Θάβουν το σκάνδαλο Novartis με σκευωρία- φαρσοκωμωδία- Εκφοβίζουν τους δικαστικούς


Την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την υπόθεση Novartis και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η κυβερνητική πλειοψηφία μέσω του γραμματέα της ΚΟ, Σταύρου Καλαφάτη, με προφανή στόχο τον εκφοβισμό των εισαγγελέων και τον επηρεασμό την έρευνα για το σκάνδαλο Novartis που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δείτε επίσης: Επιχειρούν θάψιμο στο σκάνδαλο Novartis με μια φαρσοκωμωδία

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για σκάνδαλο Novartis: Ο κ. Μητσοτάκης είναι διπλά δειλός

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η ΝΔ ζητά τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου μόνο με… ενδείξεις για αθέμιτες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη.

«Από την απλή ανάγνωση των στοιχείων της δικογραφίας προκύπτει ότι υφίστανται σαφείς ενδείξεις για αθέμιτες παρεμβάσεις του κ. Δημητρίου Παπαγελόπουλου στη Δικαιοσύνη. Για τον λόγο αυτόν, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. θα προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης αναφορικά με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης», αναφέρει ο κ. Καλαφάτης και τονίζει: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία της δικογραφίας, δεν προτείνει τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής σε βάρος του τέως πρωθυπουργού κ. Αλέξιου Τσίπρα. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή μιας υπεύθυνης πολιτικής παράταξης, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς, παρά μόνον αν προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις. Διαφορετικά, δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου».

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι η Επιτροπή θα αξιολογήσει εάν είναι αρμοδιότητα της Βουλής για άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με δήλωσή του την Τρίτη 17/9 στο CNN Greece χαρακτηρίζει αθλιότητες  τα όσα γράφονται το τελευταίο διάστημα εναντίον του. Ο πρώην υπουργός φέρεται να έχει κατονομαστεί από τους Σαμαρά, Βενιζέλο και Αβραμόπουλο ως εκείνος που μεθόδευσε τη «σκευωρία» της Novartis.

«Όλα αυτά είναι αθλιότητες που χαρακτηρίζουν τους εμπνευστές και τους εκτελεστές της» λέει στο CNN Greece o κ. Παπαγγελόπουλος. Με τη δήλωσή του αυτή, ο πρώην υπουργός δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί όταν ξεκινήσει η σχετική διαδικασία στη Βουλή.

Όλγα Γεροβασίλη: «Στόχος της ΝΔ από την πρώτη στιγμή να τρομοκρατήσει τους εισαγγελείς που ερευνούν το σκάνδαλο Novartis»

Να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης στο «πραγματικό σκάνδαλο Novartis» επιχείρησε στη συνέχεια η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη. Υπογραμμίζει ότι «δεν είναι καθόλου τυχαίος» ο χρόνος της διαβίβασης της δικογραφίας για τη «δήθεν σκευωρία» στη Βουλή, καθώς «συμπίπτει» με την εξέταση από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, του αιτήματος της εισαγγελέως Διαφθοράς για την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος -σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα- πρόκειται να διωχθεί για το κακούργημα της δωροληψίας.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι στο πόρισμα αυτό «περιγράφονται οι ευνοϊκές για τη Novartis υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων, οι οποίες εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Λοβέρδου».

«Αυτό είναι λοιπόν το πραγματικό σκάνδαλο Novartis… Αυτή είναι η δικογραφία που θα έπρεπε να απασχολεί όλους και όχι η ψευδοδικογραφία Σαμαρά – Βενιζέλου περί σκευωρίας», υπογραμμίζει η κ. Γεροβασίλη, η οποία στη συνέχεια στρέφει τα πυρά της κατά του πρωθυπουργού.

Όπως σημειώνει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «προσωπικά εκτεθειμένος» και σήμερα, «με τον τακτικίστικο διαχωρισμό της υπόθεσης επιχειρεί να διαχειριστεί τις εσωκομματικές πιέσεις για εκδίκηση και την ίδια στιγμή να γλιτώσει τον εξευτελισμό».

«Μπροστά στο φιάσκο ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται διπλά δειλός. Και απέναντι στον πολιτικό αντίπαλο, αλλά και στον εσωκομματικό εφιάλτη», επισημαίνει επίσης η κ. Γεροβασίλη.

Απάντηση Καλαφάτη, συναινεί το ΚΙΝΑΛ

Απαντώντας στη δήλωση της κ. Γεροβασίλη, ο Στ. Καλαφάτης αρκέστηκε να σημειώσει το εξής: «542 λέξεις και δεν υπάρχει πουθενά το όνομα Παπαγγελόπουλος. Στο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να κρατήσουν αποστάσεις από τον υπουργό τους;».

Το Κίνημα Αλλαγής από την πλευρά του -με δήλωση του γραμματέα της Κ.Ο. του κόμματος, Βασίλη Κεγκέρογλου- συναινεί σε Προανακριτική Επιτροπή, καθώς -όπως υποστηρίζει- «υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις για τις παραθεσμικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη του κ. Παπαγγελόπουλου, κατονομαζόμενου και ως υπουργού με το ένα πόδι στη Ν.Δ. και το άλλο στο ΣΥΡΙΖΑ».

******

Θυμίζουμε ότι το πρωί της Τετάρτης είχε ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα,  στην Ολομέλεια της Βουλής η διαβίβαση της δικογραφίας που σχηματίστηκε από την έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες πολιτικών και δικαστικών «περί σκευωρίας» στις έρευνες για την υπόθεση Novartis.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε στη Βουλή τη δικογραφία που αφορά τις ποινικές ευθύνες υπουργών. Η ποινική δικογραφία αφορά τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα και τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο», ανακοίνωσε ο  Πρόεδρος της Βουλής.

Με την ανακοίνωσή της τα κόμματα μπορούν να λάβουν γνώση του περιεχομένου της. Οι εμπλεκόμενοι, όμως, είναι εκείνοι που μπορούν να λάβουν το αντίγραφό της.

Tι περιλαμβάνει:

Αναλυτικά, όσα διαβιβάστηκαν στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, χωρίς αξιολόγηση είναι οι καταθέσεις των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ευάγγελου Βενιζέλου και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, τα υπομνήματά τους και τα συνημμένα σε αυτά έγγραφα.

Όπως, ειδικότερα, αναφέρει το διαβιβαστικό έγγραφο που υπογράφει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής:

«Σας διαβιβάζουμε χωρίς αξιολόγηση, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 86 παρ.1 και 2 του Συντάγματος και των άρθρων 1 και 4 του Ν. 3126/2003 “Περί ποινικής ευθύνης υπουργών”, όπως ισχύει, καθώς και του άρθρου 153 του Κανονισμού της Βουλής (όπως ισχύει):

α) Αντίγραφο της από 10.9.2019 καταθέσεως ενώπιόν μας του Αντωνίου Σαμαρά του Κωνσταντίνου, οικονομολόγου-βουλευτή-πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, μετά του συνημμένου σ’ αυτήν υπομνήματος του ιδίου και των συνημμένων σ’ αυτό εγγράφων.

β) αντίγραφο της από 9.9.2019 καταθέσεως ενώπιόν μας του Δημητρίου Αβραμόπουλου, Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, μετά του συνημμένου σ΄αυτήν υπομνήματος του ιδίου και των συνημμένων σ΄αυτό εγγράφων.

γ) αντίγραφο της από 11.9.2019 καταθέσεως ενώπιόν μας του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθηγητή πανεπιστημίου-δικηγόρου-πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, μετά του συνημμένου σ΄αυτήν υπομνήματος του ιδίου και των συνημμένων σ΄αυτών εγγράφων και

δ) αντίγραφο της από 12.9.2019 καταθέσεως ενώπιόν μας του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, μετά των σχετικών εγγράφων, που κατατέθηκαν από τον ίδιο, καθώς και τα λοιπά αντίγραφα της ποινικής προκαταρκτικής δικογραφία, η οποία σχηματίζεται σε εκτέλεση της υπ. Αριθ. ΕΠΔ 170/26-7-2019 παραγγελίας του Αναπληρωτή Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Δημητρίου Δασούλα, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ως και πίνακα περιεχομένων με κατάταξη σε υποφακέλλους και κατά σειρά, μόνον κατά το μέρος που στη δικογραφία αυτή εμπεριέχεται καταγγελία κατά των α) Αλεξίου Τσίπρα, πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας και β) Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».

Όπως ανέφερε σχετικά ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης την Τετάρτη 18/9 στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ:

«Σε κάθε περίπτωση έχουμε ένα υπαρκτό μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε διότι, καμιά φορά, τείνει η συζήτηση, τουλάχιστον κατά ένα μέρος της, να αγνοεί αυτή την πραγματικότητα. Την πραγματικότητα που στοίχισε πολλά εκατομμύρια στους Έλληνες πολίτες μέσα από την υπερκοστολόγηση των φαρμάκων». […] «Τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη αυτή η έρευνα και μάλιστα έχουμε πολιτικό πρόσωπο το οποίο τελικά παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη, τον κ. Λοβέρδο, έρχεται η κυβέρνηση και λέει ότι θα κάνει Προανακριτική Επιτροπή για να δει εάν υπάρχει σκευωρία και εάν εμπλέκεται σε αυτήν – προσέξτε – ο κ. Παπαγγελόπουλος». […] «Πρόκειται για ένα τρικ, το οποίο, ουσιαστικά, θα στοχοποιεί ευθέως τον κ. Παπαγγελόπουλο και εμμέσως τον Αλέξη τον Τσίπρα, διότι προφανώς όλη αυτή η συζήτηση θα έχει αναφορές και στον πρώην πρωθυπουργό, αλλά θα δίνει την τακτική δυνατότητα στον κ. Μητσοτάκη να λέει – και να διαρρέει όπως το έκανε χθες – ότι εγώ δεν παραπέμπω τους πολιτικούς μου αντιπάλους».

Διαφορετική από την κομματική γραμμή η άποψη της Ντόρας Μπακογιάννη

Στο μεταξύ, την (διαφορετική από την κομματική «γραμμή») άποψη ότι η τακτική δικαιοσύνη είναι αρμόδια για να ερευνήσει τον ρόλο που έπαιξε στην υπόθεση Novartis ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, εξέφρασε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη στη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ.   «Θεωρώ ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν έχει ασυλία. Από την ώρα που δεν έχει ασυλία, τον κ. Παπαγγελόπουλο πρέπει να τον κρίνει η τακτική δικαιοσύνη και να γίνει έρευνα σε βάθος για τον ρόλο του σε αυτή την υπόθεση», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Η κ. Μπακογιάννη, εξήγησε πως όσα γίνουν θα πρέπει να είναι ακριβώς στοιχειοθετημένα και αν από την έρευνα για τον κ. Παπαγγελόπουλο προκύψουν στοιχεία που αφορούν άλλους πολιτικούς, «να το δούμε τότε σε επίπεδο πλέον εφαρμογής του νόμου». «Το τεκμήριο αυτή τη στιγμή το έχει η δικαιοσύνη», τόνισε η κ. Μπακογιάννη, εξηγώντας το σκεπτικό της, με βάση το οποίο στην παρούσα φάση δεν θα πρέπει να συσταθεί εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη Novartis. Η κ. Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι εκφράζει μια τελείως προσωπική της άποψη και πως η Βουλή θα λάβει τις αποφάσεις. Πρόσθεσε πως εάν προκύψουν στοιχεία που να αφορούν τον πρώην πρωθυπουργό, τότε «βεβαίως θα έρθει ο κ. Τσίπρας, διότι κουκούλωμα αυτής της υπόθεσης δεν αντέχεται».

ΣΥΡΙΖΑ: Διπλά δειλός ο Μητσοτάκης

Από την πλευρά τους, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν την Τρίτη 17/9 την κυβέρνηση για τακτικισμό και δειλία σε ό,τι αφορά το χειρισμό της υπόθεσης και την κάλεσαν να προχωρήσει σε εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή, για όλους όσους κατονομάζει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη μήνυσή του.

«Η φαρσοκωμωδία της απόπειρας να διωχθούν όσοι ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis και όχι όσοι το διέπραξαν, τη στιγμή μάλιστα που η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε στάδιο δικαστικής διερεύνησης, συνεχίζεται με νέα επεισόδια» σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

«Ο νέος φθηνός τακτικισμός που φαίνεται να σκαρφίστηκε ο κ. Μητσοτάκης, όπως διέρρευσε από το Μαξίμου, είναι να μην αντιμετωπιστεί ενιαία η υπόθεση των μηνύσεων Σαμαρά – Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα» ανέφεραν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν: «Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης είναι διπλά δειλός. Και απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο και απέναντι στον εσωκομματικό του εφιάλτη. Τον καλούμε εκ νέου, αν έχει το θάρρος, να προχωρήσει, είτε σε εξεταστική, είτε σε προανακριτική για όλους όσους κατονομάζει ο κος Σαμαράς στη μήνυσή του και να μη ψάχνει τερτίπια για να ξεφύγει. Για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία» καταλήγουν.

«Το παλιό πολιτικό σύστημα μεθοδεύει τώρα ένα δεύτερο σκάνδαλο- αυτό της συγκάλυψης και της εκδίκησης» δήλωσε την Τρίτη στο News 24/7 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πετάει το γάντι» στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σύσταση Εξεταστικής ή προανακριτικής Επιτροπής για το θέμα.

Ωμές παρεμβάσεις Αγγελή κατήγγειλε στον εισαγγελέα η Τουλουπάκη

Στο μεταξύ, η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ολοκλήρωσε την Τρίτη 17/9 την κατάθεσή της στον συνάδελφό της εισαγγελέα στο πλαίσιο της έρευνας για τις καταγγελίες της σε βάρος του πρώην επόπτη της Γιάννη Αγγελή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας φέρεται να προσκόμισε περισσότερα στοιχεία για όσα καταλογίζει στον άλλοτε επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τον οποίο κατηγορεί για παρέμβαση στο έργο της, που είχε ως σκοπό να καθυστερήσει την εξέλιξη της έρευνας για την υπόθεση της NOVARTIS .

Ειδικότερα, η Ελένη Τουλουπάκη στην κατάθεση της φέρεται να έκανε λόγο για παρεμβάσεις στη διερεύνηση της υπόθεσης της NOVARTIS από τον επόπτη της Ιωάννη Αγγελή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να περιέγραψε περιστατικά κατά τα οποία ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άλλαζε τις εντολές της προς τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, ενώ τον κατηγόρησε ότι επιχείρησε να καθυστερήσει την εξέλιξη της εν λόγω έρευνας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να αναφέρθηκε αναλυτικά στην υπεξαγωγή απόρρητων εγγράφων από την Εισαγγελία Διαφθοράς περιγράφοντας με λεπτομέρειες πως ο Γιάννης Αγγελής σε δυο διαφορετικούς χρόνους κι ενώ η ίδια έλειπε από το γραφείο της μπήκε συνοδεία αστυνομικού στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πήρε τα δεδομένα για τη NOVARTIS και άλλες υποθέσεις σε στικάκι.

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία περιλαμβάνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, φέρεται να είπε η Ελένη Τουλουπάκη ότι δεν έχουν επιστραφεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Οι γραμματείς ωστόσο έδωσαν έγγραφες καταθέσεις περιγράφοντας τα περιστατικά και μάλιστα σε χρόνο πριν προχωρήσει στις δικές του καταγγελίες ο Γιάννης Αγγελής.

Επίσης η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στην υπεξαγωγή πρωτότυπων απόρρητων εγγράφων του FBI για τη NOVARTIS από τον Γιάννη Αγγελή, τα οποία τελικά επέστρεψε, χωρίς όμως να είναι γνωστό αν κράτησε αντίγραφα.

Η εισαγγελέας περιέγραψε, σύμφωνα με πληροφορίες, και τη συνάντηση με το FBI τον Δεκέμβριο του 2017 στη Βιέννη κατά την οποία οι Αμερικανοί φέρονται να επιχείρησαν να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία σε βάρος πολιτικού προσώπου, το οποίο κατονόμασαν, αλλά ο Γιάννης Αγγελής αρνήθηκε να παραληφθούν, με το επιχείρημα ότι όλα τα στοιχεία από τις ΗΠΑ θα έπρεπε να παραλαμβάνονται από τις δικαστικές αρχές της χώρας μας μέσω Eurojust.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έρευνας τις επόμενες ημέρες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών θα καλέσει για κατάθεση και τους δυο επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη.

Πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί