Ρεκόρ θερμοκρασιών σε 29 χώρες το φετινό καλοκαίρι

Το καλοκαίρι που πέρασε αποδείχθηκε ένα από τα θερμότερα των τελευταίων ετών με τα ρεκόρ θερμοκρασιών να σπάνε σε αρκετές περιοχές.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με ανάλυση που παρουσιάζει το BBC, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έσπασαν στο βόρειο ημισφαίριο σχεδόν 396 υψηλά θερμοκρασιών.

Τα ρεκόρ αυτά καταρρίφθηκαν σε συνολικά 29 χώρες, το διάστημα από την 1η Μαΐου έως 30 Αυγούστου.

Το 1/3 των ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταγράφηκαν στη Γερμανία και ακολούθως στη Γαλλία και στην Ολλανδία.

Η ανάλυση έγινε από το ινστιτούτο Berkeley Earth, με έδρα την Καλιφόρνια.

Το δημοσίευμα του BBC σημειώνει επίσης πως μέσα στο περασμένο καλοκαίρι υπήρξαν περισσότερα από 1.200 παραδείγματα τοποθεσιών στο βόρειο ημισφαίριο που υπήρξαν πιο ζεστά από ποτέ μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Τα δεδομένα συμπεριλαμβάνουν μετρήσεις από μετεωρολογικούς σταθμούς στο βόρειο ημισφαίριο που διαθέτουν παρατηρήσεις τουλάχιστον 40 ετών.

Καύσωνες στην Ευρώπη

Τα διαδοχικά κύματα καύσωνα που σημειώθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στην Ευρώπη είχαν ως αποτέλεσμα να σπάσουν αρκετά τοπικά αλλά και εθνικά ρεκόρ.

Ένα απ’ αυτά ήταν στη Γαλλία όπου το θερμόμετρο έδειξε 46 βαθμούς Κελσίου σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ.

Νέα ρεκόρ καταγράφηκαν επίσης σε Βρετανία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία.

Στις ΗΠΑ καταρρίφθηκαν πάνω από 30 ρεκόρ θερμοκρασιών, ενώ στην Ιαπωνία, όπου πέθαναν 11 άνθρωποι λόγω καύσωνα, σημειώθηκε ρεκόρ δεκαετίας.

Κυρίως τα προηγούμενα ρεκόρ που καταρρίφθηκαν είχαν καταγραφεί το 2010 και πριν απ’ αυτά το 2003.

Ειδικά ο Ιούλιος του 2019 ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί παγκοσμίως ποτέ.

Ήταν θερμότερος κατά 0,04 βαθμούς Κελσίου απ’ τον προηγούμενο θερμότερο μήνα που ήταν ο Ιούλιος του 2016.

Ο αυξανόμενος αριθμός ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών είναι μέρος της μακρόχρονης παγκόσμιας υπερθέρμανσης παρατηρεί ο δρ Ρόμπερτ Ροντ, επικεφαλής της μελέτης του ινστιτούτου Berkeley Earth.

«Καθώς η Γη υπερθερμαίνεται έχει γίνει πιο εύκολο για τους μετεωρολογικούς σταθμούς να καταγράφουν νέα ρεκόρ. Στο παρελθόν συνήθως θα βλέπαμε μόνο ένα 2% σταθμών να καταγράφουν νέα ρεκόρ σε ένα χρόνο», εξήγησε ο επιστήμονας στο BBC.

«Όμως, τελευταία, μερικές φορές βλέπουμε χρονιές όπως το 2019 με 5% ή παραπάνω των μετεωρολογικών σταθμών να καταγράφουν νέο υψηλό θερμοκρασιών».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί