Πρωτοβουλία Πολιτών Αυτοδιοίκησης Χανίων: Να περάσει στο ΓΠΣ ο ελεύθερος χώρος του στρατοπέδου Μαρκοπούλου

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η Πρωτοβουλία Πολιτών Αυτοδιοίκησης Χανίων, σχετικά με το στρατόπεδο Μαρκοπούλου.

Αναλυτικά, τα όσα αναφέρθηκαν:

Στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 16.02.2018, αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε την πρόταση που αποδίδει το στρατόπεδο Μαρκοπούλου ως δημοτικό χώρο, με ετήσιο ενοίκιο 5% της αντικειμενικής του αξίας και για τα επόμενα 99 χρόνια, δηλαδή για πάντα. Το αίτημα της χανιώτικης κοινωνίας μπορεί να μην ικανοποιήθηκε ολοκληρωτικά, όμως έγινε ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό δεν πρέπει να το μηδενίζουμε. Αλλά ούτε και να θριαμβολογούμε εφησυχασμένοι ότι η διεκδίκηση ολοκληρώθηκε.

Μια μοναδική δυνατότητα:

54 συγκεντρωμένα στρέμματα

Ως Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο άνθρωπος, εκτιμούμε ότι μετά από χρόνια επιτέλους πάρθηκε η πολιτική απόφαση που μας δίνει μία μοναδική δυνατότητα: να αξιοποιηθούν 54 συγκεντρωμένα στρέμματα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να θολώνει από τις φωνές εκείνων που είχαν το τιμόνι του Δήμου Χανίων για δεκαετίες και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ποιος θα καρπωθεί την πολιτική υπεραξία της θετικής εξέλιξης. Διότι με αυτή την προσέγγιση θολώνει ένας ακόμα άμεσος σημαντικός στόχος: η προτεραιότητα να διεκδικήσουμε ενωμένοι, ανεξάρτητα από επιφυλάξεις και ενστάσεις για το ενοίκιο, την ολοκλήρωση του αιτήματος της χανιώτικης κοινωνίας, που μπορεί να κινδυνέψει.

Επείγει η υποβολή ένστασης στο ΓΠΣ

Ο χαρακτηρισμός χρήσης της έκτασης του στρατοπέδου, δηλαδή η γενική και καθολική χρήση που θα έχει το στρατόπεδο, καθορίζεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο [ΓΠΣ] και έχει δύο παραμέτρους που καθιστούν άμεσο και επιτακτικό το συντονισμό και τη συστράτευση όλων εκείνων που οραματίζονται το στρατόπεδο Μαρκοπούλου να γίνει ένας ζωντανός χώρος πρασίνου με κοινωφελείς δραστηριότητες, που, πέρα από τις θέσεις εργασίας, θα καταστήσει την περιοχή μια όαση αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού και παιδείας: Πρώτον, το ΓΠΣ θα καθορίσει τη χρήση της έκτασης για τα επόμενα 30 χρόνια και δεύτερον, η διαβούλευση για το ΓΠΣ κλείνει στις 30 Μαρτίου 2018. Ας μην ξεχνάμε ότι ο δήμαρχος επιχείρησε να αφήσει ανοιχτό παράθυρο για την πολεοδόμηση του 20% του στρατοπέδου, θέση ολισθηρή που απομονώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Φλεβάρη 2018.

Διερευνώντας, λοιπόν, τα δεδομένα θεωρούμε ότι πολεοδομικά η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να είναι:Ελεύθερος χώρος – Αστικό πράσινο που επιγραμματικά με βάση το Προεδρικό Διάταγμα του 1987 (ΦΕΚ 166΄Δ ) σημαίνει τις εξής κατηγορίες χρήσεων: 1) Αναψυκτήρια, 2) Αθλητικές εγκαταστάσεις, 3) Πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις και 4) Χώροι συνάθροισης κοινού. Θεωρούμε, επίσης, ότι τα ελάχιστα υπάρχοντα κτίσματα που -τυχόν- αξίζει να επιδιορθωθούν, πρέπει να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για χρήσεις συμβατές με το αστικό πράσινο. Κάθε σκέψη που φιλοδοξεί να μεταφέρει υπηρεσίες του Δήμου στο χώρο του στρατοπέδου προϋποθέτει τεμαχισμό του οικοπέδου, συνεπώς θα δημιουργήσει μια πολεοδομική βαβέλ που θα ανοίξει το δρόμο στον τωρινό ή σε μελλοντικούς δημάρχους να τσιμεντοποιήσουν σταδιακά το χώρο. Η παραπάνω πρόταση στο πλαίσιο του ΓΠΣ κατοχυρώνει τη συγκεκριμένη χρήση του χώρου και δεσμεύει και τις επόμενες δημοτικές αρχές, μέχρι τη μετά από δεκαετίες αναθεώρηση του ΓΠΣ.

Παράλληλα, θεωρούμε ότι χρειάζεται να είμαστε τουλάχιστον επιφυλακτικοί για τη δημιουργία σχολείου εντός του στρατοπέδου. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις προβληματικές διακηρύξεις του δημάρχου για την ίδρυση 8 σχολικών μονάδων, ενώ θα βλέπαμε θετικά τη δημιουργία σχολείου εντός του στρατοπέδου, επειδή αυτή η θέση προϋποθέτει την κατοχύρωση χρήσης μη συμβατής με το αστικό πράσινο, μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου σε άλλες χρήσεις. Άλλωστε, σε μικρή απόσταση από το στρατόπεδο προβλέπονται στο ΓΠΣ δύο οικόπεδα για εκπαιδευτική χρήση.

Ερευνητικό σχέδιο στην Αρχιτεκτονική Σχολή

 

Ήδη στον τοπικό Τύπο έχουν δημοσιευτεί ενδιαφέρουσες σκέψεις και προτάσεις από άτομα και φορείς. Αλλά πιστεύουμε ότι αυτό το οποίο μπορεί να συνοψίσει τις επιτρεπόμενες συμβατές με το αστικό πράσινο λειτουργίες, με βάση τη συζήτηση που θα γίνει με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι ένα ερευνητικό σχέδιο – προμελέτη της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο θα θέσει τους άξονες που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά ενός πιθανού μελλοντικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, το οποίο θα καθορίσει τη σχετική μελέτη.

***

Συμπερασματικά και με το βλέμμα στα παραπάνω, καλούμε:

* Άμεσα κάθε δημότη να υπογράψει τα κείμενα συλλογής υπογραφών που αφορούν την υποβολή ένστασης για την υπάρχουσα πρόταση των μελετητών για πολεοδόμηση του 20% του στρατοπέδου, ώστε η ένσταση να γίνει αποδεκτή, να μετατραπεί σε πρόταση αλλά και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα προβλέπει χρήση ολόκληρου του στρατοπέδου ως ελεύθερου χώρου – αστικό πράσινο, και να ενσωματωθεί στο ΓΠΣ.

* Τον δήμαρχο να δεσμευτεί ότι στη συμφωνία παραχώρησης που θα υπογράψει με το υπουργείο Άμυνας δεν θα υπάρχουν όροι που θα αναφέρονται σε συγκεκριμένες χρήσεις του στρατοπέδου, διότι τότε θα είμαστε υποχρεωμένοι από το νόμο να ενσωματωθούν στο ΓΠΣ, πέρα από τη θέληση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ακόμη, θεωρούμε απαραίτητο να προσδιορίζεται με σαφές και άμεσο χρονοδιάγραμμα, αφενός πότε θα ολοκληρωθεί η απόφαση που αφορά τον αποχαρακτηρισμό του στρατοπέδου από ενεργό, αφετέρου, η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης του σε άλλο χώρο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί