Αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα non – binary άτομο

Το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, σε αυτή την πρώτη ιστορική απόφαση, αναγνώρισε την ιδιότητα του Jason – Αντiγόνη ως «non – binary» δηλαδή, ως μη δυϊκού ως προς το φύλο ατόμου

Όπως αναλυτικά αναφέρει ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος:

Μια νέα σελίδα για τα δικαιώματα του αυτοπροσδιορισμού ανοίγει η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου με την οποία διατάσσεται η ληξίαρχος του Δήμου Αμαρουσίου να προβεί στην διόρθωση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του αιτούντος, ώστε το όνομα πλέον να είναι “Ιάσων – Αντιγόνη”!

Το δικαστήριο σε αυτή την πρώτη ιστορική απόφαση αναγνώρισε την ιδιότητα του Jason – Αντιγόνη ως “NON BINARY” δηλαδή, ως μη δυικού ως προς το φύλο ατόμου. Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει για το Jason – Αντιγόνη:

“απο την εφηβεία του αισθανόταν έλξη για άτομα και των δύο φύλων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι επιθυμούσε να βιώσει μια τέτοια σχέση ως αμφιφυλόφιλος άνδρας, αλλά ως άρρεν και θήλυ ταυτόχρονα, δηλαδή ως ένα άτομο μη εντασσόμενο στην μία πλευρά του διπόλου των φύλων (“NON BINARY” ή μη δυικό ως προς το φύλο άτομο). Έτσι, με σταθερή και συγκεκριμένη επιλογή του, ήδη από το έτος 2013, ζήτησε από το φιλικό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του να χρησιμοποιείται μαζί με το όνομα “Ιάσων” και το όνομα “Αντιγόνη”, ταυτόχρονα ως “Ιάσων – Αντιγόνη” και κυρίως στην Αγγλική γλώσσα ως “Jason – Antigone”. Τούτο αποτελεί απαραίτητο και μόνιμο, πλέον, χαρακτηριστικό στοιχείο της προσωπικότητας του αιτούντος με το οποίο αποκλειστικά τον γνωρίζουν και ονοματίζουν στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον, ενώ παράλληλα, διευκολύνει τις κοινωνικές του σχέσεις και συμπορεύεται με την ψυχοσύνθεσή του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητά τους, εξασφαλίζοντας επίσης ασφάλεια στις συναλλαγές του τόσο με το κράτος όσο και με ιδιώτες. Ως εκ τούτου πρέπει να γίνει δεκτό ως ουσιαστικά βάσιμο το αίτημα διόρθωσης της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του αιτούντος ως προς το κύριο όνομα αυτού και να αναγραφεί αντί του ονόματος “Ιάσων” το όνομα “Ιάσων – Αντιγόνη”, σε συμφωνία και με το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος με το οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα του καθενός για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του και εφόσον η απόρριψη του σχετικού αιτήματος θα δημιουργούσε ανεπιθύμητες συνέπειες για τον αιτούντα ως προς την προσωπική και κοινωνική του κατάσταση και εικόνα.”

To Δικαστήριο απέρριψε όμως το αίτημα για διαγραφή του φύλου του αιτούντος από το ληξιαρχείο, λόγος για τον οποίο η απόφαση θα προσβληθεί με έφεση.

Το Jason-Antigone Dane δήλωσε σχετικά:

“Η νομική αναγνώριση για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενός τρανς μη δυικού ως προς το φύλο ατόμου είναι αναμφίβολα μεγάλη στιγμή τόσο γενικά για το πώς αντιλαμβανόμαστε τα φύλα στην Ελλάδα, όσο και για εμένα προσωπικά ως άφυλο άτομο. Είμαι πλέον και για την Πολιτεία το Jason – Αντιγόνη. Προχωράμε όμως σε έφεση για στο σκέλος του αιτήματος που δεν ικανοποιήθηκε, την διαγραφή του φύλου.”

Η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνα Γαλανού, σχολιάσε την απόφαση σημειώνοντας ότι ανοίγει μία πραγματικά σπουδαία σελίδα για την επέκταση δικαιωμάτων στους μη-δυαδικούς ανθρώπους:

left.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί