Γιατί η κοινότητα είναι ο πιο βασικός κρίκος για την ευημερία και γιατί οι «Αριστοι» την αγνοούν;

Της Γεωργίας Πιστόλλα

Είναι απογοητευτική η κατάσταση στη χώρα των Άρίστων΄. Τη ζούμε όλοι οι πολίτες τη τελευταία χρονιά. Όμως βασικό είναι ότι αποδέκτης αυτής της ‘Άριστης’ διαχείρισης που γίνεται από τους  ΄Υπεύθυνους Άριστους΄ είναι ο πολίτης αυτής της χώρας. Γιατί δεν είναι η κατάλληλη διαχείριση άραγε αυτή που γίνεται και ζούμε;

Γιατί η διαχείριση πρέπει να γίνεται στην κοινότητα και όχι κεντρικά;

Ας εξετάσουμε από την αρχή αυτό το δυναμικό σύστημα που ονομάζεται ΄Υγεία΄.

Ο μικρότερος κρίκος μιας κοινωνίας, πολιτείας, κράτους, ένωσης, ανθρωπότητας είναι το άτομο, ο πολίτης όπως συνηθίζεται να ονομάζεται. Αυτό σημαίνει ότι στη μικρογραφία αυτή του πολίτη αντικατοπτρίζονται τα χαρακτηριστικά του γενικότερου, ας πούμε της Χώρας, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Ελλάδα  στην κυβέρνηση της οποίας  βρίσκονται οι Άριστοι΄. Τι χαρά!

Σύνολο πολιτών  αποτελεί την κοινότητα που και σε αυτή την περίπτωση εντοπίζεται η λεπτομέρεια αλλά επιπλέον και οι μεταξύ σχέσεις και αλληλεπιδράσεις τους. Ενέργεια λοιπόν σύμφωνα με τη σύγχρονη επιστημονική γνώση που πολλαπλασιάζεται από τη δυναμική της αλληλεπίδρασης στην κοινότητα. Να λοιπόν ένας πρώτος λόγος που η παρέμβαση στη κοινότητα είναι καθοριστική αλλά και βοηθητική-συμβουλευτική για τις πολιτικές υγείας. 

Βασικό λοιπόν είναι να γνωρίζομε τα χαρακτηριστικά αυτής της κοινότητας όπως: πληθυσμιακή σύνθεση(άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ηλικία τους), μορφωτικό επίπεδο της κοινότητας, οικονομική κατάσταση, επίπεδο φτώχειας ή ευημερίας, εργασιακή απασχόληση, τομείς παραγωγής στην κοινότητα, νοσηρότητα, θνησιμότητα κ.λ.π

Να γνωρίζουμε  τι υπάρχει στο χώρο που η κοινότητα ζει και δρα όπως: οδικό δίκτυο, περιβάλλον(χρήσης γης, υψόμετρο, ιδιαιτερότητες που τυχόν υπάρχουν), υδρογραφικό δίκτυο, κατοικίες (ύπαρξη WC ή ντουζ, τετραγωνικά μέτρα, αριθμός ατόμων στην κατοικία κ.λ.π), διατροφικές συνήθειες κλπ. Να λοιπόν ένας δεύτερος λόγος που η κοινότητα ενισχύει τη δυναμική  της για την συμμετοχή της τόσο στη λήψη αποφάσεων όσο και στην υλοποίηση και εφαρμογή τους.

Αυτό λοιπόν το δυναμικό σύστημα που λέγεται ΄κοινότητα΄ εξελίσσεται, μας φανερώνει τα χαρακτηριστικά της, μας φωνάζει με αυτά για να τα αντιληφθούμε   και θα τολμούσα να πω αποτελούν  και τα δεδομένα για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει μια πολιτεία. Να λοιπόν ένας τρίτος λόγος που η κοινότητα δεν πρέπει να αγνοείται.

Βασικό λοιπόν κύτταρο για το άλλο δυναμικό σύστημα που λέγεται Υγεία αποτελεί η κοινότητα με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της και τα αναλλοίωτα στοιχεία της που αναδεικνύονται  από τις ανθρώπινες σχέσεις. Συνεπώς η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πρέπει να φθάνει καθημερινά στον απλό πολίτη της κοινότητας, να της παρέχει τις υπηρεσίες της τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά. Να σχεδιάζεται λαμβάνοντας  υπόψη αυτά τα παραπάνω χαρακτηριστικά της να την αφουκράζεται και να λειτουργεί με ικανή και αναγκαία συνθήκη για  όλες τις πολιτικές υγείας.

Γίνεται αντιληπτό τώρα γιατί η επιδημία δεν ελέγχεται, γιατί  τα νοσοκομεία πήραν όλο το βάρος, γιατί η ΠΦΥ δεν εφαρμόζεται, γιατί τέλος πάντων οι ΄Άριστοι΄ δεν  επιθυμούν να  λειτουργήσουν ακούγοντας τα χαρακτηριστικά  της κοινότητας και δίνοντας ανάλογες  λύσεις;

Συνοψίζοντας θα ήθελα να τονίσω δύο σημεία: 1. Προβλήματα χωρίς δεδομένα δεν λύνονται. Άρα γνώρισε τα χαρακτηριστικά της κοινότητας. Χάραξε πολιτικές υγείας σύμφωνα με τα γνωρίσματα της κάθε κοινότητας και 2. Σύστημα υγείας με κύτταρο της την κοινότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται (δομές υγείας, προσωπικό, υγειονομικό υλικό, τεχνικός εξοπλισμός, νοσηλεία στο σπίτι, ενίσχυση της σχέσης ιατρού-ασθενή).

Η πολιτική των ΄Αρίστων΄ είναι γνωστό ότι δεν ευνοεί την κοινότητα και ο λόγος είναι γνωστός : Άυτοί είναι οι Άριστοι΄ η κοινότητα δεν έχει άποψη, μόνο υπακούει .

 Μάλλον ο Σουρής είναι επίκαιρος όσο ποτέ!

Ποιος είδε κράτος λιγοστό
σ’ όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;

Να τρέφει όλους τους αργούς,
νά ‘χει επτά Πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα
και δόξης τόσα μνήματα;

Γεωργία Πιστόλλα, Msc,Mba,Phd, Health

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί