Να μη χάσουμε την ουσία της υπόθεσης Novartis

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι igoymenidis.jpg

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Είναι πράγματι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η υπόθεση της Novartis. Ένα απίστευτα δαιδαλώδες δίκτυο, μέσα από την αλόγιστη χρήση των φαρμάκων, την προκλητή ζήτηση και την επακόλουθη υπερσυνταγογράφηση, τις υπερτιμολογήσεις και την απάτη οδήγησε στα ταμεία της Novartis ποσό χρημάτων όσο σχεδόν το 2ο μνημόνιο. Οι λογής-λογής Novartis στην υγεία, στα μεγάλα έργα και τους εξοπλισμούς, έβαλαν στα ταμεία τους από την Ελλάδα, ποσό περίπου ίσο με τα 2/3 του δημοσίου χρέους.

Δείτε επίσης: Θάβουν το σκάνδαλο Novartis με σκευωρία- φαρσοκωμωδία- Εκφοβίζουν τους δικαστικούς

Και όχι μόνο αυτό. Μέσα από την αλληλεπίδραση των τιμών των φαρμάκων της, η Ελλάδα -χώρα αναφοράς για άλλες χώρες- επηρέαζε τζίρο, πολλών δεκάδων δίς €. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι το αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής σε ως φαρμάκου 5-10% είχε σαν αποτέλεσμα πολλά εκατομμύρια στα ταμεία της εταιρείας.

Το σκάνδαλο Novartis που στοίχησε δίς € στους ασφαλισμένους και το ελληνικό Δημόσιο είναι υπαρκτό.

Με το πόρισμα της Ειδικής Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση λύθηκαν τα δεμένα χέρια της δικαιοσύνης, ώστε να ασχοληθεί απερίσπαστη με το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.

Ορισμένες υποθέσεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα πέρασαν στο αρχείο και άλλες ερευνώνται ακόμη. Σε συνέχεια αυτού του δρόμου ήρθε στη Βουλή η ποινική δίωξη για τον κ. Λοβέρδο για το σκάνδαλο Novartis, ενώ μέχρι σήμερα η  Δικαιοσύνη συνεχίζει τη διερεύνηση για πολιτικά και μη πολιτικά πρόσωπα.

_ _ _

Στην καταιγίδα των αποκαλύψεων σχετικά με την υπόθεση της Novartis ακούσαμε πολλά. Τοξικός πολιτικός λόγος, που δυστυχώς ξανάρχεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας. Ακούσαμε «επιχειρήματα» που αν ο λαός μας δεν ήταν φορτωμένος με δεκάδες δίς €για τα ταμεία της Novartis, θα προσφέρονταν για ανέκδοτα.

  • Το FBI ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάζεται όργανο του ΣΥΡΙΖΑ που συνωμοτεί ενάντια στους πολιτικούς του αντιπάλους, «απογοητεύοντας» τον αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Γεωργιάδη, όπως ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα.
  • Η υπόθεση Novartis είναι επικοινωνιακή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ του «τρομαγμένου» από τα συλλαλητήρια για την Μακεδονία.
  • Μία υπόθεση που διερευνάται σε 20 χώρες, στην Ελλάδα μόνο είναι σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ για δίωξη των πολιτικών του αντιπάλων.

Ερώτημα 1ο: Είναι τελικά σκευωρία η υπόθεση Novartis;

Είναι σκευωρία όσα καταγράφει το εισαγγελικό πόρισμα για όσα διαπράχθηκαν με τα φάρμακα της Novartis;

Είναι σκευωρία η υπερτιμολόγηση των σκευασμάτων της συγκεκριμένης εταιρείας την ίδια ώρα με τη μείωση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης; Κάποιοι υπέγραψαν αυτές τις αποφάσεις.

Είναι σκευωρία ότι κάποιοι, ενέκριναν πανάκριβα φάρμακα της Novartis την ίδια ώρα που πετσόκοβαν τις δαπάνες για άλλα φάρμακα και άφηναν καρκινοπαθείς χωρίς θεραπεία;

Είναι σκευωρία ότι η Ελλάδα το 2011 ξόδεψε 4 δις. ευρώ περισσότερα από αντίστοιχου μεγέθους χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Σουηδία;

Είναι σκευωρία ότι η Ελλάδα ξόδευε 4 δις. ετησίως περισσότερα από το μέσο όρο της ΕΕ;

Είναι σκευωρία όσα περιλαμβάνονται στα έγγραφα του FBI; Ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και Υπουργός Υγείας πληρώνονταν από τη Novartis; Και το FBI στη σκευωρία;

Είναι σκευωρία ότι ο ίδιος ο κ. Φρουζής σε εσωτερικό έγγραφο της Novartis κόμπαζε για το φάρμακο Gilenya ότι μπήκε σε χρόνο ρεκόρ και με μοναδική έγκριση τιμής εκτός της τυπικής διαδικασίας;

Είναι σκευωρία ότι η Novartis σε εσωτερικά έγγραφα πανηγύριζε για το γεγονός ότι από τα ομόλογα με τα οποία πληρώθηκε από το Δημόσιο η εταιρία είχε χασούρα  μόνο 2% σε σχέση με το τουλάχιστον 20% που έχασαν άλλες εταιρείες με το PSI, χάρη στην έγκαιρη ενημέρωσης που είχε;

Ο τοξικός πολιτικός λόγος δυστυχώς έχει και συνέχεια. Οι «προστατευόμενοι μάρτυρες» χαρακτηρίζονται κουκουλοφόροι υπάλληλοι του ΣΥΡΙΖΑ που σκευωρεί για την πολιτική εξόντωση των αντιπάλων του. Είναι σαφείς οι συνειρμοί που ο χαρακτηρισμός «κουκουλοφόροι» δημιουργεί στον Ελληνικό λαό. Και μάλιστα δεν σταματούν εδώ. Υπάρχουν ανοιχτοί εκβιασμοί, εκφοβισμός, απειλές προς τους μάρτυρες. Η στάση των εκπροσώπων του σάπιου πολιτικού συστήματος, δεν δείχνει «αθώους που τους πνίγει το δίκιο». Περισσότερο μαρτυρά «ενόχους που, με περίσσεια πολιτικού θράσους, προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους διώκτες τους».

Ερώτημα 2ο: Υπάρχουν τελικά ευθύνες στην υπόθεση Novartis;

Αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων ήταν η κερδοφορία της Novartis και των άλλων πολυεθνικών την ίδια στιγμή που ο λαός μας «μάτωνε». Είτε οφείλεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές και την συμφωνία με την Τρόικα που «αν δεν είχαμε έπρεπε να εφεύρουμε», είτε οφείλεται σε πολιτική ανεπάρκεια κάποιων από αυτούς που διαχειρίστηκαν την κατάσταση, οι ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος είναι αυτονόητες και προφανείς.

Ωστόσο προκύπτει μια σειρά θεμάτων.

Δεν γίνεται εκπρόσωποι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να μιλάνε για πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν και πλανώνται γενικά, αλλά δεν αφορούν το πολιτικό προσωπικό των κομμάτων τους. Δηλαδή ποιους αφορούν;

Πέρα από πολιτικές επιλογές ή πολιτική ανεπάρκεια, υπήρξαν φαινόμενα ιδιοτέλειας; Υπήρξαν πολιτικοί που με ιδιοτελή κίνητρα αποφάσισαν όλα όσα εξυπηρετούσαν την Novartis και κάθε Novartis;

Έχει έρθει στη Βουλή ποινική δίωξη για τον κ. Λοβέρδο για το σκάνδαλο Novartis, η Δικαιοσύνη συνεχίζει τη διερεύνηση και η ΝΔ κάνει προανακριτική για δήθεν σκευωρία! Για ποιο λόγο ενώ έχει φθάσει στη Βουλή εδώ και 2 εβδομάδες ποινική δίωξη για τον κ. Λοβέρδο και το σκάνδαλο Novartis, δεν έχει συγκληθεί ακόμα η Επιτροπή Δεοντολογίας για να δούμε τι λέει αυτή η δικογραφία; Τι μεθοδεύσεις είναι αυτές;

Οι άναρθρες κραυγές περί δήθεν «σκευωρίας» δεν μας πτοούν. Όσες διώξεις, καταγγελίες ή προανακριτικές για σκευωρία κι αν αποφασίσει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, δεν πρόκειται να σιωπήσουμε, δεν πρόκειται να κουκουλώσουμε.

Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα, μόνο μια απάντηση εναρμονίζεται με την θέληση της κοινωνίας. Να διερευνηθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και οι ένοχοι να λογοδοτήσουν στην Ελληνική δικαιοσύνη.

*Ο Νίκος Ε. Ηγουμενίδης είναι βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ

ήταν Μέλος της Ειδικής Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Novartis

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί