Λίγο πριν την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V

Περίπου 40.000 θα είναι οι εθελοντές που θα εμβολιασθούν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του νέου κορονοϊού στο πλαίσιο της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών. 

Τη δήλωση έκανε ο Κιρίλ Ντμίτριεφ , πρόεδρος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF), το οποίο χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του εμβολίου.

«Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή 36.000 εθελοντές που θα συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές. Οι εγγραφές για τους 40.000 συνεχίζονται. Δηλαδή, σε διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας έχουμε σχεδόν διαμορφώσει το δείγμα των 40.000 εθελοντών», δήλωσε ο Ντμίτριεφ.

Κλινικές δοκιμές θα πραγματοποιηθούν επίσης σε Μέση Ανατολή, Βραζιλία, Ινδία, Μεξικό και σε άλλες χώρες. Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για τις 25-30.000 εθελοντές θα είναι έτοιμα τον Οκτώβριο.

Το RDIF συμφώνησε για την παραγωγή 500 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Sputnik-V, δήλωσε ο Ντμίτριεφ, λέγοντας πως παραμένει ανοιχτό να υπογράψει νέες συμφωνίες για την παραγωγή του στο εξωτερικό.

Η Βραζιλία, όπως δήλωσε ο ίδιος, θα αγοράσει επιπλέον 50 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου, εκτιμώντας ότι οι πρώτες παρτίδες μπορεί να φθάσουν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής τον Νοέμβριο.

Πιο αποτελεσματικό στους εμβολιασθέντες παρά στους επανανοσήσαντες

Το Sputnik-V εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο ανοσολογικής απόκρισης στους εμβολιασθέντες από τον νέο κορονοϊό απ’ ότι στους επανανοσήσαντες, δήλωσε ο υποδιευθυντής του επιδημιολογικού Κέντρου Γκαμαλέι, Ντενίς Λογκουνόφ.

«Η διαφορά μεταξύ τους είναι περίπου 8-10 φορές» δήλωσε ο Λογκουνόφ κατά την διάρκεια ενημέρωσης που είχε ως θέμα το ρωσικό εμβόλιο, το πρώτο στον κόσμο κατά του κορονοϊού που εγκρίθηκε.

Η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου Sputnik-V χρειάζεται για να ερευνηθεί η επιδημιολογική αποτελεσματικότητα του σκευάσματος, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές, δήλωσε ο Λογκουνόφ.

«Δεν είναι ζήτημα της τρίτης φάσης οι δοκιμές για την ασφάλεια (του εμβολίου). Η τρίτη φάση χρειάζεται πρωτίστως για να ερευνηθεί η επιδημιολογική αποτελεσματικότητα, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο μπορεί να ερευνηθεί και να καθορισθεί σε ένα μεγάλο αριθμητικά δείγμα ασθενών, για αυτόν τον λόγο και θα υπάρξουν 40.000 άτομα (εθελοντές), γι αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να γίνει αυτό. Ωστόσο όπως είναι φυσικό, θα μελετηθεί και η ασφάλεια και η ανοσογονικότητα στο πλαίσιο αυτής της φάσης, αλλά γενικά η δική μας πλατφόρμα έχει αποδειχθεί ασφαλής απ όλες τις πλευρές», δήλωσε ο Λογκουνόφ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η AstraZeneca ανακοίνωσε τη διακοπή των κλινικών δοκιμών, περιλαμβανομένων των δοκιμών τελευταίων σταδίων, για να επιτραπεί σε ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή η αξιολόγηση των όρων ασφαλείας, έπειτα από την προσβολή ενός από τους συμμετέχοντες στις δοκιμές από ασθένεια η φύση της οποίας δεν ανακοινώθηκε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί