Ζωντανά η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Σ ε εξέλιξη η συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης στην Ολομέλεια, αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής, 10 Μαΐου, με ονομαστική ψηφοφορία

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης 8/5 άρχισε η συζήτηση επί της προτάσεως του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η συζήτηση, που αποτελεί την τελευταία πιθανότατα μάχη των αρχηγών στη Βουλή πριν από τις ευρωεκλογές, θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής και θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε τον προγραμματισμό των συνεδριάσεων, οι οποίες από αύριο Πέμπτη θα αρχίζουν το πρωί. Η συζήτηση γίνεται σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 141 του Κανονισμού της Βουλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, με παρέμβαση του στην ολομέλεια, επισήμανε ότι σήμερα εισάγεται η πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ενώ είχε προηγηθεί πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη η οποία κατατέθηκε και αναγνώστηκε από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Νίκος Δένδιας είπε ότι ο μηχανισμός που επελέγη είναι αντισυνταγματικός και εγείρει μείζον ζήτημα με δεδομένο μάλιστα ότι η πρόταση δυσπιστίας για να εγκριθεί απαιτεί διαφορετική πλειοψηφία από την πρόταση εμπιστοσύνης. «Δεν προβλέπεται αυτό το οποίο συνέβη. Η πρόταση δυσπιστίας είναι όργανο κοινοβουλευτικού της αντιπολίτευσης, κατά το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Προβλέπει διαφορετική πλειοψηφία από αυτή που προβλέπει ο Κανονισμός για την πρόταση εμπιστοσύνης. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Έχει υποβληθεί γραπτή πρόταση δυσπιστίας η οποία οφείλει να προταχθεί», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «το κάνει αυτό διότι η πρόταση δυσπιστίας απαιτεί, για να γίνει δεκτή, 151 ψήφους, και αυτό θα έδινε σε ένα μεγάλο αριθμό βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας οι οποίοι αντιμετωπίζουν- και το εδήλωσαν ήδη- με πλήρη απαξία τη συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, να διαφοροποιηθούν, χωρίς αυτό να έχει κοινοβουλευτική συνέπεια την πτώση της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις».

«Ο μηχανισμός που επελέγη λοιπόν είναι αντικαταστατικός, είναι αντίθετος με τον Κανονισμό της Βουλής, είναι αντίθετος με το Σύνταγμα και εγείρει ζήτημα. Παρακαλώ να αλλάξετε την απόφαση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Το αίτημα του απέρριψε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αφού επισήμανε προηγουμένως ότι σε δύο συνεδριάσεις αυτό το θέμα δεν ηγέρθη, δηλαδή ούτε όταν ο πρωθυπουργός απάντησε από το βήμα της Βουλής ότι θα ζητήσει την μετατροπή της πρότασης δυσπιστίας σε πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ούτε και στη συνεδρίαση κατά την οποία ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι πάμε σε πρόταση εμπιστοσύνης.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η συζήτηση, με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού και ακολούθησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αλ. Τσίπρας: Επιστρέφουμε όσα εκλάπησαν από το υστέρημα του λαού όλα τα προηγούμενα χρόνια

«Ζητάω σήμερα εκ νέου την εμπιστοσύνη της Βουλής πάνω στο σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, που παρουσιάσαμε χθες το απόγευμα στον ελληνικό λαό. Ζητάω σήμερα την εμπιστοσύνη της Βουλής και στις 26 Μάη στις ευρωπαϊκές εκλογές,την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού πάνω σε ένα σχέδιο ανάτασης, ανάκαμψης και ενίσχυσης των πολλών, που αφορά το σήμερα, το αύριο και την ερχόμενη τετραετία», είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οπως τόνισε, ζητάει την ψήφο εμπιστοσύνης με στόχο:

Τη διατήρηση και ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας.

Την επιτάχυνση της πορείας επιστροφής της χώρας αλλά και των πολλών στη κανονικότητα μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια.

«Είμαι σήμερα εδώ για να αντιπαρατεθώ με το πολιτικό σχέδιο του κου Μητσοτάκη»

«Δεν ήρθα σήμερα εδώ με βασικό μου στόχο να αντιδικήσω με τον κρυπτόμενο κ. Μητσοτάκη και με το στρατηγικό του αδιέξοδο», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν ήρθα σήμερα εδώ για να αντιπαρατεθώ μαζί του στα ασήμαντα, στους αντιπερισπασμούς και στα επικοινωνιακά κόλπα. Ούτε να τον συναγωνιστώ στον κιτρινισμό και τη μαύρη προπαγάνδα. Αυτά μπορεί να κάνει ο άνθρωπος και αυτά κάνει», συνέχισε.

«Εγώ είμαι σήμερα εδώ για να αντιπαρατεθώ όχι με τη προπαγάνδα του κου Μητσοτάκη αλλά με το πολιτικό σχέδιο του κου Μητσοτάκη», επισήμανε και πρόσθεσε: «Αυτό το σχέδιο που επιμελώς προσπαθεί να κρύψει πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και πομφόλυγες. Είναι το ίδιο ακριβώς σχέδιο που έριξε τη χώρα στα βράχια το 2010. Το ίδιο ακριβώς σχέδιο που οδήγησε στην κοινωνική λεηλασία και τη χρεοκοπία το 2010-2014. Που είχε ως αποτέλεσμα την πρωτοφανή οικονομική αιμορραγία, την κοινωνική διάλυση, την απόγνωση εκατομμυρίων ανθρώπων, την ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού».

Το σχέδιο που επιθυμεί να εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης είναι «το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα αν η χώρα θα προχωρήσει μπροστά με το σχέδιο που ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ή θα γυρίσει ξανά σε πολιτικές ΔΝΤ, σε ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, σε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, σε ένα διαλυμένο κοινωνικό κράτος, εν ονόματι μιας δήθεν ανάπτυξης, που δεν θα είναι παρά ο πλουτισμός των λίγων, εις βάρος των πολλών. Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για ένα σχέδιο στήριξης, ελάφρυνσης και ανάκαμψης για τους πολλούς, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το σχέδιο του είναι να προχωρήσει η Ελλάδα σε ένα δρόμο κοινωνικής δικαιοσύνης, δίκαιης ανάπτυξης, και μιας στρατηγικής που θα προτάσσει τα συμφέροντα των πολλών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί