Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέπτυξαν τεστ που κάνει πρόγνωση 6 χρόνων για τον καρκίνο του πνεύμονα!- Δείτε τη μελέτη

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με Νορβηγούς επιστήμονες, δημιούργησαν ένα τεστ, το οποίο μάλιστα υπάρχει σε διαδικτυακή μορφή, μέσω του οποίου μπορεί να γίνει πρόγνωση αν ένας άνθρωπος μπορεί να πάθει καρκίνο του πνεύμονα μέσα στα επόμενα 6 χρόνια!
Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα σύντομο ερωτηματολόγιο που έχει αποδειχθεί ότι είναι περίπου το 90% ακριβές!

Η ομάδα από Έλληνες και Νορβηγούς ερευνητές έχει προσθέσει- στα ήδη γνωστά στοιχεία που ερευνώνται- δύο νέους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να οδηγήσουν στον καρκίνο του πνεύμονα.

Περιλαμβάνουν: τον βήχα κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων του έτους και τη μακροχρόνια διαμονή σε καπνιστά δωμάτια.

Το τεστ ζητά απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με το ιστορικό καπνίσματος και δίνει μια βαθμολογία.

 The quiz asks a series of questions about your smoking history and gives you a score

Δείτε το τεστ εδώ

Οι ερευνητές συμφώνησαν στους επτά παράγοντες κινδύνου μετά την αξιολόγηση μιας μελέτης διάρκειας 16 ετών, με δεδομένα που πήραν από περίπου 65.000 ενήλικες ηλικίας 20 έως 100 ετών.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τους ίδιους παράγοντες για να δοκιμάσουν και να προβλέψουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σε 45.000 διαφορετικούς ανθρώπους.

Τα ευρήματα αυτής της πολύχρονης μελέτης έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό EBioMedicine.

Η επιστημονική δημοσίευση, με την ομάδα των ερευνητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και των Νορβηγών συναδέλφων τους

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα επιτρέψουν στους γιατρούς να περιορίσουν τις ανιχνεύσεις μέσω αξονικής τομογραφίας. που θεωρούν ότι κινδυνεύουν από καρκίνο του πνεύμονα. Ο Δρ Røe, Νορβηγός ογκολόγος, μέλος της επιστημονικής ομάδας προειδοποίησε ότι οι σαρώσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν μικρές δόσεις ακτινοβολίας, είναι δαπανηρές και μπορεί να είναι επιβλαβείς.

Είπε: “Η μέθοδος μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που εκτίθενται σε ακτινοβολία από περιττές αξονικές ανιχνεύσεις και να μεγιστοποιήσει την ταυτοποίηση των ατόμων με πραγματικό κίνδυνο¨, σημειώνει.

“Είναι επίσης το πρώτο μοντέλο που μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον καρκίνο του πνεύμονα στους καπνιστές, στους νεότερους ανθρώπους και στους ανθρώπους που εγκατέλειψαν το κάπνισμα πολλά χρόνια πριν”.

Οι ερευνητές εργάζονται τώρα σε εναλλακτικές μεθόδους πρόληψης του καρκίνου του πνεύμονα, συμπεριλαμβανομένης μιας απλής δοκιμής αίματος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με το εργαλείο
Αυτό θα μπορούσε να δώσει ακόμα πιο σαφή αποτελέσματα και να μειώσει περαιτέρω τον αριθμό των ατόμων που χρειάζονται ανίχνευση μέσω αξονικής.

Κάθε χρόνο, 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα παγκοσμίως.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 6% αυτών δεν κάπνισαν ποτέ, ενώ το 21% ήταν κάτω των 55 ετών.

Δείτε ολόκληρη τη δημοσίευση ΕΔΩ

Candiadoc με πληροφορίες από EBioMedicine και citizen.co.za

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί