Αυξάνεται στα 50 ευρώ το όριο για τις ανέπαφες συναλλαγές με κάρτες

Το «πράσινο φως» για την αύξηση του ανώτατου ορίου στις ανέπαφες συναλλαγές με κάρτες πληρωμών, χωρίς τη χρήση PIN,έλαβαν από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές οι ελληνικές τράπεζες.

Πρόκειται για ακόμη ένα σημαντικό μέτρο που ενισχύει την προσπάθεια των τραπεζών για αύξηση των ανέπαφων συναλλαγών και φυσικά εντάσσεται στα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού.

Ειδικότερα, το όριο για τις ανέπαφες συναλλαγές στην Ελλάδα αυξάνεται στα 50 από 25 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα και αναμένεται να ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, καθώς είναι θέμα λίγων ημερών προκειμένου να ολοκληρωθούν κάποιες απαραίτητες μηχανογραφικές προσαρμογές στα τερματικά.

Ήδη η VivaWallet απέστειλε τη σχετική ενημέρωση στους πελάτες της, ενημερώνοντας ότι όλα τα τερματικά της αποδέχονται το υψηλότερο όριο.

Δικλείδα ασφαλείας

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της κάρτας, θα ισχύσει και για το όριο των 50 ευρώ η ασφαλιστική δικλίδα που ισχύει μέχρι σήμερα: αν κάποιος προχωρήσει σε περισσότερες από πέντε συναλλαγές σε διάστημα 5 λεπτών, στην πέμπτη συναλλαγή θα απαιτηθεί το ΡΙΝ.

Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, το 70% του συνόλου των συναλλαγών με κάρτες,πραγματοποιούνται ανέπαφα και μόνο 30% των συναλλαγών με εισαγωγή της κάρτας στο τερματικό. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα για συναλλαγές έως 25 ευρώ δεν χρειάζονταν η πληκτρολόγηση ΡΙΝ ενώ για υψηλότερα ποσά, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται και πάλι ανέπαφα αλλά με χρήση PIN.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 65% του συνόλου των συναλλαγών αφορά σε ποσά κάτω των 25 ευρώ (και άρα δεν απαιτείται η χρήση ΡΙΝ) και μόλις 20% των συναλλαγών, αφορά σε ποσά κάτω των 50 ευρώ.

Τι ισχύει στην Ευρώπη

Εκτός της Ελλάδας η αύξηση των ορίων στις ανέπαφες συναλλαγές αφορά και σε άλλες χώρες και πιο συγκεκριμένα τη Μάλτα (στα 50 από 20 ευρώ), την Ιρλανδία (στα 50 από 30 ευρώ) και την Πορτογαλία (στα 50 από 25 ευρώ). Παράλληλα το όριο στην Πολωνία αυξάνεται στα 100 από 50 ζλότι, στην Τουρκία στις 250 τουρκικές λίρες από 120, ενώ από την 1η Απριλίου το όριο ανέπαφων συναλλαγών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξηθεί στις 45 στερλλίνες από 30 που είναι σήμερα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί