Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων για το αποτέλεσμα των εκλογών

Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (Δ.Α.Σ.) Ξενοδοχοϋπαλλήλων χαιρετίζει τους συναδέλφους που προσήλθαν στις κάλπες για τις αρχαιρεσίες του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου.

Ιδιαίτερα χαιρετίζει τους ξενοδοχοϋπάλληλους που έδωσαν τη μάχη και συστρατεύτηκαν στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας, και τους συναδέλφους που στήριξαν με την ψήφο τους τις ταξικές δυνάμεις, ξεπερνώντας το φόβο, τις απειλές και το σφιχτό κλοιό της εργοδοσίας, οι οποίοι συνέβαλαν στη διατήρηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ με 2 έδρες στο Δ.Σ, 8 έδρες στο Εργατικό Κέντρο (1 επιπλέον από τις προηγούμενες εκλογές) και 4 έδρες στην Ομοσπονδία Επισιτισμού – Τουρισμού.

 

Κάθε ψήφος στη Δ.Α.Σ. για να φτάσει στην κάλπη πέρασε μέσα από συμπληγάδες:

  • Την τρομοκρατία και τους μηχανισμούς των ξενοδόχων, που επιστράτευσαν διευθυντές, προϊσταμένους και κάθε λογής ανθρώπους της εργοδοσίας.
  • Το μηχανισμό της απερχόμενης πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Σωματείου (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ), που σε απόλυτη σύμπλευση με την εργοδοσία εκβίασε την ψήφο των συναδέλφων.

Όσους συναδέλφους δεν μπορούσαν να χειραγωγήσουν μέσω των μηχανισμών εργοδοσίας – διεύθυνσης, τους πέρναγαν από «κόσκινο», μέσα από το την ελεγχόμενη εφορευτική επιτροπή και τη γραμματεία. Δεκάδες συνάδελφοι δε βρέθηκαν στο μητρώο μελών και δεν τους επιτράπηκε να ψηφίσουν, ακόμα και αποδεδειγμένα συνάδελφοι – μέλη του σωματείου που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές! Είναι τέτοια η αγωνία τους να νοθεύσουν τους συσχετισμούς με κάθε τρόπο, που εμφάνισαν εν μέσω εκλογών διαφορετικά ψηφοδέλτια, μόνο για το ξενοδοχείο Out of the Blue (!), ενώ χαρακτηριστικό της διαδικασίας που «έμπαζε» από παντού ήταν ότι οι συνάδελφοι ψήφιζαν χωρίς επίδειξη βιβλιαρίου, ενώ δεν υπέγραφαν καν στην κατάσταση ψηφισάντων!

 

Οι όποιες παρατυπίες στη διαδικασία των εκλογών είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην ένταση της προπαγάνδας και του ψέματος από τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό το διάστημα πριν τις εκλογές.

Την ίδια στιγμή που οι συνθήκες εργασίας στα ξενοδοχεία χειροτερεύουν, η εκμετάλλευση εντείνεται, η εντατικοποίηση – τα κομμένα ρεπό, οι υπερωρίες, η απληρωσιά, οι λιποθυμίες είναι στην καθημερινότητα των συναδέλφων, σε ένα κλάδο που οι εργοδότες μετράνε συνεχώς κέρδη και ρεκόρ, η κυβέρνηση συνεχίζει να κοροϊδεύει ξεδιάντροπα τους συναδέλφους και να καλλιεργεί αυταπάτες με το «τυράκι» της υποχρεωτικότητας και της επέκτασης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Είναι οι ίδιοι εργοδότες και η ίδια κυβέρνηση που και πριν τις εκλογές του σωματείου και όλα τα προηγούμενα χρόνια δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στους δικούς τους συνδικαλιστές, μεταξύ αυτών και στην παράταξη ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ, που ως «εκπρόσωποι τύπου» της κυβέρνησης και των ξενοδόχων, συνεχίζουν την κοροϊδία απέναντι στους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Οι συνάδελφοι έχουν πείρα, ξέρουν πολύ καλά ότι οι κυβερνήσεις που τόσα χρόνια πέρασαν την κατάργηση των συμβάσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το πετσόκομμα των μισθών, την κατάργηση του εφάπαξ, τη συρρίκνωση του επιδόματος ανεργίας, που ψήφισαν πάνω από 700 μνημονιακούς νόμους, αλλά και οι συνδικαλιστές που έβαλαν πλάτη στηρίζοντας με κάθε τρόπο τις κυβερνήσεις και τα συμφέροντα των εργοδοτών, δεν πρόκειται να λύσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στους χώρους δουλειάς, δεν πρόκειται να μας χαρίσουν τίποτα.

 

Καμία ανοχή, καμία αναμονή. Αυτό που χρειάζεται είναι να οργανωθεί μαζικός, αποφασιστικός, οργανωμένος αγώνας, με στόχο να πάρουμε πίσω αυτά που μας κλέβουν τόσα χρόνια, για την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών.

Οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ. στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού στο Ηράκλειο, οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές της Δ.Α.Σ. στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου το επόμενο διάστημα θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την οργάνωση αυτού του αγώνα σε κάθε ξενοδοχείο, σε κάθε χώρο δουλειάς, ώστε να βάλουμε εμπόδια στην εφαρμογή των μέτρων που μας γονατίζουν, για τη διεκδίκηση εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για την υπογραφή Συμβάσεων με καλύτερους όρους που να καλύπτουν τις ανάγκες μας, για τη διεκδίκηση της επαναφοράς του εφάπαξ, την καταβολή των δεδουλευμένων στα ξενοδοχεία, την επαναφορά του επιδόματος ανεργίας των εποχικών.

 

Καλούμε άμεσα σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για να προχωρήσει σε συγκρότηση και να αποφασίσει τη συμμετοχή στην ΑΠΕΡΓΙΑ της Πέμπτης 8 Νοέμβρη μαζί με τα δεκάδες Σωματεία, Εργατικά Κέντρα  και Ομοσπονδίες που έχουν ήδη πάρει αποφάσεις.

 

Τώρα να εντείνουμε τον αγώνα ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ, για το σύνολο των εργαζομένων χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους! Δε τους χαρίζουμε το 5ήμερο-8ωρο-40ωρο, τα ρεπό μας, το δικαίωμά μας στις διακοπές!

 

  • Διεκδικούμε επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν από την κρίση. Διεκδικούμε επαναφορά των Βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων.
  • Επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς 600 ευρώ το μήνα μέχρι να επαναπροσληφθούν.
  • Διεκδικούμε την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Πλήρης επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κανείς εργαζόμενος κατω από 751 ευρώ.
  • 6ωρο- 5ημερο-30ωρο για όλους τους πρακτικάριους με αποδοχές 8ωρου. Τέρμα στο χαρτζιλίκι των 300 ευρώ. Οι σπουδαστές να μαθαίνουν στον χώρο δουλειάς και όχι να καλύπτουν θέσεις τσάμπα εργασίας. Ασφάλιση για όλη την διάρκεια της πρακτικής άσκησης.

 

 

Ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε να υπογραφεί νέα κλαδική συλλογική σύμβαση που να καλύπτει τις απώλειες που είχαμε τα χρόνια της κρίσης σε εισόδημα και δικαιώματα, με κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού παλιών και νέων εργαζομένων:

 

  • 970 ευρώ για υπάλληλους υποδοχής, μάγειρους Α’
  • 950 ευρώ για σερβιτόρους, μπάρμαν, μαγείρους B’, τηλεφωνητές
  • 930 ευρώ για καμαριέρες, βοηθούς σερβιτόρου, βαλέδες, μπουφετζήδες, γκρουμ, μαγείρους Γ΄
  • 900 ευρώ για καθαρίστριες, πλύντριες, λαντζέρηδες

 

    • Διασφάλιση όλων των επιδομάτων, των δώρων, των αδειών, των αποζημιώσεων απόλυσης, της επαναπρόσληψης των εποχικών συναδέλφων και όλων των όρων των προηγούμενων συλλογικών ρυθμίσεων.
    • Καθορισμό ελάχιστης σύνθεσης προσωπικού στα ξενοδοχεία από 5 (πέντε) έως και 2 (δύο) αστέρια: 1 εργαζόμενος ανά 2 κλίνες στα 5στερα, ανά 3 κλίνες στα 4στερα, ανά 4 κλίνες στα 3στερα και ανά 5 κλίνες στα 2στερα.

 

  • Καθορισμό καθηκόντων για να πάψει η πολυαπασχόληση και η εντατικοποίηση της εργασίας.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί