Ηράκλειο: Η δολοφονία του κοινοτάρχη, τον Απρίλιο του ’86, που συγκλόνισε και παραμένει στο σκοτάδι- Η καταγγελία για παρεμβάσεις στην ΕΛΑΣ

Ήταν Μεγάλη Δευτέρα, 28 Απριλίου 1986.

Ο κοινοτάρχης των Πηγαϊακίων, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ της εποχής, Γιάννης Κουτσάκης επιστρέφει με την οικογένειά του από το Ηράκλειο.

Έξω από το χωριό Πόμπια, σε μια από τις πολλές στροφές του δρόμου, κάποιοι άγνωστοι έχουν ρίξει πέτρες στο δρόμο, εμποδίζοντας το αυτοκίνητο να περάσει.

Ο Κουτσάκης ανυποψίαστος σταματάει το αυτοκίνητο για να βγάλει τις πέτρες.

Εκεί δέχεται τον πρώτο πυροβολισμό.

Προσπαθεί να βγει για να πάρει το όπλο που έχει στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του αλλά ο δολοφόνος πλησιάζει τον Κουτσάκη πυροβολώντας τον συνέχεια.

Στα τρία μέτρα τον έχει αποτελειώσει.

Η δολοφονία έγινε μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του…

Ο δράστης δε βρέθηκε ποτέ!

Είναι πάντως άξια αναφοράς μια καταγγελία του Ανθυπαστυνόμου της Ασφαλείας Ηρακλείου Χαριτάκη, ο οποίος με επιστολή του σε τοπικές εφημερίδες στις 30 Ιουλίου 1986, διαμαρτύρεται στον Πρωθυπουργό για “τις πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της Αστυνομίας που της δυσκολεύει την εξιχνίαση διαφόρων υποθέσεων”.

Μεταξύ άλλων λέει: “Πρόσφατο παράδειγμα η ανθρωποκτονία εκ προθέσεως του Προέδρου των Πηγαδακίων, η εξιχνίαση του οποίου είναι ζήτημα ωρών. Η περιοχή βοά, λύστε τα χέρια της Αστυνομίας και κλείστε τα στόματα που παραπλανούν σκόπιμα δια του Τύπου και δια των ψιθύρων την κοινή γνώμη” (Μεσόγειος, 30 Ιουλίου 1986).

Η δολοφονία του Κοινοτάρχη των Πηγαϊδακίων Γιάννη Κουτσάκη ήταν μια πολιτική δολοφονία εκ προμελέτης, που ποτέ δεν εξιχνυάστηκε.

Μια δολοφονία που συγκλόνισε την Κρήτη…
Μια δολοφονία που συγκλόνισε την Ελλάδα…
Μια τρομοκρατική ενέργεια που ακόμα συγκλονίζει, που ακόμα συζητιέται στην περιοχή!
Μια δολοφονία ενός αγωνιστή κοινοτάρχη που παραμένει ακόμα ανεξιχνίαστη!
Μια αποτρόπαια πράξη που παραμένει ατιμώρητη…

Με πληροφορίες από τα ρεπορτάζ της εποχής 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί