Εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια στο γήπεδο της Τούμπας

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα διέταξε η αθλητική εισαγγελέας Ευαγγελία Λιάσου για όσα συνέβησαν στο γήπεδο της Τούμπας κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού ντέρμπι μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ και είχαν ως αποτέλεσμα την απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, για επ’αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή κι ενώ το ντέρμπι της 25ης αγωνιστικής μεταξύ ΠΑΟΚ- ΑΕΚ στην Τούμπα βρισκόταν ήδη στο 90’, το γκολ του Φερνάντο Βαρέλα στάθηκε αφορμή να εκτροχιαστεί η κατάσταση. Ο διαιτητής κ. Κομίνης αρχικά κατακύρωσε το γκολ, στην συνέχεια το ακύρωσε ως οφσάιντ με την υπόδειξη του βοηθού, κ. Ποντίκη με αποτέλεσμα να προκληθεί γενικευμένη σύρραξη, κατά την οποία ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο, φέροντας πάνω του όπλο.

Τρία ερωτήματα για την εισαγγελία

Η εισαγγελέας η οποία παρέλαβε σήμερα τη δικογραφία που σχηματίστηκε από τις αστυνομικές αρχές για την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη και των «συνοδών» του στον αγωνιστικό χώρο θα αναζητήσει ποινικές ευθύνες λαμβάνοντας καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους αλλά και εξετάζοντας όλο το υλικό (φωτογραφικό – βίντεο, φύλλο αγώνα) για όσα διαδραματίστηκαν στο γήπεδο της Τούμπας και οδήγησαν στη διακοπή του αγώνα.

Επίσης στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας αναμένεται να αναζητηθούν ευθύνες και από τις αστυνομικές αρχές καθώς όπως αναφέρει η αθλητική εισαγγελέας, η οποία ήταν παρούσα στο γήπεδο της Τούμπας, είχε ζητήσει πριν την έναρξη του ματς να εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία σε περίπτωση επεισοδίων ενώ όπως σημειώνει το ίδιο ζήτησε και μετά τις 22:30 το βράδυ αφού είχε δει όσα είχαν προηγηθεί στον αγωνιστικό χώρο.

Τέλος από την εισαγγελέα θα διενεργηθεί έρευνα και για την άδεια οπλοφορίας που είχε εξασφαλίσει ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης, καθώς σύμφωνα με την εισαγγελία τον Αύγουστο του 2017, είχε υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση για την αίτηση άδειας που είχε κάνει ο πρόεδρος του «Δικεφάλου».

Το χρονικό της διακοπής του πρωταθλήματος

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα επισόδια της Τούμπας.

Εξερχόμενος τηςσυνάντησης, ο κ. Βασιλειάδης ανακοίνωσε την επ’αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος και διευκρίνισε ότι αυτό δεν θα ξεκινήσει ξανά, αν δεν υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο κανόνων, σεβαστό από όλους. «Δεν κάνουμε πίσω», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υφυπουργός Αθλητισμού, αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο Grexit για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Αυτή η ιστορία θα τελειώσει και όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους». Αυτό σημείωσε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους συνεργάτες του, κατά τη διάρκεια της πρωινής σύσκεψης, στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Βασιλειάδης ενημέρωσε για την απόφαση απόφαση της διακοπής του πρωταθλήματος της Super League και του Κυπέλλου Ελλάδας τη FIFA, κοινοποιώντας τις επίμαχες φωτογραφίες από το ντέρμπι στην Ομοσπονδία και επισημαίνοντας ότι η απόφαση ελήφθη προκειμένου «να διασφαλιστεί η ασφάλεια των φιλάθλων, των ποδοσφαιριστών και όλων όσων βρίσκονται στον χώρο του ποδοσφαίρου».

Την ίδια στιγμή, η UEFA θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύσκεψη την Τετάρτη, η οποία θα ασχοληθεί και με τα γεγονότα στην Τούμπα κι αναμένεται να υπάρξει επείγουσα συνάντηση για να ζητηθεί από τις ομοσπονδίες της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ελλάδας, αναφορά για το τι συνέβη στα αντίστοιχα πρωταθλήματα. Η UEFA θα απαιτήσει από αυτές τις ομοσπονδίες να εφαρμόσουν υποδειγματικές κυρώσεις με απειλή ακόμα και τον διεθνή αποκλεισμό.

Σειρά επαφών με τους αρμόδιους φορείς

Ύστερα από την απόφαση για διακοπή του πρωταθλήματος της Super League και του Κυπέλλου Ελλάδος, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με τους αρμόδιους φορείς.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο, ο κ. Βασιλειάδης συναντήθηκε σήμερα με τους Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Super League Γιώργο Στράτο και Βασίλη Γκαγκάτση αντίστοιχα, ενώ έχει σταλεί πρόσκληση για συνάντηση και σε μέλη της διοργανώτριας αρχής.

Συγκεκριμένα για αύριο Τετάρτη (14-3-18) και ώρα 5:00 μ.μ. έχουν κληθεί στο γραφείο του Υφυπουργού οι ΠΑΕ: Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος Αθηνών, Ξάνθη, Παναιτωλικός, Πανιώνιος, Π.Α.Σ. Γιάννινα, ενώ την ίδια ώρα (5:00 μ.μ.) την Πέμπτη (15-3-18) οι ΠΑΕ: Απόλλων Σμύρνης, ΠΑΣ Λαμίας, Αθλητική Ένωση Λάρισας και Λεβαδειακός.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνάντηση και με εκπροσώπους των Διεθνών Συνομοσπονδιών.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο του… Grexit

«Ας γίνει Grexit στο ποδόσφαιρο, δεν μας απασχολεί» δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Αν δεν πάρουμε δεσμεύσεις, αν δεν σταματήσουν οι δηλώσεις, αν δεν συμφωνήσουμε το νέο κανονιστικό πλαίσιο, το νέο ποινολόγιο, θα φτάσουμε μέχρι τέλους. Εμείς δεν πρόκειται να ρισκάρουμε τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια, γιατί αυτοί είναι κοκόρια. Η ΕΠΟ, η Λίγκα και οι τακτικοί δικαστές να κάνουν άμεσα αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου, το οποίο δεν είναι επαρκές. Ας γίνει και Grexit στο ποδόσφαιρο, δεν μας απασχολεί. Αν δεν κάνουν μορατόριουμ οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ και αν δεν δεχτούν να εισαχθούν στο ποινολόγιο οι ποινές για τις εμπρηστικές τους δηλώσεις, εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Δεν πιεζόμαστε καθόλου. Εμάς δεν μας κρατάει κανένας. Δεν μπορούν να βγαίνουν οι άνθρωποι που ήταν της εξυγίανσης και να κάνουν αυτά τα πράγματα και να σφάζονται. Έχουν όλοι τους ευθύνη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλειάδης.

Σε ερώτηση για τις συνέπειες στον Ιβάν Σαββίδη, ο κ. Βασιλειάδης απάντησε ότι με βάση το κανονιστικό πλαίσιο που θα ήθελε η κυβέρνηση «μόνο και μόνο αυτό το περιστατικό της εισόδου στον αγωνιστικό χώρο συνεπάγεται βαρύ χρηματικό πρόστιμο για τον κ. Σαββίδη».

Μιλώντας αργότερα στον ΑΝΤ1, επενέλαβε ότι «το πρωτάθλημα θα διακοπεί όσες φορές χρειαστεί μέχρι να μπουν κανόνες».

Τις εξελίξεις σχολίασαν εκ μέρους της κυβέρνησης και οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Κώστας Δουζίνας και Νίκςο Φίλης..

«Να σταματήσουν τα ντροπιαστικά καουμποϊλίκια», ζήτησε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. «Τα φαινόμενα σήψης, ανομίας, αλλά και η απουσία κάθε έννοιας σεβασμού της νομιμότητας και των κανόνων, μας εκθέτουν και μας αδικούν ως χώρα», τόνισε ο κ. Παπαδημούλης.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο «έχει γίνει βιτρίνα μέσω της οποίας εκπληρώνονται άλλες δεσμεύσεις … πρέπει αυτό να το σταματήσουμε και θα το σταματήσουμε», ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης. «Βρίσκεται αυτή τη στιγμή και η FIFA σε επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, έχει αφεθεί ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός μεγάλου Grexit από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ίσως είναι μία λύση. Σας θυμίζω ότι και στο παρελθόν στο εξωτερικό, όταν τα πράγματα έφτασαν στο “μη περαιτέρω”, πήραν πολύ δύσκολες αποφάσεις», σημείωσε.

«Έπρεπε και πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει μία κατάσταση, στην οποία οι χούλιγκανς της γραβάτας έχουν επιβάλει στο ποδόσφαιρο -και γενικότερα και στην πολιτική και στα media- μία σειρά από απόψεις, από εκφράσεις, από τρόπο λειτουργίας, ο οποίος προφανώς δεν αποτελεί κόσμημα για την ελληνική πολιτική ζωή», σχολίασε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Δουζίνας.

«Επειδή, υπήρξαν και στο παρελθόν αντίστοιχα περιστατικά βίας, τραμπουκισμών και διασυρμού των θεσμών στον χώρο του ποδοσφαίρου, δεν μπορεί η αντιμετώπιση να θυμίζει “μια από τα ίδια”» τόνισε ο Νίκος Φίλης, και πρότεινε να καθιερωθεί ασυμβίβαστο ιδιοκτησίας ΜΜΕ και αθλητικών ομάδων.

«Συγγνώμη» ζήτησε ο Σαββίδης

Σε δήλωση μεταμέλειας προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης, για τον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ. Αναλυτικά η τοποθέτηση του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όλους τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, όλους τους Έλληνες φιλάθλους, την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα. Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό που έγινε. Σαφώς δεν είχα δικαίωμα να βγω στον  αγωνιστικό χώρο κατ? αυτόν τον τρόπο.

Η συναισθηματική αντίδραση μου έχει προκληθεί από την γενικευμένη αρνητική κατάσταση, που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο τον τελευταίο καιρό και από το σύνολο των απαράδεκτων, μη αθλητικών γεγονότων,  που έλαβαν χώρα προς το τέλος του αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: τις ενέργειες του διαιτητή και του επόπτη (γκολ ? οφσάιντ ? γκολ), την διακοπή του αγώνα, τις διαμαρτυρίες και την είσοδο μέσα στον αγωνιστικό χώρο δεκάδων ανθρώπων και των δυο ομάδων.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έκρυθμη κατάσταση στο γήπεδο και ο μοναδικός στόχος μου ήταν να προστατεύσω δεκάδες χιλιάδες φιλάθλων του ΠΑΟΚ από προβοκάτσιες ? συμπλοκές ? ανθρώπινα θύματα.

Πιστέψετε με, δεν είχα κανένα σκοπό να διαπληκτιστώ με την αντίπαλη ομάδα ή με τους διαιτητές. Και σαφώς δεν απείλησα κανέναν.

Δυστυχώς, τόσο εγώ και η οικογένεια μου, όσο και οι συνάδελφοι μου, βρεθήκαμε όμηροι του τελείως αρρώστου ποδοσφαιρικού κατεστημένου.

Αγωνίζομαι και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι, παρά τις αδιάκοπες επιθέσεις που δέχομαι σε όλα τα επίπεδα, για ένα δίκαιο ποδόσφαιρο με έντιμη διαιτησία σε όλους τους αγώνες και για να κερδίζονται τα πρωταθλήματα στα γήπεδα και όχι στα δικαστήρια.

Για ακόμα μια φορά ζητάω συγγνώμη.

Ο Πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Ιβάν Σαββίδης»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί