Ηράκλειο: Επιστροφή σε μαύρες εποχές- Συνελήφθη φοιτητής για… διακίνηση ιδεών!

Ακόμα μια καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία έρχεται στο φως. Σύμφωνα με καταγγελία ενός μεταπτυχιακού φοιτητή στην «ΕΦ.ΣΥΝ» (τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας), αστυνομικοί τον συνέλαβαν στο Ηράκλειο ενώ έκανε ποδήλατο, γιατί φώναξε σύνθημα για τους νεκρούς από την αστυνομική βία.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο φοιτητής, την ημέρα της επετείου της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου, είχε βγει με το ποδήλατό του έχοντας στείλει μήνυμα και κρατώντας και χαρτάκι για σωματική άσκηση, φορώντας μάσκα. Ο φοιτητής φτάνοντας στο κέντρο του Ηρακλείου άρχισε μόνος του να φωνάζει τα συνθήματα για τους νεκρούς από την αστυνομική βία.

Κάποια στιγμή ένας άνδρας των ΜΑΤ πετάχτηκε μπροστά του και τον έριξε από το ποδήλατο και με την βοήθεια άλλων ανδρών των ΜΑΤ τον ακινητοποίησαν με τα χέρια στην πλάτη. 

Αναλυτικά η καταγγελία του φοιτητή:

Το απόγευμα της Κυριακής 6/12/20 αποφάσισα να ασκηθώ ποδηλατώντας, έχοντας στείλει μήνυμα και κρατώντας και χαρτάκι για σωματική άσκηση, φορώντας μάσκα και κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις από τον κόσμο.

Φτάνοντας στο κέντρο του Ηρακλείου άρχισα μόνος μου να φωνάζω τα συνθήματα: “Κουμής, Κανελλοπούλου, Μιχάλης Καλτεζάς, Αλέξης Γρηγορόπουλος, αυτή είναι η ΕΛΑΣ” και “Ψωμί, Παιδεία, Υγεία, Ελευθερία, η Χούντα δεν τελείωσε το ΄73”.

Στις 19:15, ενώ κατέβαινα την κατηφόρα της οδού 25 ης Αυγούστου, ένας άνδρας των ΜΑΤ πετάχτηκε μπροστά μου. Φρέναρα αλλά δεν προλάβαινα να σταματήσω γιατί ήταν ήδη πάρα πολύ κοντά. Έτσι ο αστυνομικός αποφάσισε να με σπρώξει εν κινήσει με αποτέλεσμα κι εγώ και το ποδήλατο να βρεθούμε στον αέρα, πέφτοντας με δύναμη και φόρα στο έδαφος. Γρήγορα έσπευσαν οι υπόλοιποι των ΜΑΤ να με ακινητοποιήσουν με τα χέρια στην πλάτη κολλώντας με, με δύναμη στον διπλανό τοίχο.

Προφανώς κανείς δεν με ρώτησε αν είχα χτυπήσει από την άσχημη πτώση αλλά με ρώταγαν, με το γνωστό τσαμπουκά που τους χαρακτηρίζει, αν είχα κάτι παράνομο πάνω μου και τι ήταν αυτό που φώναζα. Τους ξαναείπα το σύνθημα και πως δεν είχα αλλά και δεν έκανα κάτι παράνομο. Ακολούθησε σωματικός έλεγχος με σπρώξιμο, παραγγέλματα, ειρωνείες χωρίς να βρουν τίποτα παράνομο ή επικίνδυνο και όταν ζήτησα να απελευθερώσουν τα χέρια μου για να σηκώσω τη μάσκα, που από τη πτώση είχε πέσει, εκείνοι με αγνόησαν. Μετά ο ένας από τους ματατζίδες αφού είδε πως επέμενα για τη μάσκα, μου τη φόρεσε με τα αμφιβόλου καθαριότητας χεράκια του ενώ παρέμενα ακινητοποιημένος σφικτά από δύο άλλους ματατζίδες.

Στη συνέχεια έφτασε περιπολικό και μου πέρασαν χειροπέδες, κατηγορώντας με για ΥΠΟΚΙΝΗΣΗ ΙΔΕΩΝ! Με μετέφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα όπου και κρατήθηκα
χωρίς λόγο για παραπάνω από μία ώρα, ενώ όταν με άφησαν μου είπαν να πάρω λεωφορείο και πως δεν είναι αναγκασμένοι να με γυρίσουν στο κέντρο (μία ώρα περπάτημα μακριά).

Και τίθενται τα εξής καίρια ερωτήματα:

  1. Από πότε το σύνθημα “Κουμής, Κανελλοπούλου, Μιχάλης Καλτεζάς, Αλέξης Γρηγορόπουλος, αυτή είναι η ΕΛΑΣ” που υπενθυμίζει στον κόσμο τα θύματα της αστυνομοκρατίας τους, υποκινεί ιδέες? Και αν θεωρήσει κάποιος/α ότι υποκινεί γιατί αυτό είναι παράνομο?
  2. Αν είχα τραυματιστεί ποιος θα έφερε την ευθύνη? Εγώ που δεν πρόλαβα να σταματήσω ή ο ματατζής που με έσπρωξε?
  3. και βασικότερο: Αν το να φωνάζει κάποιος συνθήματα μόνος του στον δρόμο τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και οδηγίες προστασίας που επιβάλει η κυβέρνηση, «δικαιολογεί» την ακινητοποίησή μου;»

Εικόνα αρχείου

Πηγή: efsyn

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Ηράκλειο: Επιστροφή σε μαύρες εποχές- Συνελήφθη φοιτητής για… διακίνηση ιδεών!”

  1. Δήμος Σθένης

    Γιατί διαμαρτύρεσαι. ρε… φοιτητή (ΕΣΑτζίδικη προσφώνηση για τη δημιουργία κλίματος!!!); Όταν φωνάζεις “Η χούντα δεν τελείωσε το 73” ποιος θα σε πιστέψει για την επιστροφή της αν δεν το δει με τα μάτια του; Αν δεν το “βιώσει” έστω και σε αλλουνού τομάρι; Αντί να ευχαριστείς τους “άγγελους του Τράρλι” – συγνώμη τα κ@λοπαιδα του Χρυσοχουντίδη – που έδειξαν έμπρακτα και σε σένα (που ίσως και να αμφέβαλες λιγουλάκι στο βάθος – βάθος) και στους υπόλοιπους πολίτες που σε έβλεπαν και παρακολουθούσαν την απόλυτη αλήθεια του συνθήματος, παραπονιέσαι κιόλας;
    Τι αποδεικτικότερον του έργου τους; Δεν καταλαβαίνεις πως τελικά γίνονται οι αίτιοι της “ριζοσπαστικοποίησης” του κόσμου; Δεν αναρωτιούνται όμως: “Κάποτε αυτοί που από τα σημερινά καθάρματα της εξουσίας και τα φασισταριά της κυβέρνησης αποκαλούνται ¨τρομοκράτες” θα γίνουν εξουσία στη θέση τους (έχει ξαναγίνει και δε εννοώ στην Ελλάδα), αυτοί όλοι που θα πάνε να κρυφτούνε;

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί