Η Κρήτη στο επίκεντρο των νέων μεγάλων έργων της χώρας- Οι παρεμβάσεις που αλλάζουν την εικόνα

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες μεγάλων έργων σε όλη την Ελλάδα, η Κρήτη μπαίνει στο επίκεντρο των νέων υποδομών που πρόκειται να ξεκινήσουν τα επόμενα χρόνια και που θα μας απασχολήσουν την επόμενη δεκαετία.

Η νέα γενιά έργων έχει μεγάλο ενδιαφέρον όπως αποκάλυψε το ypodomes.com καθώς η Κρήτη έχει σημαντική παρουσία εκεί. Ήδη το πρώτο μεγάλο έργο που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης είναι το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Το έργο που θα κινητοποιήσει επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 600εκατ.ευρώ είναι σε προχωρημένη διαγωνιστική διαδικασία. Κατά την περίοδο κατασκευής αναμένεται η δημιουργία 1.000 άμεσων θέσεων εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής, 500 μόνιμων θέσεων εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας και εκατοντάδων ακόμη όταν θα αναπτυχθούν οι νέες εμπορικές υποδομές και οι χρήσεις.

Το νέο αεροδρόμιο, που θα αντικαταστήσει το σημερινό εν λειτουργία αεροδρόμιο Ηρακλείου στην περιοχή της Αλικαρνασσού, θα περιλαμβάνει έναν διάδρομο προσαπογειώσεων μήκους 3.200 μέτρων με πλήρη δυνατότητα επέκτασης στα 3.800 μέτρα εφόσον απαιτηθεί στο μέλλον, έναν τροχόδρομο παράλληλο με τον διάδρομο πλάτους 23 μέτρων και υπερσύγχρονες προδιαγραφές.

Με βάση την προσφορά του προσωρινού αναδόχου, ο νέος αερολιμένας θα περιλαμβάνει και βιοκλιματικό Κεντρικό Κτίριο αεροσταθμού επιφάνειας 71.818 τ.μ. Προβλέπονται 27 θέσεις στάθμευσης στην πίστα και 19 αίθουσες αναμονής επιβατών. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το 2018 και να ολοκληρωθούν το 2023.

Το δεύτερο μεγάλο έργο που προετοιμάζεται είναι ο Μεγάλος Αυτοκινητόδρομος της Κρήτης, ο ΒΟΑΚ (Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης). Το όνειρο των Κρητικών για την λειτουργία ενός σύγχρονου κλειστού ασφαλούς άξονα οδεύει προς υλοποίηση και το πρώτο τμήμα από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο έχει πάρει το πράσινο φως από το Υπουργείο Υποδομών.

Το έργο θα γίνει μάλλον με την μέθοδο της παραχώρησης ενώ εξετάζεται το μοντέλο των διοδίων με εκείνο της βινιέτας μάλλον να προκρίνεται.

Το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,5 δισ.ευρώ με τις απαλλοτριώσεις να είναι το Νο1 πρόβλημα καθώς θεωρούνται σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com και ιδιαίτερα ακριβές στην περίπτωση του αυτοκινητόδρομου. Πρόκειται σαφώς για ένα έργο με πολλές και διαφορετικές αναπτυξιακές δυνατότητες για όλο το νησί που σε συνδυασμό με το Αεροδρόμιο Καστελίου θα βοηθήσουν το νησί να περάσει σε ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Το τρίτο μεγάλο έργο είναι η ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με το Ηπειρωτικό Σύστημα που στην πρώτη φάση αφορά καλώδιο μεταξύ Πελοποννήσου και Χανίων. Το κόστος εκτιμάται σε 300εκατ.ευρώ όμως το ετήσιο κέρδος από την μείωση χρήσης των πετρελαίκών μονάδων υπολογίζεται σε 150εκατ.ευρώ. Ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται τ 2018.

Τα τρία αυτά έργα έχουν και υποστηρικτές. Ο πρώτος υποστηρικτής είναι το προσφάτως αναβαθμισμένο Αεροδρόμιο Χανίων, που αναμένεται να αυξήσει την επισκεψιμότητά του σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Ο δεύτερος υποστηρικτής είναι η λειτουργία του Φράγματος Αποσελέμη που βρίσκεται υπό κατασκευή εδώ και χρόνια. Το έργο αναμένεται να λύσει το υδροδοτικό πρόβλημα Ηρακλείου και Λασιθίου και να συμβάλει στην βελτίωση της άρδευσης στην μεγάλη αγροτική παραγωγή της Κρήτης.

Τέλος, έχουμε ως σημαντικούς αναπτυξιακούς άξονες την βελτίωση της λειτουργίας των 2 μεγάλων λιμανιών της Κρήτης, δηλαδή του Ηρακλείου και της Σούδας που εδώ και χρόνια στηρίζουν την οικονομία του νησιού. Με τις βελτιωμένες υποδομές σε δρόμους και αεροδρόμια θα μπορέσουν πιο αποτελεσματικά να αποτελέσουν μοχλούς ανάπτυξης για όλη την Κρήτη.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί