άνισες ετήσιες δόσεις. Ακόμα και αυτά που «χάνει» η τράπεζα  ως τόκους θα τα πάρει από τον πελάτη της τα επόμενα χρόνια. 

Με απλά λόγια,  ο ιδρώτας, ο μόχθος των εργαζομένων, των λαϊκών οικογενειών της Σητείας που ξεπερνούν τα 300 άτομα, εξανεμίζεται από τους «εξυγιαντές» που, στηριζόμενοι στο νομοθετικό πλαίσιο που έστησαν όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας, μαζί με την ΕΕ (μέσω των «εκσυγχρονισμών» της στρατηγικής της ΚΑΠ), τους πετάνε κυνικά ένα ξεροκόμματο, στο όνομα της διάσωσης της ΕΑΣ, μετατρέποντας την σε ΑΕ. Η πολυδιαφημισμένη αυτή σύμπραξη-Ανώνυμη Εταιρεία όχι μόνο δε στοχεύει στη «σωτηρία» της Ένωσης, αλλά θα λειτουργήσει σε βάρος των εργατών, των υπαλλήλων και της  μικρομεσαίας αγροτιάς της Σητείας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την απόδοση του συνόλου των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων των εργαζομένων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας, με βάση τη συμφωνία του 2016 και να μη συμπεριληφθούν στη νέα πρόταση του σχεδίου εξυγίανσης της ΕΑΣ Σητείας.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί