“Τίποτα”: Ένα λικέρ για όσους δίνουν αυτή την απάντηση στο “Τι θα πιείτε;”

Η ιστορία ξεκινάει από το 1949 όταν ο Νικόλαος Μπίρης παρήγαγε το πρώτο λικέρ της Τρίπολης με την ονομασία «Τίποτα». Το Υπουργείο Εμπορίου κατοχύρωσε το άχρωμο ηδύποτο, το 1950 με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, με αριθμό 16836.

Η ιδέα γεννημένη στα δύσκολα χρόνια της μετεμφυλιακής περιόδου, δεν υστερεί σε δημιουργικότητα από τα σύγχρονα προϊόντα, ενώ η συνταγή του παραμένει μυστική μέχρι και σήμερα. Αναγνωρισμένο και διεθνώς, η ζήτηση του ποτού εκτοξεύθηκε στα ύψη στις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Ωστόσο σήμερα λόγω οικονομικών προβλημάτων η αγορά του λικέρ «Τίποτα» έχει μειωθεί σημαντικά, όπως αναφέρει ο γιος και διάδοχος του δημιουργού, Γιώργος Μπίρης.

Το όνομα

Η ονομασία του προϊόντος προήλθε  από παρόρμηση και χιουμοριστική διάθεση του Νικόλαου Μπίρη, o οποίος διατηρούσε τότε ποτοποιία επί της οδού Γεωργίου Α στην Τρίπολη.  Οι γυναίκες της εποχής που συνόδευαν τους άντρες, θέλοντας να δείξουν καλή διαγωγή και ανατροφή, όταν τις ρωτούσαν τι θα πιούν, συνήθως απαντούσαν με μία λέξη: «τίποτα». Όμως η ποτοποιία του Νικόλαου Μπίρη δεν μπορούσε να ζήσει με το… τίποτα. Κι έτσι γεννήθηκε το ηδύποτο «Τίποτα». Ο Νικόλας Μπίρης έλεγε ότι «η επιτυχία γίνεται με το τίποτα, αρκεί να μην πάρεις τη ζωή πολύ στα σοβαρά και να τολμήσεις να κάνεις πράξη τις ιδέες σου».

Το λικέρ παράγεται μέχρι σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα στην Τρίπολη και προσπαθεί να διατηρήσει την αίγλη του σε μια εποχή όπου η διαφορετικότητα μπορεί να είναι το «όπλο» για την επιβίωση ενός προϊόντος.

Το «Τίποτα» κατάφερε να αποκτήσει οπαδούς και να τους διατηρεί μέχρι σήμερα. Ως ένδειξη αναγνώρισης, ο Γιώργος Μπίρης, μετά το θάνατο του πατέρα του άλλαξε την συσκευασία του ηδύποτου και προσέθεσε τη φωτογραφία του.

Εις υγείαν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί