Το κουαρτέτο Evenos Ensemble με τον διεθνούς φήμης λυράρη και μουσικοσυνθέτη Σωκράτη Σινόπουλο στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου

Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στις 21.00 στην αίθουσα συναυλιών του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου (ΠΣΚΗ), το  κουαρτέτο Evenos Ensemble στην πρώτη μουσική «συνομιλία» της καλλιτεχνικής περιόδου 2019/20, σε σύμπραξη με τον διεθνούς φήμης λυράρη και μουσικοσυνθέτη Σωκράτη Σινόπουλο, ερμηνεύει επιλεγμένες παλαιότερες και νεότερες  συνθέσεις της δισκογραφίας του.

 Το Evenos Ensemble προέρχεται από το κουαρτέτο εγχόρδων «Evenos string quartet» τo οποίο ιδρύθηκε το 2013. Τη χρονιά εκείνη τέσσερις νέοι μουσικοί, με καταγωγή από Ελλάδα, Σερβία και Βέλγιο, όλοι τους απόφοιτοι Ανωτάτων Γερμανικών μουσικών Πανεπιστημίων, αποφασίζουν να ενώσουν τις μουσικές τους ιδέες. Δύο χρόνια αργότερα το σχήμα κερδίζει το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό μουσικής δωματίου στη Βαρκελώνη της Ισπανίας «Paper de Musica». Στα χρόνια που ακολούθησαν το κουαρτέτο κατάφερε να αναγνωριστεί ως ένα από τα ανερχόμενα νέα κουαρτέτα της Γερμανίας λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές μετά από κάθε του εμφάνιση, όπου γίνεται ειδική αναφορά στον ομογενή ζεστό ήχο του, στην άρτια τεχνική του και στις εξωστρεφείς μουσικές του ιδέες. Το κουαρτέτο, κάτοχος ακόμα του πρώτου βραβείου του ιδρύματος «Köhler Osbahr» του Duuisburg και υπότροφος του ιδρύματος «Villa Musica» για νέους μουσικούς του κρατιδίου Rheinland Pfalz της Γερμανίας, έχει εμφανιστεί ζωντανά στη Γερμανική ραδιοφωνία και επίσης συμμετέχει σε διεθνή Φεστιβάλ στην Ευρώπη και το εξωτερικό, συμπράττοντας με διακεκριμένους μουσικούς, όπως τους Claudio Bohorquez, Garreth Lubbe, Ewa Kupiec, Julian Arp, Goran Krivokapic,  Boris Kraljevic. Το κουαρτέτο επί σειρά ετών φοίτησε στην τάξη του διεθνούς φήμης καθηγητή μουσικής δωματίου Andreas Reiner (πρώτο βιολί του διάσημου κουαρτέτου εγχόρδων Rosamunde) στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Έσσεν. Το 2019 το κουαρτέτο εγκαινιάζει μία νέα καλλιτεχνική εποχή και μετονομάζεται σε «Evenos Ensemble». H εμβάθυνση στο κλασικό ρεπερτόριο μουσικής δωματίου αλλά και η σύμπραξη με καλλιτέχνες από όλο το μουσικό και καλλιτεχνικό φάσμα της διεθνούς σκηνής αποτελούν στοιχεία της ταυτότητας του «Evenos Ensemble». Μετά από τρεις πολύ επιτυχημένες περιοδείες στην Κρήτη ως Evenos String Quartet, το σχήμα εμφανίζεται πλέον ως Evenos Ensemble για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, συμπράττοντας με τον καταξιωμένο μουσικό Σωκράτη Σινόπουλο. Το πρόγραμμα της σημερινής συναυλίας είναι μία συνομιλία που ξεκινάει από την περίοδο της Αναγέννησης, περνάει από το κλασικό ρεπερτόριο και φτάνει μέχρι τις τελευταίες συνθέσεις του Σωκράτη Σινόπουλου από τις ηχογραφήσεις του με την ECM Records.

 Evenos Ensemble και Σωκράτης Σινόπουλος – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μέρος Ι

Σωκράτης Σινόπουλος | Lacrimae Lyrae – Tears of Exile (Fuga Libera, 2019)

Franz Schubert (1797-1828) | Quartettsatz σε Ντο ελάσσονα, D 703 (1820)

Μέρος ΙΙ 

Joaquín Turina (1882-1949) | La oración del torero, Op.34 (11925)

Dejan Despić | Počasnica Stevanu Mokranjcu, Op.132b για κουαρτέτο εγχόρδων (1997)

Σωκράτης Σινόπουλος | Eight Winds (ECM Records 2407, 2015) & Metamodal (ECM

                                       Records 2631, 2018)

Τα μέλη του σχήματος είναι οι:

Βιολιά: Ivan Knezevic (Σερβία),

Γιάννης Πετράκης (Ελλάδα)

Βιόλα: Οδυσσέας Λάβαρης (Ελλάδα)

Τσέλο: Diego Hernandez (Ισπανία)

Σωκράτης Σινόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική κιθάρα με την Μαρία Γαλάνη και τον Βασίλη Γρατσούνα, θεωρητικά με τον Μιχάλη Αδάμη και βυζαντινή μουσική και δημοτικό τραγούδι με τον Γιάννη Τσιαμούλη. Το 1988 ξεκίνησε μαθήματα πολίτικης λύρας και λαούτου με τον Ross Daly και ένα χρόνο αργότερα έγινε μέλος του συγκροτήματός του «Λαβύρινθος». Έκτοτε, συνεργάζεται με μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε διάφορα μουσικά σχήματα, συμμετέχοντας σε ηχογραφήσεις και συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων έχει ηχογραφήσει για την Blue Note με τον Charles Lloyd, για την Harmonia Mundi με τον Jean Quihen Queyras και για την ECM με την Ελένη Καραΐνδρου. Το 1999 βραβεύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με το Κρατικό Βραβείο Νέων Καλλιτεχνών «Μελίνα Μερκούρη». Το 2010 δημιούργησε το Σωκράτης Σινόπουλος Quartet. Το πρώτο άλμπουμ του κουαρτέτου εκδόθηκε το 2015 με παραγωγό τον Manfred Eicher από την ECM records, με τίτλο “Eight Winds” και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές διεθνώς. Το 2018 εκδόθηκε το άλμπουμ του “Under the Rose Tree – Tunes from the Greek musical traditions” από την εταιρεία Saphrane records που επιλέχθηκε ανάμεσα στα καλύτερα  CD για το 2018 από την ένωση κριτικών μουσικής της Γερμανίας. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Εισιτήρια αξίας 10 και 12 ευρώ (γενικής εισόδου) και 8 ευρώ (μειωμένου).

Κρατήσεις θέσεων: https://www.ticketcore.gr/tickets/cccc-2/?performance=1576789200



Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί