Στη βουλή οι καταστροφές από πλημμύρες στην κοινότητα Πηγαϊδακίων

Σήμερα, Πέμπτη 14/2/19, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης και Σ. Τάσσος κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, σχετικά με τις πρόσφατες καταστροφές από πλημμύρες στην κοινότητα Πηγαϊδακίων Δήμου Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης, τα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης του ΤΔ και τα έργα ανακατασκευής του οδικού δικτύου Πόμπια – Πηγαϊδάκια – Καλοί Λιμένες – Χρυσόστομος.

Αναλυτικά, στην ερώτηση αναφέρεται:

Η κοινότητα Πηγαϊδακίων του Δήμου Φαιστού έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια μεγάλες καταστροφές, που έχουν προκληθεί από έντονες βροχοπτώσεις, λόγω της ανυπαρξίας έργων υποδομής ικανών να αποτρέψουν τις συνέπειες από πλημμυρικά φαινόμενα. Ειδικότερα, από τον Νοέμβρη μέχρι σήμερα αρκετές φορές δρόμοι στα Πηγαϊδάκια αποκόπηκαν, «πνίγηκαν» στα λασπόνερα με την πρώτη βροχή, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, λαϊκές κατοικίες, χώροι δουλειάς, μαγαζιά, επανειλημμένα πλημμύρισαν. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι με κάθε βροχόπτωση οι κάτοικοι του ΔΔ Πηγαϊδακίων να φοβούνται το ενδεχόμενο πλημμύρας, αφού όλα τα βρόχινα νερά που κατεβαίνουν από το βουνό με όγκους χώματος – φερτών υλικών απορρέουν-καταλήγουν στους δρόμους του χωριού και στις ιδιοκτησίες των κατοίκων, που προσπαθούν να τις προστατέψουν με αντιπλημμυρικούς σάκους! Παράλληλα, οι όποιες εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που γίνονται με μηχανήματα που έχει μισθώσει η Περιφέρεια Κρήτης αποτελούν ισχνή παρέμβαση, που δεν λύνει το πρόβλημα ούτε διασφαλίζει την αποφυγή του στο μέλλον.

Η δημοτική Αρχή Φαιστού, ύστερα από ερώτηση στον Δήμαρχο, για το τι μέτρα προτίθεται να πάρει, επικαλέστηκε την ευθύνη ιδιωτών, που «προκειμένου να καλλιεργήσουν έκαναν παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη μη συγκράτηση των βρόχινων νερών, που καταλήγουν στους δρόμους του χωριού», μεταθέτοντας ολοκληρωτικά την ευθύνη στους παραγωγούς. Διατύπωσε την άποψη ότι, πέρα από την παρέμβαση του Δήμου με μηχανήματα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κατάστασης, ο Δήμος δεν έχει άλλη αρμοδιότητα και ευθύνη.

Σαν να μη έφτανε αυτή η καταστροφή, επιπλέον ολοκληρωτική καταστροφή έχει υποστεί και ο δρόμος από τα Πηγαϊδάκια προς τους Καλούς Λιμένες, ως αποτέλεσμα παλαιότητας της κατασκευής και ανύπαρκτης συντήρησης. Το οδόστρωμα “σκίστηκε” σαν χαρτί, δημιουργώντας βαθιά και απροσπέλαστα ρήγματα στο δρόμο που οδηγεί προς Καλούς Λιμένες, ο οποίος δεν είναι πλέον προσβάσιμος. Η μεταφορά των μαθητών της περιοχής γίνεται μετ’ εμποδίων, με τις εικόνες να παραπέμπουν σε τριτοκοσμική χώρα, αφού οι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους από τη μία μεριά «των συνόρων» του γκρεμισμένου δρόμου, καθώς το όχημα τους δεν μπορεί να προχωρήσει μέχρι την άλλη μεριά, όπου βρίσκεται το λεωφορείο στο οποίο οι μαθητές φτάνουν με τα πόδια, διασχίζοντας, με φανερό τον κίνδυνο ατυχήματος, την κατεστραμμένη άσφαλτο.

Για τις καταστροφές στα Πηγαϊδάκια, το ΚΚΕ θεωρεί ότι προέχουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα για τη θωράκιση του οικισμού και απαιτεί την εξεύρεση επείγουσας λύσης με σχεδιασμένη παρέμβαση από τον Δήμο, με έκτακτη χρηματοδότηση από Περιφέρεια και Κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, για τις καταστροφές του δρόμου από Πηγαϊδάκια προς Καλούς Λιμένες, άμεσα χρειάζεται η πλήρης ανακατασκευή του εντελώς κατεστραμμένου πια δρόμου και των στηθαίων και συνολικά η πλήρης αποκατάσταση του οδικού δικτύου Πόμπια – Πηγαϊδάκια – Καλοί Λιμένες – Χρυσόστομος, σε όλο του το μήκος.

Οι λιμνασμένες γειτονιές, δρόμοι και μαγαζιά στα Πηγαϊδάκια, συνολικά η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την τραγική έλλειψη υποδομών και κεντρικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα και αποδεικνύουν την πολιτική προτεραιότητα δημοτικών αρχών, Περιφέρειας και κυβέρνησης. Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν τεράστιες δυσκολίες στους κάτοικους των Πηγαϊδακίων, στην πλειοψηφία τους μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που πλήττονται από την πολιτική κυβέρνησης–κεφαλαίου–ΕΕ, να παραμείνουν στη γη τους και να βελτιώσουν τη ζωή τους.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει, έτσι ώστε:

  1. Να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα για τη θωράκιση του οικισμού των Πηγαϊδακίων, με έκτακτη χρηματοδότηση από το κράτος, σχεδιασμένη παρέμβαση από τον Δήμο και την Περιφέρεια με έργα ανάσχεσης νερού και κατακράτησης φερτών υλών στα ορεινά, για να αμβλυνθεί η πλημμυρογένεση στην απαρχή της.
  2. Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής μεταφορά των μαθητών από τον τόπο κατοικίας τους στο σχολείο που φοιτούν, η πλήρης ανακατασκευή του κατεστραμμένου δρόμου και των στηθαίων και συνολικά η πλήρης αποκατάσταση του οδικού δικτύου Πόμπια – Πηγαϊδάκια – Καλοί Λιμένες – Χρυσόστομος, σε όλο του το μήκος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί