Επαναφέρει το ζήτημα παραχώρησης της χερσαίας ζώνης του λιμένα στο Δήμο Ηρακλείου, ο Χ. Μαμουλάκης

Επανέρχεται στο ζήτημα της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηρακλείου, στον Δήμο Ηρακλείου, ο Βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης.

Με νέα Ερώτησή του, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών & Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ζητά να πληροφορηθεί εάν προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει τη διαδικασία παραχώρησης, ικανοποιώντας το σχετικό πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου, καθώς και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία της έγκρισης της σχετικής απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ  από τα συναρμόδια Υπουργεία.

«Οι πάντες πλέον έχουν αντιληφθεί, ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιθυμεί την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηρακλείου, στους πολίτες και την τοπική κοινωνία.» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης τονίζοντας: «Προσπαθούν με κάθε τρόπο να ακυρώσουν την όλη διαδικασία που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να περιοριστεί το λιμάνι του Ηρακλείου ΜΕΣΑ από τα κάγκελα και να αποδοθεί στους πολίτες η χερσαία ζώνη. Και ο λόγος που η Κυβέρνηση κωλυσιεργεί, είναι για να υπάρχει μια ικανοποιητική «προίκα» εν’ όψη της πώλησης του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου σε ιδιώτες, η οποία και θα τους επιτρέπει την επιχειρηματική δραστηριότητα και εκτός των χώρων του λιμανιού. Είδαμε άλλωστε αυτές τις προθέσεις και με την πρόσφατη απόφαση του Ο.Λ.Η. για τον Θεατρικό Σταθμό, που μετά την έντονη και καθολική κοινωνική αντίδραση, οδήγησε σε άτακτη υποχώρηση και αναδίπλωση από την πλευρά του Οργανισμού».

Στην ερώτηση, γίνεται αναφορά στη διαδικασία που είχε ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ, με προσωπική δέσμευση του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον Δήμαρχο Ηρακλείου. Ακολούθησε η έγκριση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου παρουσία των εκπροσώπων του μοναδικού του μετόχου, ήτοι του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και της υπερψήφισης από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου της παραχώρησης του τμήματος της χερσαίας ζώνης που αναπτύσσεται έξω από την περίφραξη του λιμένα και η οποία δεν συνδέεται με την αμιγώς λιμενική δραστηριότητα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι στην προηγούμενη, σχετική Ερώτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, στις 24/1/20, οι Υπουργοί Οικονομικών, Υποδομών & Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δεν καταδέχτηκαν καν να απαντήσουν, ενώ ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, με υπεκφυγές και προσκόμματα, απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις.

Δείτε αναλυτικά τη σχετική ερώτηση:

Πάγιο αίτημα του Δήμου Ηρακλείου υπήρξε διαχρονικά η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης μπροστά από τον Λιμένα Ηρακλείου. Σε αυτή την κατεύθυνση, εξάλλου, ο Δήμος είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της Απόφασης της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας στις 01/16.2.2007 που είχε δημοσιευθεί σε ΦΕΚ με το νόμο 4081/2012 και δικαιώθηκε με την απόφαση του ΣΤΕ 716/2015. Ο Δήμος Ηρακλείου με την απόφαση αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της ουσίας κατοχύρωσε το δικαίωμα να περιέλθει στη δική του δικαιοδοσία η εν λόγω περιοχή, καθώς έθετε ένα σημαντικό εμπόδιο στον ΟΛΗ σε οποιοδήποτε μελλοντικό σχέδιο εκμετάλευσης της εν λόγω έκτασης.

Εξάλλου, στην κατεύθυνση της υλοποίησης του δίκαιου αυτού αιτήματος της τοπικής κοινωνίας του Ηρακλείου, κινούνταν και οι δεσμεύσεις του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε δεσμευτεί για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της εν λόγω περιοχής μέσα από την διαδικασία επαναχάραξης της Χερσαίας Ζώνης του ΟΛΗ στις 20 Δεκεμβρίου 2016.

Σε υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού και ως ένδειξη του κοινού βηματισμού μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου, της απελθούσας διοίκησης του ΟΛΗ και της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, είχαν προχωρήσει πριν από την προκήρυξη των εκλογών της 7 Ιουλίου και οι απαραίτητες διοικητικές ενέργειες από τους συναρμόδιους φορείς στην κατεύθυνση της υλοποίησης της απόδοσης του τμήματος της εν λόγω χερσαίας ζώνης.

Συγκεκριμένα στις 13 Μαρτίου 2018 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου υπερψήφισε την παραχώρηση στον Δήμο Ηρακλείου όλου το τμήματος της χερσαίας ζώνης που αναπτύσσεται έξω από την περίφραξη του λιμένα, η οποία δεν συνδέεται με την αμιγώς λιμενική δραστηριότητα. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσαν συγκεκριμένα σημεία τα οποία συνδέονται άρρηκτα με την ιστορία του λιμανιού, όπως οι εγκαταστάσεις του Θεατρικού Σταθμού, του ΚΤΕΛ και  του Λιμενικού Περίπτερου, τα οποία θα παρέμεναν στην ιδιοκτησία του ΟΛΗ.

Σε συνέχεια της παραπάνω απόφασης στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου παρουσία των εκπροσώπων του μοναδικού του μετόχου, ήτοι του ΤΑΙΠΕΔ, ενέκρινε την σχεδιαζόμενη τροποποίηση και τον επανακαθορισμό της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηρακλείου. Ωστόσο, για την ολόκληρωση της όλης διαδικασίας απαιτείται η έγκριση των συναρμόδιων Υπουργείων (1) Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, (2) Οικονομικών, (3) Μεταφορών και Υποδομών, (4) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, (5) Πολιτισμού και Αθλητισμού, (6) Τουρισμού, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό αν έχουν εκδοθεί.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Α) Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει τη διαδικασία παραχώρησης τμήματος της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηρακλείου στον Δήμο Ηρακλείου ικανοποιώντας το σχετικό πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου;

Β)    Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία της έγκρισης της απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση τμήματος της Χερσαίας Ζώνης του ΟΛΗ από τα συναρμόδια Υπουργεία;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Αραχωβίτης Σταύρος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί