Αλ. Χαρίτσης: Η ΝΔ έρχεται σε σύγκρουση με γαλάζιους αυτοδιοικητικούς με αφορμή το προσφυγικό

«Προεκλογικά υποδαύλιζαν ακραίους κύκλους, σήμερα θερίζουν αντιδράσεις από περιφερειάρχες και δημάρχους τους για τη μεταφορά προσφύγων», σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία αποφασίστηκε η άμεση εμπλοκή του Υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ΝΔ μετά και αντιδράσεις που εκφράστηκαν από «γαλάζιους» περιφερειάρχες και δημάρχους.

Κάνει λόγο για το αδιέξοδο που έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στην αδράνεια, γεγονός που, κατά τον Αλέξη Χαρίτση, φανερώνει την αναποτελεσματικότητα αλλά και η υποκρισία της στο προσφυγικο.

«Ο,τι σπέρνεις, θερίζεις…», σχολιάζει χαρακτηριστικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετη η ΕΝΠΕ σε «δομές/στρατόπεδα» για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αντίθετο σε νέες «δομές-στρατόπεδα» για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), γιατί -όπως υποστηρίζει- «σε βάθος τριετίας αποδεικνύονται τοξικά για την κοινωνία στη λειτουργία της».

   Το ΔΣ της ΕΝΠΕ, που στη σημερινή του συνεδρίαση συζήτησε εκτάκτως το θέμα, ζητά ένα αξιόπιστο και άμεσα υλοποιήσιμο σχέδιο για το προσφυγικό/μεταναστευτικό με βάση τους εξής άξονες δράσης:

   «- Αυστηρή φύλαξη των συνόρων

   – Άμεσες διαδικασίες ταυτοποίησης με στελέχωση των γραφείων ασύλου

   – Γρήγορη επαναπροώθηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους

   – Ξεκαθάρισμα και απεμπλοκή των ΜΚΟ

   – Όχι νέες δομές/στρατόπεδα, γιατί σε βάθος τριετίας αποδεικνύονται τοξικά για την κοινωνία στη λειτουργία της

   – Ειδική πρόνοια για τα ασυνόδευτα παιδιά

   -Αξιοποίηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στα ορεινά κυρίως της χώρας, που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες

   – Συνεργασία και συνέργεια με τις τοπικές κοινωνίες και τους δήμους- Παράλληλη χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ μέσω του Προγράμματος Κοινωνικής Συνοχής για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες της Ελλάδας».

   «Είναι ανθρωπιστικό μας καθήκον να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, είναι όμως εθνική υποχρέωση να κρατήσουμε τη συνοχή του κοινωνικού ιστού στην ελληνική κοινωνία, γιατί διαφορετικά θα βρεθούμε μπροστά σε επικίνδυνα φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, στην ομιλία του. Είπε ότι «το προσφυγικό είναι μια αφορμή να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε από την Ευρώπη χρηματοδότηση και για την ενίσχυση της ελληνικής κοινωνικής πρόνοιας» και υπογράμμισε: «Χρειάζεται ξεκαθάρισμα των ρόλων και των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα, ώστε να ξέρουμε ποιος, πού, πώς και με ποιους πόρους, ανθρώπινους ή χρηματικούς, καλείται να κάνει τι. Αλλιώς εγκυμονεί ο κίνδυνος κοινωνικού αυτοματισμού. Πρώτα ο Έλληνας». Επίσης, ανέφερε ότι θα θέσει όλα τα παραπάνω θέματα σε συναντήσεις που θα έχει με Ευρωπαίους αξιωματούχους, την ερχόμενη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες.

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί