Κατρούγκαλος: Η μπάλα είναι ξεκάθαρα στο γήπεδο των Σκοπίων – Η διαπραγμάτευση προχωρά σε καλό επίπεδο

«Εμείς θέλουμε να τελειώνουμε τις εκκρεμότητες και τα προβλήματα που χρονίζουν δεκαετίες, και με την Αλβανία και με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ώστε να σταθεροποιήσουμε την περιοχή», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι μια εθνικά επωφελής λύση, αλλά αμοιβαία επωφελής και για την άλλη πλευρά.

Η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια φαίνεται ότι προχωρά σε καλό επίπεδο και δημιουργούνται πιθανότητες επίλυσης της διαφοράς, όπως εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος. Τα δύο βασικά ζητήματα που έχουν απομείνει είναι το θέμα της ονομασίας να είναι έναντι όλων η ίδια, και η αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να έχει χαρακτηριστικά μονιμότητας η συμφωνία.

Όπως σχολίασε ο ίδιος, η μπάλα είναι ξεκάθαρα στο γήπεδο της άλλης πλευράς, καθώς «η άλλη πλευρά έχει πολύ σημαντικότερα συμφέροντα να εξαρτώνται από την έκβαση της υπόθεσης αυτής, την διεθνή και ευρωπαϊκή της προοπτική και την σταθερότητα του κράτους της». Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν πιθανότητες επίλυσης του ζητήματος μέχρι την σύνοδο του ΝΑΤΟ, απάντησε πως «ίσως να μην επαρκεί ο χρόνος για άμεση λύση».

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στα ζητήματα με την Τουρκία, τονίζοντας την ανάγκη «να μην επιτρέπουμε να κλιμακώνεται η ένταση που θα μπορούσε να φτάσει, χωρίς καμία πλευρά να το επιδιώκει, σε θερμό επεισόδιο», ενώ χαρακτήρισε τις εκλογές της γειτονικής χώρας ορόσημο, μετά από τις οποίες θα μπορέσει να αξιολογηθεί συνολικά η κατάσταση.

Ο αναπληρωτής υπουργός σχολίασε και το περιστατικό ανάμεσα στον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. «Προφανώς δεν τηλεφώνησε μέσα στα μεσάνυχτα ούτε για να πει καλησπέρα, ούτε για να ανταλλάξει νομικά επιχειρήματα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Προφανώς θεωρούσε ότι θα μπορούσε με έναν τρόπο που δεν είναι θεσμικός να κερδίσει κάτι για την υπόθεσή του», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, αποσαφηνίζοντας ότι η κυβέρνηση λειτουργεί θεσμικά, διαβεβαιώνοντας ότι «ένας από τους λόγους που εκλεγήκαμε ήταν για να αντιμετωπίσουμε την διαπλοκή, και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω».

stokokkino.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί