Η Ιστορία σαν φάρσα: 13 Ιουλίου 1925, ο παππούς Πάγκαλος καταργεί την ελευθεροτυπία και μετά κόμματα και Βουλή!

Στις 13 Ιουλίου του 1925 ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος, παππούς του άλλοτε υπουργού των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και νυν υποστηρικτή της ΝΔ, προχώρησε στην κατάργηση της ελευθερίας του Τύπου.

Ο Τύπος τέθηκε υπό ισχυρό καθεστώς λογοκρισίας, ενώ δεν ήταν λίγοι οι δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν, όπως ο Κύρος Κύρου, διευθυντής της εφημερίδας «Εστία» και ο δημοσιογράφος Γεώργιος Βεντήρης.

Από την εφημερίδα “Μακεδονία” της 17ης και 18ης Ιουλίου 1925

Είναι ενδεικτικό ότι, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του απαγορεύθηκε η λειτουργία των εφημερίδων «Καθημερινή» και «Ριζοσπάστης».

Το φύλλο του “Ριζοσπάστη” στις 8 Αυγούστου 1925. Ήταν το τελευταίο αφού απαγορεύτηκε εκείνη την ημέρα η κυκλοφορία του

Παράλληλα, υπήρξαν μαζικές διώξεις και εκτοπισμοί πολιτικών του αντιπάλων, όπως οι Ιωάννης Μεταξάς, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Νικόλαος Πλαστήρας, Γεώργιος Παπανδρέου, οι ενώ το νεοσύστατο ΚΚΕ τέθηκε στο στόχαστρο.

Ο υποστράτηγος Θεόδωρος Πάγκαλος, είχε αναλάβει την εξουσία με το κίνημα της 25ης Ιουνίου 1925, ανατρέποντας με πραξικόπημα την κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου.

Στις 30 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, κατήργησε τη Βουλή με την αιτιολογία ότι «είχε χάσει την εμπιστοσύνη του Έθνους». Στις 24 Αυγούστου του 1926 ανετράπη.

Σήμερα, 95 χρόνια μετά, η Δημοκρατία δεν έχει καταργηθεί με νόμο, αλλά η ελευθεροτυπία ακυρώνεται με την εξαγορά των μέσων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και διάφοροι άλλοι νόμοι, όπως αυτός του περιορισμού των διαδηλώσεων, ακυρώνουν ένα – ένα τα στοιχεία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η επανάληψη της Ιστορίας σαν μια φάρσα!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί