Στο «Ταφικό Μνημείο Ηρώων Πεσόντων Μυλοποταμιτών» τιμήθηκαν οι αθάνατοι ήρωες Μυλοποταμίτες που έπεσαν στο Λατζιμά

Με  τις δέουσες τιμές και πλήθος κόσμου, εορτάστηκε και φέτος στον Λατζιμά, η 78η επέτειος από τη Μάχη της Κρήτης. Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαΐου διοργάνωσε η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ρεθύμνης, την Τοπική Κοινότητα Πρίνου, τον Πολιτιστικό  Σύλλογο και την Ενορία Πρίνου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, από τον Πρωτοπρεσβύτερο πάτερ Νικόλαο, ο οποίος εκπροσώπησε το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ. κ. Ευγένιο. Τιμές απέδωσαν η Μουσική και το Άγημα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών από τον Στρατηγό ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας  κ. Βασίλη Αποστολάκη και τον υπάλληλο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης  Μανώλη Μαρκαντωνάκη.   Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών, κ. Μανώλης Κυρίμης, καλωσόρισε τους καλεσμένους. Στη συνέχεια, έγινε η κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε σιγή 1΄ και η Μουσική Μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας ανέκρουσε τον Εθνικό Ύμνο. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση από το Δήμο Ρεθύμνου, με τη συνεργασία της Τοπικής Κοινότητας, του Πολιτιστικού Συλλόγου, καθώς και της Ενορίας Πρίνου.

Τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν ο κ. Σταύρος Παλτατσίδης, υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ των άλλων: Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Αμυντικός Ακόλουθος Άμυνας Νοτίου Ευρώπης, Πλοίαρχος, Timothy Byles, εκπρόσωπος της Κυβέρνησης της Αυστραλίας, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κα Μαρία Λιονή, ο Αντιπεριφεριάρχης σε θέματα Παιδείας κ. Γιάννης Παρασύρης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτριος Κόκκινος, ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Εμμανουήλ Καλλέργης, ο Αντιδήμαρχος Αμαρίου κ. Βασίλης  Χνάρης,

Ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Ρεθύμνης, Αντισυνταγματάρχης κ. Γιώργος Βιδιαδάκης, o Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Υποστράτηγος, κ. Κωνσταντίνος Λαγουδάκης,  εκπρόσωπος του Επιτελείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνης, Ταξίαρχος, κ. Αντώνιος Ρουτζάκης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνης, Πύραρχος, κ. Παναγιώτης Καράμπελας,  o Υποπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος Ρεθύμνης κ. Κυριάκος Παττακός,  εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Ρεθύμνης, ο πολιτευτής κ. Ηλίας Τσικόγιας εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Μιχάλης Σαρρής εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνης και Περιφερειακός Συντονιστής, ο κ. Αντώνιος Τζιρίτας Ταξίαρχος εν αποστρατεία, εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Παράρτημα Ρεθύμνου, ο κ. Γεώργιος Κατσανέβας, έφεδρος υπολοχαγός πεζικού, και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνης και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ρεθύμνου, ο  κ. Εμμανουήλ Ραπτάκης Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η κα Ασπασία Μπροτζάκη, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πρίνου,  ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Περάματος  κ. Μανώλης Παπαγιαννάκης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγιάς κ. Μανώλης Παπαδογιάννης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λιβαδίων κ. Γιώργος Βάμβουκας, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας  Αρχαίας Ελεύθερνας, ο κ. Κων/νος Παρασύρης, ο κ. Ανδρέας Αρναούτης, εκπρόσωπος του αδελφού χωριού Αγίου Μάμα Λεμεσού Κύπρου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρίνου κ. Νικόλαος Τουρνάκης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θεοδώρα  κα Ελευθερία Βατσινά, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ορθέ  κ. Νίκος Λαγκουβάρδος, ο Αντιπρόεδρος Μυλοποταμιτών Ηρακλείου  κ. Μανώλης Ρουμπάκης, ο πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Ελεύθερνας κ. Μιχάλης Αποστολάκης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Αχλαδιανών  κ. Νικόλαος Νησανάκης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Επισκοπιανών κ. Γρηγόριος Διαλεκτός, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουρτζανών κ. Αλέκος Ξενάκης, η εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρυονερίου, Ταμίας, κα Ειρήνη Βερτούδου ο κ. Κώστας Μονιάκης, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκορδιλιανών-Καλλεργιανών και πλήθος κόσμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μνήμη των Ηρώων Πεσόντων Μυλοποταμιτών,  στέφανα κατέθεσαν, εκτός από τους εκπροσώπους των Αρχών και των Φορέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση και  συγγενείς των θυμάτων. Αυτοί ήταν: ο Γιώργος Παντελάκης για τον παππού του Γεώργιο Παντελάκη, ο Κώστας Σιγανός, για τον παππού του Ιωάννη Σιγανό, ο Κώστας Μονιάκης για τον πατέρα του Ανδρέα Μονιάκη, ο Δράκος Κλάδος για τον παππού του Δράκο Κλάδο (Κατραμπούζος), ο Μανώλης Λυρώνης για τον προπάππου του Νίκο Λυρώνη, και ο Σκουλάς Βασίλης του Εμμανουήλ για τον Σκουλά Γεώργιο του Βασιλείου.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΙΤΩΝ  

  • Πανοσιολογιότατε, εκπρόσωπε του Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιου
  • Αιδεσιμότατοι
  • Κύριε Υπουργέ Υγείας, Εκπρόσωπε της Κυβέρνησης,
  • Κύριε Πλοίαρχε, Αμυντικέ Ακόλουθε Άμυνας Νοτίου Ευρώπης, Εκπρόσωπε της Κυβέρνησης της Αυστραλίας
  • Κυρία Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης
  • Κύρις Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης σε θέματα Παδείας
  • Κύριοι Δήμαρχοι Ρεθύμνης, Μυλοποτάμου και Ανωγείων
  • Κύριε Αντιδήμαρχε Εκπρόσωπε Δήμου Αμαρίου
  • Κύριοι Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι
  • Κύριε Ανώτερε Διοικητή Φρουράς Ρεθύμνης
  • Κύριε Γενικέ Διευθυντή της Γενικής Αστυνομικής Περιφέρειας Κρήτης, εκπρόσωπε του Επιτελείου της Ελληνικής Αστυνομίας
  • Κύριοι Διευθυντές Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνης και Σχολής Αστυφυλάκων
  • Κύριε εκπρόσωπε του Λιμενάρχη Ρεθύμνης
  • Κύριε Διοικητά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνης
  • Κύριοι Εκπρόσωποι Οργανισμών, Πολιτιστικών Συλλόγων και άλλων φορέων
  • Κυρίες και Κύριοι

Η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και ειδικότερα με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, το Δήμο Ρεθύμνης, την Τοπική Κοινότητα Πρίνου, τον Πολιτιστικό  Σύλλογο Πρίνου και την Ενορία Πρίνου, τιμούμε και φέτος τη μνήμη των Ηρωικά Πεσόντων Μυλοποταμιτών που έχασαν τη ζωή τους το Μάη του 1941 για τα ιδανικά της πατρίδας , της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Η Γερμανική επίθεση κατά της Κρήτης άρχισε την Τρίτη το πρωί της 20ης Μαΐου 1941 (06.30) σε τέσσερα σημεία, στο Μάλεμε, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Την περίοδο αυτή στην Κρήτη δεν υπήρχε Ελληνικός Στρατός  αφού είχε αποκλειστεί στην Αλβανία

Την άμυνα της Κρήτης είχαν αναλάβει λίγες δυνάμεις της Αγγλίας, της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας,

Στην περιοχή του Λατζιμά  από τον Πρίνο μέχρι το Πάνορμο δεν υπήρχε κανένα ένστολο τμήμα, εκτός από το Τμήμα Χωροφυλακής Πανόρμου.

Μετά από σφοδρότατο βομβαρδισμό και πυροβολισμό από αεροσκάφη της Λουφτβάφφε, άρχισε η κατά κύματα ρίψη των αλεξιπτωτιστών και η προσγείωση ανεμοπλάνων από την δυτική Κρήτη.

Στην περιοχή του Ρεθύμνου η ρίψη αλεξιπτωτιστών και στρατιωτικού υλικού άρχισε τις απογευματινές ώρες με 161 μεταφορικά αεροσκάφη. Η επιχείρηση επεκτάθηκε και στην πεδινή περιοχή του Λατζιμά . Τότε, οι Μυλοποταμίτες που είδαν την απόβαση των αλεξιπτωτιστών από τα αεροπλάνα, ξέθαψαν τα όπλα  που είχαν κρύψει επί Μεταξά και ήρθαν στην περιοχή αυτή για να αντιμετωπίσουν έναν εισβολέα που διέθετε τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό της εποχής εκείνης… Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι δεν είχαν όπλα, πήραν μαζί τους ότι έβρισκαν μπροστά τους (μαγκούρες, δρεπάνια, θρινάκια κλπ). Πολλοί ήταν εκείνοι που εφοδιάσθηκαν με τα όπλα των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, αφού κατάφεραν να τους αφοπλίσουν την ώρα της πτώσης τους στο έδαφος.

Η μάχη του Λατζιμά κράτησε μέχρι την 28η Μαΐου. Η συμμετοχή των κατοίκων στην εξουδετέρωση του εχθρού, ήταν καθολική. 43 συνεπαρχιώτες μας, έχασαν τη ζωή τους την περίοδο αυτή, ηρωικά μαχόμενοι κατά του μεγάλου κατακτητή, και μαζί με αυτούς έπεσαν και 9 Αξιωματικοί και Δόκιμοι χωροφύλακες.

Η επίθεση των Γερμανών στην Κρήτη , που κράτησε έως την 1η Ιουνίου, ήταν η μεγαλύτερη ιστορικά αεροπορική έφοδος (αεραπόβαση) των Γερμανών, με συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής)  . Με την επιχείρηση αυτή οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το νησί από τις Aγγλοελληνικές συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο αυτή η επιτυχία κόστισε τόσο πολύ ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά την διάρκεια του πόλεμου.

Η μάχη της Κρήτης υπήρξε καθοριστική για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γιατί χάρη στην ηρωική αντίσταση των Ελλήνων, των Βρετανών και των ένοπλων και άοπλων Κρητικών, προκάλεσε καθυστέρηση έξι βδομάδων στην υλοποίηση του σχεδίου «Μπαρμπαρόσα» που αφορούσε στην εισβολή και κατάληψη της Σοβιετικής  Ένωσης, από τον Γ’ Ράιχ.

Η Κρήτη-σύμφωνα με τον Διοικητή του 11ου Γερμανικού Αεροπορικού Σώματος Αντιπτέραρχο Στούντεντ- «υπήρξε ο τάφος των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών».

Εμείς όλοι ήρθαμε σήμερα σε αυτό τον χώρο, που για εμάς είναι τόπος ιερός, είναι τόπος θυσίας των προγόνων μας, για να τιμήσουμε και να μνημονεύσουμε τους νεκρούς που έπεσαν σε αυτό το πεδίο της Μάχης δίδοντας  τη ζωή τους για την ελευθερία της Πατρίδας μας!

Στο παράδειγμα τους, οφείλουμε και μεις σήμερα από όποια θέση κι αν υπηρετούμε τη χώρα, να λειτουργούμε πάντοτε με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης. Αφενός για να αποτρέπουμε απειλές αλλά κυρίως για να δημιουργούμε νέες ευκαιρίες για το μέλλον και προοπτική για τον τόπο μας.

Το 1991 η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών υπό την Προεδρία του Μιχάλη Κόκκινου,  έστησε στο χώρο αυτό το Ταφικό Μνημείο Ηρώων Πεσόντων Μυλοποταμιτών. Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου έγιναν στις 24 Μαΐου 1991, ενώ τον τρόπο χρηματοδότησης ανέγερσης του Μνημείου βρήκε ο τότε Υπουργός Τουρισμού και Κρήτης αείμνηστος Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Το 1993 επί Προεδρίας Σπύρου Φακιδάρη, ο οποίος λόγω σοβαρού οικογενειακού προβλήματος δεν κατάφερε να είναι σήμερα μαζί μας, συγκεντρώθηκαν όλα τα ονόματα των πεσόντων με υπογραφές από τους τότε Κοινοτάρχες και γράφτηκαν σε αυτό το Μνημείο για να τιμούμε τη μνήμη τους και να τα βλέπουν οι επόμενες γενιές και να μαθαίνουν ότι την ελευθερία της Πατρίδας μας δεν μας τη χάρισε κανείς, αλλά κατακτήθηκε με αγώνες, με θυσίες και μάχες, όπως η Μάχη της Κρήτης, όπως η Μάχη του Λατζιμά.

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών, ευχαριστούμε όλους εσάς που τιμήσατε με την παρουσία σας τη σημερινή εκδήλωση. Ευχαριστούμε την Ελληνική Αστυνομία για την παρουσία του Αγήματος και της μουσικής που από το 1991, έρχονται από την Αθήνα κάθε χρόνο.

Ευχαριστούμε, επίσης, για τη συνεργασία την Αντιπεριφεριάρχη Ρεθύμνης κα Μαρία Λιονή, το Δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γιώργο Μαρινάκη για το κέρασμα στο τέλος της εκδήλωσης και το Πρωτοπρεσβύτερο Ευάγγελο Δερμιτζάκη για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης στον Ιερό αυτό  Χώρο, όπως άλλωστε φροντίζει κάθε χρόνο.

Τέλος, σας καλούμε στο 34ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Μυλοποταμιτών, που θα γίνει το Σάββατο 17 Αυγούστου 2019 στο χωριό Μαργαρίτες. Σας ευχαριστώ


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί