Στην Ολομέλεια το διυπουργικό νομοσχέδιο για Άσυλο και ΟΤΑ (Live)

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, η συζήτηση και ψήφιση κατά πλειοψηφία, του διυπουργικού νομοσχεδίου στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων διατάξεις για την «κυβερνησιμότητα» σε δήμους και Περιφέρειες – που νοθεύει τη βούληση των πολιτών όπως εκφράστηκε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές – και κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμα:  Μειώσεις οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία από 5% στο 3%, τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της ΚΥΑ για το Ελληνικό, σύνδεση του μητρώου πολιτών που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών και του Μητρώου του ΑΜΚΑ. κυρώσεις αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 27/6/2019, χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία της γειτονιάς για καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο από τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας, τροπολογία σύμφωνα με την οποία στη διάταξη του νόμου 4009/2011 για το ασυμβίβαστο προστίθεται και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε.) και αναστέλλεται η άσκηση των καθηκόντων του στα ΑΕΙ.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.  Το νομοσχέδιο που έχει το χαρακτήρα του επείγοντος ξεκίνησε να συζητείται την Τετάρτη στην Ολομέλεια ενώ σήμερα Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί στο σύνολο του.

Μεγάλο μέρος της σημερινής δεύτερης μέρας συζήτησης στις επιτροπές έχει απασχολήσει το ζήτημα της φωτογραφικής παρέμβασης μέσω τροπολογίας, σχετικά με την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Παρέμβαση Αλ. Τσίπρα: Εμμονή που εκκινεί από την αποστροφή της απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά και όσα συμβολίζει σε πολιτικό επίπεδο η επίθεση της ΝΔ στο άσυλο

Παρέμβαση στην ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται για δεύτερη ημέρα, και ψηφίζεται το βράδυ, το «διυπουργικό» νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα» πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης όσον αφορά το δημόσιο πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό συμβολίζει

Για «ιδεολογική εμμονή» στο ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του κοινοβουλίου την Πέμπτη.

«Η ιδεολογική εμμονή σας αφορά το ίδιο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και ό,τι αυτό συμβολίζει κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά στην πατρίδα μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Η εμμονή σας εκκινεί αφενός από την εγγενή αποστροφή σας απέναντι στο δημόσιο και την μεροληψία σας υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και αφετέρου από την αποστροφή σας σε ό,τι διαχρονικά συμβολίζει σε επίπεδο πολιτικό και ιδεολογικό το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε, επίσης, την κυβέρνηση για «υπερδεξιά ιδεολογία».

«Οι πιο ακραίοι εκφραστές, ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης, έχουν μιλήσει ευθέως για την ανάγκη να σταματήσει η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στον τόπο. Άρα και με ό,τι συμβολίζει ή αναπαράγει διαχρονικά και ιστορικά την ηγεμονία αυτή και κατ’ εσάς και με το Δημόσιο πανεπιστήμιο.»

Η συζήτηση στην Ολομέλεια

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας για διατάξεις που αφορούν άσυλο, ΟΤΑ και Επιτροπή Ανταγωνισμού

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τρία επίμαχα ζητήματα, που περιλαμβάνονται στο διυπουργικό νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ειδικότερα, απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας για τα άρθρα 1, 2, 3 που αφορούν την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, τα άρθρα 64 για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και το άρθρο 101 που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, λόγω προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Άσυλο: «Κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος»

Από την πλευρά του, και υπεραμυνόμενος του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και στα τρία επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου.

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μετατρέπει τους όρους συγκρότησης των δημοτικών συμβουλίων εκβιάζοντας μια νέα κατάσταση, παρά την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία, και παραβιάζοντας θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις για την ισότητα της ψήφου και την αρχή της αναλογικότητας».

Για το άρθρο 64 και το θέμα του ασύλου έκανε λόγο για αντισυνταγματική κατάργηση του άρθρου 16 σε ό,τι αφορά το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

Παράλληλα χαρακτήρισε «αντισυνταγματική και εξόφθαλμα “φωτογραφική” κατά της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλικής Θάνου, τη διάταξη του άρθρου 101 που την οδηγεί σε παραίτηση», τονίζοντας ότι παραβιάζει και το εθνικό και το ενωσιακό δίκαιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την απόσυρση της τροπολογίας για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η επίμαχη τροπολογία αντιβαίνει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της, ενώ κάνει λόγο για απόπειρα παύσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η τροπολογία της κυβέρνησης «δεν έχει άλλο σκοπό πέρα από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που θίγονται από την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή σχετικά με τις μονοπωλιακές πρακτικές στη διανομή του Τύπου», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ας αποσύρουν την τροπολογία όσο υπάρχει χρόνος. Δεν περιποιεί τιμή στη χώρα αυτός ο νομικός και θεσμικός διασυρμός», αναφέρει χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου του κόμματος.

Κατεδαφιστική πολιτική για δωρεάν πρόσβαση, έρευνα και άσυλο στην εκπαίδευση

«Κατεδαφιστική πολιτική» όσον αφορά την εκπαίδευση καταλόγισε η Μερόπη Τζούφη, πρώην υφυπουργός, στην κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής επί του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε και περιέχει την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου.

Πιο συγκεκριμένα, η Αν. Τομεάρχης Παιδείας ανέφερε πως η νέα Κυβέρνηση έχει αποφασίσει την κατεδάφιση του μεταρρυθμιστικού έργου της προηγούμενης περιόδου, καταφεύγοντας σε αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος και υλοποιώντας πολιτικές αποκλεισμού από τη Δημόσια Εκπαίδευση. Παράλληλα, σχεδιάζει να δώσει περισσότερο χώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Η Μ. Τζούφη αναφέρθηκε αναλυτικά στα βασικά θέματα, δηλαδή, στην κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου και την εξομοίωσή του με τον κοινό δημόσιο χώρο, τη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ, την επαναφορά της «βάσης του 10», την κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης σε Τμήματα των Πανεπιστημίων – κινήσεις που στοχεύουν σε μια «ποιοτική γνώση για λίγους». Αναφέρθηκε επίσης στην απόσπαση της Έρευνας από το υπουργείο Παιδείας και τη μεταφορά της στο Υπουργείο Οικονομίας ως μια παγκόσμια πρωτοτυπία με πολλούς αρνητικούς συμβολισμούς και λειτουργικές αδυναμίες, καθώς και στη διακοπή των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Τι ακριβώς «προσθέτουν» οι προτεινόμενες διατάξεις για το πανεπιστημιακό άσυλο;

Σε άρθρο του αναφορικά με το Πανεπιστημιακό Άσυλο, ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Παιδείας,Κώστας Γαβρόγλου, αναφέρει πως το πιο ανησυχητικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα να καλεί ο οποιοσδήποτε την αστυνομία, ανεξάρτητα αν γνωρίζει να ξεχωρίζει τις διαβαθμίσεις των αξιόποινων πράξεων για τις οποίες καλεί την αστυνομία.

Ιδιαίτερη βάση έδωσε ο Κ. Γαβρόγλου, στην τυφλή προσήλωση της κυβέρνησης στα δόγματα της ιδιωτικοποίησης και του «νόμου και της τάξης», ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στα υπαρκτά προβλήματα, αλλά και στην σιωπή της συνόδου των πρυτάνεων. 

«Τα διετή προγράμματα σπουδών αποτελούν το νέο υπόδειγμα για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα μας»

Ενας εμβληματικός νέος ακαδημαϊκός θεσμός που παραδίδει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως παρακαταθήκη στη νέα κυβέρνηση είναι η ίδρυση των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΕΕ) εντός των Πανεπιστημίων και η οργάνωση διετών προγραμμάτων μέσω αυτής της νέας ακαδημαϊκής μονάδας, αναφέρει σε άρθρο του ο αναπληρωτής καθηγητής στο ΑΠΘ και πρώην συντονιστής του ΥΠΠΕΘ για τα διετή προγράμματα σπουδών στα ΑΕΙ, Αντώνης Κυπάρος. Ο θεσμός των διετών προγραμμάτων εφαρμόζεται επιτυχώς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει.

«Τα διετή προγράμματα σπουδών στα Πανεπιστήμια αποτελούν το νέο υπόδειγμα για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα μας, παρέχοντας μία ακόμη προοπτική για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των μαθητών και των γονέων είναι πάρα πολύ μεγάλα. Κάποιοι μαθητές των ΕΠΑΛ, κάνοντας τον προγραμματισμό τους, πιθανόν να μη συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, γιατί αποφάσισαν να εγγραφούν στα διετή προγράμματα σπουδών», συμπληρώνει ο Α. Κυπάρος.

«Κρίμα για τα Πανεπιστήμια. Περισσότερο κρίμα για τους μαθητές των ΕΠΑΛ και τις οικογένειές τους», καταλήγει. 

Δραστικός περιορισμός της αυτονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

«Τυφλή εμπάθεια προς τη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη Ι» και ένα πλέγμα μικροεξυπηρετήσεων που ουδόλως αφορούν τις τοπικές κοινωνίες», καταλογίζει στο ΝΔ ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.

«Σπεύδοντας να προεξοφλήσει ότι υπάρχει μια «ανακύψασα προβληματική κατάσταση», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του εν λόγω σχεδίου νόμου, εξαιτίας, υποτίθεται, της αναλογικής συγκρότησης των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, εκτός του ότι εχθρεύεται κάθε θεσμό που προάγει τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία, η κυβέρνηση υποτιμά εκ των προτέρων την ωριμότητα των αιρετών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, θεωρώντας δεδομένο ότι αποκλείεται να βρουν τρόπους σύνθεσης και συνεργασίας μέσω προγραμματικού διαλόγου», συμπληρώνει.

Ο Κ. Πουλάκης, αναφέρει πως με το νέο νομοσχέδιο η ΝΔ στοχεύει στην εκ νέου δημιουργία ενός δημαρχοκεντρικού και περιφερειαρχοκεντρικού μοντέλου σε βάρος των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, στην εκ νέου αυστηροποίηση του πλαισίου επίλυσης των διαφορών των Ο.Τ.Α. με τους εργαζομένους τους που θα τους καταστήσει εκ νέου ομήρους μακροχρόνιων δικαστικών διαδικασιών, καθώς και σε ένα πολιτικά συγκεντρωτικό σύστημα, που απλώς θα διαχειρίζεται, συνήθως παραχωρώντας σε ιδιώτες, τις βασικές τοπικές ανάγκες. 

Τέλος, επισημαίνεται πως με ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των απερχόμενων και των νέων συμβουλίων του, το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου, «απαιτεί την άμεση απόσυρση της διάταξης του άρθρου 5 του Νομοσχεδίου που μετατρέπει τις αποφασιστικές αρμοδιότητες των προέδρων και των Κοινοτικών Συμβουλίων, σε γνωμοδοτικές».

Τι απαντά η κυβέρνηση και οι βουλευτές της ΝΔ

Θεοδωρικάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε την Αυτοδιοίκηση σε διαλυτικές καταστάσεις, οι δήμοι πρέπει να διοικηθούν

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπήρξε απομονωμένος από την ελληνική κοινωνία και οι δεσμοί του με τον χώρο της αυτοδιοίκησης ήταν πάρα πολύ περιορισμένοι, εκδικήθηκε την Αυτοδιοίκηση και την οδήγησε σε διαλυτικές καταστάσεις», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», εξηγώντας ότι «ο δήμαρχος που πήρε 50% συν μία ψήφο και ο περιφερειάρχης που πήρε 50% συν μία ψήφο, στον δεύτερο γύρο δεν έχουν πλειοψηφία ούτε στο δημοτικό συμβούλιο ούτε στο περιφερειακό συμβούλιο ούτε στις βασικές επιτροπές που διοικούν τους δήμους και τις περιφέρειες» και διερωτώμενος «πώς θα λύσουν οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες τα θέματα, όπως αυτά που αφορούν τα σκουπίδια, όταν δεν έχουν πλειοψηφία να παίρνουν αποφάσεις».

Τζαβάρας: Επαναφέρουμε την κανονικότητα στους Δήμους

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας απέρριψε την ένσταση αντισυνταγματικότητας για τις διατάξεις που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιτείνοντας ότι «επαναφέρουν στην κανονικότητα τη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών που η κυβέρνηση του ΣΥΡΖΑ οδήγησε σε διάλυση».

«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την εύρυθμη λειτουργία των οργάνων της. Είναι απόλυτα σύμφωνες με το Σύνταγμα οι νέες διατάξεις γιατί αυτή η θεμελιώδης αντινομία που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, παραλύει κάθε λειτουργία στο χώρο της διοίκησης. Το υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να αποκαταστήσει την ομαλή και βιώσιμη λειτουργία τους και να εξασφαλίσει ευρύτερες πλειοψηφίες στα όργανα των δήμων. Καθιερώνεται ένα αντιπροσωπευτικό σύστημα για τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να εκπληρώσει την αποστολή της. Ομαλοποιούμε αυτή την κατάσταση με μια ισχυρή αυτοδιοικητική αρχή που προέρχεται από τις εκλογές», κατέληξε ο κ. Τζαβάρας

ΥΦΥΠΕΞ: Αντισυνταγματικές ήταν οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση απορρίπτοντας με τη σειρά του την ένσταση αντισυνταγματικότητας.

«Δεν κάνουμε απολύτως τίποτα άλλο από το να δώσουμε τα εργαλεία σε αυτόν που εξέλεξε ο λαός για να ασκήσει την πολιτική του και να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία των δήμων. Αντισυνταγματικές ήταν οι ρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργώντας και Γ’ βαθμό Αυτοδιοίκησης», τόνισε ο κ. Λιβάνιος.

Κεραμέως: Σήμερα η συνταγματική επιταγή [για το πανεπιστημιακό άσυλο] δεν κατοχυρώνεται λόγω έκνομων ενεργειών εντός των χώρων των πανεπιστημίων

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απέρριψε κατηγορηματικά την ένσταση αντισυνταγματικότητας για το πανεπιστημιακό άσυλο, εστιάζοντας κυρίως σε δύο σημεία:

Πρώτον, όπως είπε, «γιατί το ίδιο το Σύνταγμα προστατεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία αλλά […] σήμερα αυτή η συνταγματική επιταγή δεν κατοχυρώνεται λόγω έκνομων ενεργειών εντός των χώρων των πανεπιστημίων».

Δεύτερον, «το ακαδημαϊκό άσυλο είναι πλέγμα θεσμικών εγγυήσεων που δεν κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα ρητά συν ότι τα κρατικά όργανα οφείλουν και έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν τα συνταγματικά δικαιώματα του κράτους δικαίου».

Σχόλια από τα κόμματα της ελάσονος αντιπολίτευσης

«Αδειανό πουκάμισο» χαρακτήρισε η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «δεν έχουν καμία νομική ισχύ». ‘Ασκησε κριτική, επίσης, για το ότι το νομοσχέδιο «δεν έχει αρχή, μέση και τέλος», «αποτελείται από πληθώρα άρθρων που διακατέχουν σχεδόν όλα τα υπουργεία και για το ότι πολλά άρθρα του σχεδίου νόμου «δεν τέθηκαν ποτέ στην πλατφόρμα της διαβούλευσης». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα για να αποπροσανατολίσει στην κοινωνία», «βάζοντας επικοινωνιακά στην άκρη τα καυτά ζητήματα, όπως είναι οι αλλαγές στον “Κλεισθένη” και το άσυλο».

Για «πολυνομοσχέδιο-σκούπα» έκανε λόγο ο Γιάννης Δελής εκ μέρους του ΚΚΕ και, αναφερόμενος στον χαρακτήρα του επείγοντος, με τον οποίο εισήχθη στη Βουλή το νομοσχέδιο, σχολίασε ότι «τείνει να μονιμοποιηθεί αυτή η νομοθετική διαδικασία». Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δε συνεπάγεται βελτίωση της κυβερνησιμότητας, αλλά «θωράκιση της αντιλαϊκής πολιτικής». «Πρόκειται για προσαρμογή στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως ήταν και ο Καποδίστριας και ο Κλεισθένης», είπε.

Αναφορικά με το άσυλο, επεσήμανε ότι «αναβαθμίζεται η επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων». «Σε ΑΕΙ-ανώνυμες εταιρείες δε χωράει το άσυλο, που προστατεύει το δικαίωμα των φοιτητών να οργανώνουν τον αγώνα τους. (σ.σ. Με την προτεινόμενη διάταξη) θα αναγνωρίζεται μόνο το άσυλο για τις μπίζνες των καπιταλιστικών ιδεών», ανέφερε και πρόσθεσε ότι και με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα θέματα ανομίας, «εάν υπήρχε βούληση».

Εκ μέρους της «Ελληνικής Λύσης», ο εισηγητής, Κωνσταντίνος Μπούμπας σημείωσε ότι με τις αλλαγές που έρχονται στους ΟΤΑ «η αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε ετεροδιοίκηση» και δίνεται «μεγάλη ισχύς στον δήμαρχο, με τον κίνδυνο να μετατραπεί σε αυταρχικό δήμαρχο-Κρέοντα», «με το δημοτικό συμβούλιο να μην έχει λόγο και ισχύ για κάποιες σημαντικές αποφάσεις».

Τέλος, η Σοφία Σακοράφα, εκ μέρους του ΜΕΡΑ25, έκανε λόγο για νομοθετική «επέλαση» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έντεχνα, επί τέσσερα χρόνια και προεκλογικά, προετοίμασε την κοινή γνώμη για την επέλαση αυτή, ώστε χωρίς αναστολή να φέρει όσα έκρυβαν πίσω από όμορφες λέξεις». Σχολιάζοντας, μάλιστα, τις προωθούμενες αλλαγές στον Κλεισθένη, ανέφερε: «Η ΝΔ λέει: Αδιαφορώ, απονομιμοποιώ τα αποτελέσματα εκλογών με άρθρα νόμου». Για το άσυλο, σημείωσε ότι ο δημόσιος χώρος, με τον οποίο εξομοιώνεται ο χώρος των ΑΕΙ «υπόκειται σε πάμπολους περιορισμούς» και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η εφαρμογή της αντιδραστικής ιδεοληψίας για την κατάργηση του ασύλου».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί