Σωτήριο το εμβόλιο για γυναίκα που νοσηλεύτηκε με Η1Ν1 στη ΜΕΘ νοσοκομείου της Κρήτης

Σε αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα κινείται η εξέλιξη της γρίπης στο νομό Λασιθίου και σε μια περίοδο, που η έξαρση κρουσμάτων απασχολεί την δημοσιότητα.

Να σημειωθεί ότι στο νομό Λασιθίου υπήρξε μέχρι τώρα ένα κρούσμα του ιού Η1Ν1 και αντιμετωπίστηκε επιτυχώς, επειδή βοήθησε το γεγονός πως η γυναίκα που νοσηλεύθηκε στη ΜΕΘ είχε κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Δείτε: Κρήτη: Στην εντατική γυναίκα με γρίπη Η1Ν1

«Υπάρχουν εμβόλια για το προσωπικό, τους έχουμε ενημερώσει και κινούμαστε γενικά σε μια ελεγχόμενη κατάσταση», εξηγεί η Διοικήτρια του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. Η κ. Μαρία Σπινθούρη σημειώνει πως η  τήρηση  βασικών  κανόνων  υγιεινής  είναι  ένας  αρκετά  αποτελεσματικός  τρόπος  για  να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, από την γρίπη.

 

Οδηγίες

Σύμφωνα με τις οδηγίες, που έχει δώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ θα πρέπει να αποφεύγεται η στενή επαφή με άλλα άτομα που είναι άρρωστα. Να κρατούν απόσταση από τους άλλους όσοι είναι άρρωστοι για να τους προφυλάσσουν και να μην αρρωστήσουν.

«Μείνετε στο σπίτι σας, όταν είστε άρρωστοι. Όταν είστε άρρωστοι αποφύγετε, εφ’ όσον βέβαια αυτό είναι δυνατόν, να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε συναθροίσεις οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε να μην αρρωστήσουν και άλλοι άνθρωποι.

Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε αυτούς που είναι γύρω σας και μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να αρρωστήσουν και αυτοί.

Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά την διασπορά των ιών. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας.

Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας. Οι ιοί της γρίπης συχνά μεταδίδονται όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του», αναφέρει ο σχετικός οδηγός του ΚΕΕΛΠΝΟ.

 

Μύθοι και αλήθειες

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιώσεις, έτσι και η γρίπη συνήθως «θα κάνει τον κύκλο της». Χρειάζεται ξεκούραση, πολλά υγρά, αποφυγή του καπνίσματος, λήψη αντιπυρετικών για την αντιμετώπιση του πυρετού και παυσίπονων για την αντιμετώπιση του πόνου των μυών.

Τα αντιβιοτικά  δεν  έχουν  καμία  θέση  στην  θεραπεία  της  γρίπης,  διότι  τα  αντιβιοτικά  δεν καταπολεμούν τους ιούς. Κι αυτό είναι ένα στοιχείο με μεγάλη σημασία, διότι πρόκειται για ένα λάθος που συνεχώς γίνεται από τους περισσότερους.

Του Μιχάλη Ατσαλάκη, anatolh.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί