Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Κλείδωσε» η εκλογή αιρετών με 43% από την πρώτη Κυριακή

Πλαφόν εισόδου 3% και κατάργηση της τρίτης κάλπη, η οποία αφορά τους Διαμερισματικούς και Κοινοτικούς Συμβούλους.

Στην επιλογή για εκλογή αιρετών με 43% από την πρώτη Κυριακή προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, με ταυτόχρονη επιβολή πλαφόν εισόδου 3%, όπως ακριβώς ισχύει και για τις βουλευτικές εκλογές. Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση που εξέδωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης που είχε σύσκεψη με τον νέο υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.

Η πρόταση υπό μορφή νομοσχεδίου αναμένεται να κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης. Νωρίτερα, σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας σχολιάζοντας το χαμήλωμα του ποσοστού εκλογής από 50%+1 σε περιοχή πέριξ του 40%, έκανε λόγο για επαναφορά του νόμου Παυλόπουλου, που επέτρεπε την εκλογή με 42% από την πρώτη Κυριακή. Σημείωσε, μάλιστα, ότι εφ’ όσον είχε κριθεί συνταγματικό το ποσοστό το 42%, «δεν θα υπάρχει πρόβλημα με το ποσοστό πέριξ του 40%».

Ακολούθως, προβλέπεται η εισαγωγή πλαφόν εισόδου για τις παρατάξεις, πράγμα που πλήττει τις μικρές παρατάξεις που οριακά εκλέγουν ένα δημοτικό ή περιφερειακό σύμβουλο.

Το πλαφόν εισόδου, κατά αντιστοιχία των βουλευτικών εκλογών, προσδιορίζεται στο 3%. Ο πρώτος συνδυασμός θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών και σε περίπτωση που αυτός συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 60% θα εφαρμόζεται η απλή αναλογική στην κατανομή των εδρών. Τέλος, καταργείται η τρίτη κάλπη, η οποία αφορά τους Διαμερισματικούς και Κοινοτικούς Συμβούλους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί