Νέα παρέμβαση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για τους ΚΑΔ

Επιστολή για διεύρυνση της λίστας με ΚΑΔ των κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού

Νέα επιστολή, με την οποία ζητείται η διεύρυνση της λίστας με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού, απέστειλε η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στους συναρμόδιους Υπουργούς.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή προς του Υπουργό  Οικονομίας κ. Χρήστο Σταϊκουρα, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση, πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα δευτερογενή προβλήματα που δημιουργεί η παγκόσμια και πρωτοφανής κρίση, σε επιχειρήσεις που, ενώ υποχρεούνται να είναι ανοικτές, υπολειτουργούν ή δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί εξαρτώνται από επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να κλείσουν.

«Θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε τις ανάγκες της αγοράς και θα ενημερώνουμε τους αρμόδιους υπουργούς για τα θέματα που προκύπτουν, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όλους τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται» ανέφερε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης. Η επιστολή που υπογράφει, αναφέρει τα εξής:

«Έχει γίνει σε όλους κατανοητό ότι οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες  που έχουν ληφθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση στοχεύοντας στον περιορισμό  των επιπτώσεων για τις τοπικές οικονομίες. Δεδομένης όμως της εξέλιξης της κρίσης, η οποία αρχίζει πλέον και γεννά δευτερογενείς συνέπειες και προβλήματα και σε κλάδους που δεν επλήγησαν αρχικά, είναι σκόπιμο να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές. 

Προτείνουμε λοιπόν να συμπεριληφθούν όλοι ανεξαιρέτως οι ΚΑΔ στα ευεργετικά μέτρα της κυβέρνησης και να αφορούν το σύνολο των ευεργετικών διατάξεων, στο μέτρο και το βαθμό βέβαια, που οι επιχειρήσεις πλήττονται. Η λογική είναι ότι οι επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι που σήμερα λειτουργούν, έχουν αυτή τη στιγμή τεράστια πτώση τζίρου ακόμη και μηδενικά έσοδα σε κάποιες περιπτώσεις, οπότε εκ των πράγματων οδηγούνται σε αναστολή της λειτουργίας τους. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε επαγγέλματα μεσιτών,  ασφαλιστών, λογιστών που παρέχουν υπηρεσίες στενά συνδεδεμένες με την αλυσίδα – κράτος – επιχειρήσεις και εργαζόμενοι και είτε υπολειτουργούν είτε δεν αμείβονται για την εργασία τους. Ο κλάδος αυτοκινήτου και ειδικότερα τα συνεργεία επισκευής, τα φανοποιεία και τα ηλεκτρολογεία, καθώς και οι επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτου, αν και υποθετικά λειτουργούν κανονικά, με την απαγόρευση της κυκλοφορίας δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν ανοιχτά εξ αιτίας έλλειψης πελατών. 

Ειδικά εδώ στην Κρήτη, και τις υπόλοιπές τουριστικές περιοχές που τα περισσότερα επαγγέλματα είναι άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένα με τη τουριστική δραστηριότητα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα. Για παράδειγμα επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές, και ασχολούνται με τροφοδοσία ξενοδοχείων ή την εξυπηρέτηση των ξένων επισκεπτών – ακόμα περισσότερο όσες λειτουργούν εντός ξενοδοχείων μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία των επιχειρήσεων  που επιτρέπεται να είναι ανοιχτές, αλλά επί της ουσίας υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου λόγω του ότι τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά. Μεταποιητικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις που τα παραγόμενα προϊόντα τους αξιοποιούνται και διακινούνται στον τουριστικό κλάδο και στον τομέα εστίασης έχουν αυτή τη στιγμή μηδενική ζήτηση. Αντίστοιχη σημαντική κατηγορία είναι τα επαγγέλματα του κλάδου την οικοδομής και της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην οποία παρατηρείται έλλειψη μέριμνας ενώ θα πρέπει να επιβληθεί αναστολή των οικοδομικών εργασιών, με ανάλογες παρατάσεις προθεσμιών και ευεργετικές διατάξεις. 

Θέλουμε στήριξη στο σύνολο των επιχειρήσεων δεδομένου ότι όσο βαθαίνει η κρίση   της πανδημίας του κοροναϊού οι συνέπειες για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς θα γίνονται όλο και πιο έντονες, και θα συμπαρασύρονται μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότεροι κλάδοι και επιχειρήσε

Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στις παραπάνω επισημάνσεις και προτάσεις μας, σας ευχαριστούμε προκαταβολικά. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί