Δήλωση Σ.Βαρδάκη με αφορμή την επέτειο μνήμης ηρώων της στοάς Μακάσι

Με αφορμή την τελετή μνήμης στην στοά Μακάσι, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η στοά Μακάσι, μια στρατιωτική στοά του ενετικού τοίχους μετατράπηκε σε χώρο συγκέντρωσης και προσωρινού εγκλεισμού αμάχων και ομήρων αγωνιστών την περίοδο 1941-1944. Στοιβαγμένοι πίσω από τα κάγκελα της εισόδου εκατοντάδες αφανείς ήρωες αλλά και γενναίοι αγωνιστές από ολόκληρο το νησί άφησαν το στίγμα της παρουσίας τους πριν οδηγηθούν σε μαρτυρικό θάνατο.

Ανάμεσα σε αυτούς οι 300 όμηροι από το «μεγάλο μπλόκο» της 15ης Ιουνίου 1943 που αφήνοντας τη Στοά Μακάσι μεταφέρονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, όπου οι περισσότεροι βρήκαν μαρτυρικό θάνατο. Ένα χρόνο αργότερα από τις 30 Απριλίου μέχρι τις αρχές Μαΐου, μέσα στα άλλα αντίποινα για την απαγωγή του Κράιπε, οι Γερμανοί συλλαμβάνουν άλλους 400 ελληνορθόδοξους και ελληνοεβραίους πατριώτες από όλη την Κρήτη. Οι κρατούμενοι κατά τη μεταφορά τους με το πλοίο «Δαναίς» για τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως πνίγηκαν όλοι, εκτός από το πλήρωμα και τους Γερμανούς συνοδούς, την 8η προς 9η Ιουνίου 1944.

Σήμερα τιμούμε τους νεκρούς αλλά και όσους μαρτύρησαν στο όνομα της ελευθερίας τα χρόνια της ναζιστικής κατοχής, με την υπόσχεση να διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη των αγώνων τους και το αδούλωτο πνεύμα του λαού μας.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί